– Frosta-saken må ikke bli et samlebånd

1 month ago 41



TRONDHEIM (TV 2): Den tidligere legen skal ha forgrepet seg på 95 kvinner. Det er viktig at alle historiene må bli tatt på alvor for kvinnenes skyld, sier bistandsadvokaten.

 Øystein Lie
TILTALTE: Den tidligere kommuneoverlegen i Frosta er tiltalt for overgrep mot 95 kvinner. Foto: Øystein Lie

Publisert 25.09.2024 13:15

Frosta er en liten bygd med bare drøyt 2600 innbyggere. Tirsdag forrige  uke kom tiltalen mot deres tidligere kommuneoverlege, Arne Bye. 

Han er tiltalt for overgrep mot 95 kvinner.

88 av tilfellene dreier seg om voldtekt. Ifølge tiltalen dreier de resterende åtte sakene seg om misbruk av stilling. 

Samtlige tiltaleposter gjelder handlinger som skal være begått i forbindelse med medisinske undersøkelser foretatt av Bye i perioden 2004 til og med 2022.

Saken oppsummert

Den tidligere kommuneoverlegen i Frosta, Arne Bye, er tiltalt for overgrep mot 95 kvinner, hvorav 88 tilfeller er voldtekt.

Overgrepene skal ha skjedd under medisinske undersøkelser i perioden fra 2004 til 2022.

Rettssaken er satt til 16 uker og starter 5. november i Steinkjer, med fokus på at hver fornærmet kvinne blir hørt.

Arne Bye nekter straffskyld for alle anklagene, og er ikke varetektsfengslet, noe som vekker bekymring i Frosta.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

– Må ikke bli et samlebåndsprinsipp

Det er satt av 16 uker til rettssaken som starter 5. november i Steinkjer.

I lys av at dette er en meget omfattende sak, med en rekke fornærmede, sier koordinerende bistandsadvokat, Tove J. Røddesnes, at det er avgjørende for alle kvinnene, at alle blir sett og hørt.

 Leslie Tangen / TV 2
MANGE FORNÆRMEDE: Rettsaken må ikke bli en samlebånd, sier bistandsadvokat, Tove J. Røddesnes. Foto: Leslie Tangen / TV 2

– Det er viktig at det her ikke blir noe sånn samlebåndsprinsipp, hver enkelt må føle at de blir hørt, og får fram sin historie i retten. Det er viktig for de fornærmede at rett skal være rett, sier Røddesnes til TV 2.

Bistandsadvokaten sier hver eneste av de 95 kvinnene har sin egen historie. Dette må også komme frem i retten, sier hun.

– Det eneste de har til felles er at de har vært til gynekologisk undersøkelse hos samme lege. Utover det så er det veldig mye forskjellig reaksjoner, fortsetter bistandsadvokaten.

Arne Bye nekter straffskyld for alle anklagene mot han.

 Stein Roar Leite / TV 2
TILTALEN: Tidligere kommuneoverlege i Frosta er tiltalt for overgrep mot 95 kvinner. Foto: Stein Roar Leite / TV 2

– Mange reaksjoner

Dette er en massiv sak for lille Frosta, med bare 2600 innbyggere.  I den lille kommune i Trøndelag kjenner nærmest alle hverandre på en eller annen måte. Det er en ekstra belastning for kvinnene, forteller bistandsadvokaten.

 Frank Lervik / TV 2
ALLE KJENNER ALLE: Det bor bare 2600 mennesker i Frosta i Trøndelag. Foto: Frank Lervik / TV 2

– Det er en alvorlig tiltale, det er like mange reaksjoner som det er fornærmede. Det kan by på utfordringer, det er et lite sted, det er mye snakk om saken, sier Røddesnes.

– Skamfullt

Hele denne prosessen og den fremtidige rettssaken er både tøff, og kan oppleves skamfull for de fornærmede kvinnene, sier bistandsadvokaten.

– Det er det absolutt. Det er kjempetøft, for det er utrolig lett å føle både skyld og skam i en sånn sak. Så det å stå med hevet hode i saken her, det det koster.

 Leslie Tangen / TV 2
LANG RETTSAK: Alle kvinnene må bli sett og hørt i retten, sier bistandsadvokat Tove J Røddesnes. Foto: Leslie Tangen / TV 2

– Er det mange som har det tøft, og som sliter?

– Ja, det er det så klart. Det er en belastning å stå i en sånn sak over så lang tid.

– Hvilke reaksjoner er det fra de fornærmede kvinnene på at etterforskningen er så omfattende og har pågått så lenge?

– Jeg tenker jo at det har vært nødvendig. Det er en etterforskning som har vært omfattende, og det har man forståelse for. Men det er klart en belastning å stå i en sånn prosess over så lang tid.

Ikke fengslet

Så langt er Arne Bye verken pågrepet eller fengslet. Det betyr at de fornærmede kan risikere å treffe tiltalte på byen eller i butikken.

Varetektsfengsling krever at ett av lovens vilkår er oppfylt, sier professor Morten Holmboe ved Politihøgskolen til TV 2. 

I en så alvorlig sak kan det være aktuelt med såkalt rettshåndhevelsesarrest, sier Holmboe.

 Truls Aagedal / TV 2
OM FENGSLING: Morten Holmboe, professor i politivitenskap, sier siktede kan fengsles dersom det er grunn til å frykte at han vil unndra seg forfølgingen. Foto: Truls Aagedal / TV 2

– Det kreves i så fall at det er forhold som i særlig grad styrker mistanken. Vurderingstemaet er deretter om det er egnet til å støte allmennhetens rettsfølelse eller skape utrygghet dersom den mistenkte er på frifot. Fengsling skal heller ikke være uforholdsmessig. Et moment i saken er om de fornærmede kan føle det utrygt å møte den tiltalte legen på gata, sier Holmboe. 

Professoren ved Politihøgskolen understreker at han ikke tar stilling til om Frosta-legen burde vært varetektsfengslet.

TV 2 har forsøkt å få en kommentar fra Arne Byes forsvarer, Erlend Hjulstad Nilsen, som ikke vil kommentere saken.

Hensynet til allmennheten

Jussprofessor i strafferett ved universitetet i Bergen, Jørn Jacobsen, legger til at fraværet at varetektsfengsling kan være i strid med den allmenne rettsoppfatningen.

 Elias Engevik / TV 2
ÅPNING FOR FENGSLING: Jussprofessor i strafferett, Jørn Jacobsen, sier lovverket åpner for å fengsle tiltalte for å skape trygghet. Foto: Elias Engevik / TV 2

– Ja, reglene åpner da også for å legge stor vekt på om det er egnet til å støte allmennhetens rettsfølelse eller skape utrygghet at den aktuelle personen er på frifot. Samtidig er det hensynet i reglene søkt balansert mot andre hensyn som gjør seg gjeldende. I denne som i andre saker er tiltalte uskyldig inntil det motsatte er bevist, sier jussprofessoren til TV 2.

Read Entire Article