Regjeringen vil forby utbygging i en viktig naturtype. Det er utrolig, mener Per-Willy Amundsen (Frp), som heller vil bygge boliger.

Publisert 06.07.2025 19:33
Mens Norge trenger å bygge nye boliger og infrastruktur, går debatten rundt de enorme konsekvensene som utbyggingen medfører for naturen.
Blant annet handler debatten om nedbyggingen av myr. Gjennom mange år har norsk myr blitt kraftig redusert.
Det har regjeringen varslet at de vil stoppe.
Derfor har Miljødirektoratet sendt ut et høringsforslag om et generelt forbud mot nedbygging av myr.
Forbudet vil hindre nedbyggingen av omtrent 30.000 kvadratkilometer natur, som tilsvarer ni prosent av Norges areal.
Svært kritisk
Men forslaget møter motstand på Stortinget.
Det vil være starten på at vi verner oss i hjel, mener nemlig Per-Willy Amundsen (Frp), som sitter i kommunalkomiteen på Stortinget.
– Dette er bare nok et mulig forbud som vil stå i veien for utbygging av boliger, veier, infrastruktur og all menneskelig aktivitet. Det er ganske dramatiske ting vi snakker om, som kan få veldig negative konsekvenser.

Han mener regjeringen aldri vil nå målet om å bygge 130.000 boliger innen 2030.
– Vi må faktisk prioritere. Hva er det viktigste? Vekst, utvikling, boliger og infrastruktur, eller vil vi verne oss i hjel?
– Ikke tut og kjør
Man kan ta vare på naturen mens man utvikler lokalsamfunn, svarer klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap).
– Vi har en god politikk for å levere på flere boliger i Norge, og har tatt offensive grep. Ap har en aktiv boligpolitikk, i motsetning til Frp, som ikke klarer ha to tanker i hodet på en gang.
Han påpeker også at kommuner i enkelte tilfeller kan få unntak fra forbudet, ved en «klar overvekt av interesser» som taler for det.

Uansett er det ikke et alternativ å skrape ideen om å bevare landets myrbestand, på tross av Amundsens kritikk.
– Vi har ikke en «tut og kjør»- og «bygg hvor du vil»-politikk. Det er ikke en god modell for å ta vare på naturen vår. Mye av naturen er truet, og er det som gjør mange områder i lokalsamfunnene attraktive.
Naturlig karbonlagring
Norge må stoppe all utbygging i myr om vi skal nå utslippsmålene vi har forpliktet oss til, ifølge seniorforsker Magni Olsen Kyrkjeeide ved Norsk institutt for naturforskning (NINA).
– Når planter dør på en myr, dannes torv. Da blir karbonet de har tatt opp liggende i bakken, istedenfor at de brytes ned, og CO₂ slippes ut i luften igjen. Så lenge myren får være våt, foregår det en naturlig karbonlagring.

Det er estimert omtrent en milliard tonn karbonmengde i norske myrer.
Lagringsprosessen tar svært lang tid, og i vår levetid vil vi ikke klare å erstatte tapene fra ødelagt myr, mener forskeren.

I tillegg er det registrert over 600 rødlistede arter i våtmark, flere av disse arter som kun kan eksistere i myren.
– Alle piler peker nedover for naturmangfold og vi må redusere Co₂-utslipp for å bremse klimaendringer. Derfor er vern av myr viktig.
Ikke enig
Klimaargumentet overbeviser ikke Amundsen, som hevder at viktigheten av myr for å binde karbon er omstridt.
– Det kan ikke være slik at klimatiltak står i veien for og er en veto mot andre samfunnshensyn, mener Frp-politikeren.
Han mener miljøministeren snakker ordentlig «politikerspråk», og har ingen tro på at de mulige unntakene kommunene kan få, vil hjelpe.
– Det er nok av grunner til å stoppe utbygging, og problemet er at summen av alt dette i praksis gjør det umulig. Med tanke på drenering og alt er myrområder rasjonelle og aktuelle å bygge ut på, sier Amundsen.