Fritakssøknaden til Sissel Knutsen Hegdal må behandles etter reglene, ikke etter magefølelsen

2 hours ago 3



AFTENBLADET MENER: Fritakssøknaden til Sissel Knutsen Hegdal må behandles etter reglene, ikke etter magefølelsen.

Mandag 14. oktober skal bystyret bestemme om Sissel Knutsen Hegdal (til venstre) får fritak fra jobben som ordfører i Stavanger. Foto: Jarle Aasland

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Sissel Knutsen Hegdal har ikke gjort det enkelt for sine politiske kollegaer, som mandag skal avgjøre om hun skal fortsette som ordfører. For å få fritak, må ordføreren ifølge kommuneloven ha «vesentlig ulempe» med å utføre jobben. Knutsen Hegdal har skrevet at det motsatte er tilfelle. Hennes nøyaktige formulering er: «Personlig har jeg ingen vesentlig ulempe med å ivareta vervet.»

Dette gjør saken spesiell og vanskelig.

Vi – og alle andre – må forholde oss til det hun har skrevet, til det vi vet nå, når dette skrives, torsdag 10. oktober.

Ordføreren begrunner fritakssøknaden med et ønske om «[…] å skape ro rundt det svært viktige politiske arbeidet i Stavanger kommune», samt å videreføre avtalen med flertallspartiene om at Høyre skal ha ordføreren.

Isolert sett er dette neppe nok til å innvilge søknaden. Hennes ønske om å fratre er i seg selv ikke avgjørende. For å få fritak må hun tilfredsstille de kravene kommuneloven setter.

Jan Fridthjof Bernt, professor emeritus ved Universitetet i Bergen, har pekt på at formuleringene i loven er ganske runde. Hva er «vesentlig ulempe»? Kan Knutsen Hegdal for eksempel havne i en situasjon der det av politiske grunner – hun er ikke en del av et parti lenger – blir umulig for henne å fortsette?

Ordførerens egen vurdering er at det ikke er et problem.

Uansett hva bystyrets medlemmer skulle ønske blir utfallet her, må avgjørelsen tas med loven som utgangspunkt. Det holder ikke å ønske denne saken ut av verden. Uansett hvor absurd situasjonen i Stavanger måtte framstå, man kan ikke lovlig avsette en ordfører på en magefølelse eller et ønske om ro.

Dersom politikerne i bystyret mener de formelle kravene til fritak ikke er til stede, kan Sissel Knutsen Hegdal ikke få fritak som ordfører. Her må politikerne holde seg strengt til det formelle, selv om det skulle stride mot både fornuften og det de ønsker å oppnå. Ellers kan de skape en uheldig presedens. Vi risikerer også at vedtaket blir opphevet av Statsforvalteren fordi det er ulovlig. Da venter en ny runde med kaos.

Selv om jussen peker i motsatt retning av det resultatet man ønsker å oppnå, må politikerne rett og slett holde seg for nesen og gå for det formelle.

Mandag 14. oktober blir en viktig og vanskelig dag i Stavanger-politikken. Sissel Knutsen Hegdals ordførerskjebne skal avgjøres. Vedtaket bystyret skal gjøre må tuftes på lover og regler, ikke på magefølelse.

Publisert:

Publisert: 10. oktober 2024 12:55

Read Entire Article