USAs justisdepartement har gitt FBI frist til fredag klokken 14 norsk tid for å levere ut det de kaller de gjenværende dokumentene knyttet til Jeffrey Epstein-saken.
Publisert: 28.02.2025 12:52
Torsdag offentliggjorde USAs justisdepartement avgraderte dokumenter tilknyttet Jeffrey Epstein, milliardæren og finansmannen fra New York som døde i 2019.
Da dokumentene ble sluppet, uttalte justisminister Pam Bondi at «dette justisdepartementet følger opp president Trumps forpliktelse til åpenhet og løfter sløret på de avskyelige handlingene til Jeffrey Epstein og hans medsammensvorne».
– Den første fasen av dokumenter som frigis i dag, kaster lys over Epsteins omfattende nettverk og begynner å gi offentligheten lenge etterlengtet etterrettelighet, fortsatte hun.
Men materialet som ble offentliggjort, ga offentligheten svært lite substansielt i saken.
Skaper sinne på høyresiden
Nå skaper den «overhypede» utgivelsen av Epstein-dokumentene sinne og skuffelse på høyresiden i amerikansk politikk.
Da dokumentene ble sluppet ble de først gitt til høyrekonservative influensere, som Liz Wheeler.
Nå hevder hun at «sumpdyr» i den «dype staten» forsøker å holde tilbake de ekte, mer saftige dokumentene i Epstein-saken.
Den selverklærte Maga-patrioten Rogan O'Handley, kjent som DC_Draino på X, var også en av de første som fikk dokumentene utleverte i seansen ved Det hvite hus.
«Dette er den mest åpne administrasjonen i USAs historie», skrev han på Elon Musks plattform like etter. «Folk vil havne i fengsel for det de har gjort», fulgte han opp.
Bondi har varslet at hun har bedt USAs føderale politi- og sikkerhetsetat (FBI) om å utlevere det justisdepartementet sier er de «gjenværende dokumentene» i saken, innen klokken 14 norsk tid fredag.
Det er ikke kjent hvilke grep Trump-administrasjonen vil ta, dersom en slik overlevering ikke finner sted. Men Bondi har allerede bedt FBIs nye Trump-lojale sjef, Kash Patel, om å iverksette en intern etterforskning.
Saken oppdateres når nyheter knyttet til dette kravet foreligger.
Ber om «umiddelbar etterforskning» internt
Nylig utnevnte Donald Trump Patel til ny direktør i FBI.
Kash Patel (44) har gjort seg bemerket som en ytterst lojal Trump-alliert. Han har tidligere varslet at de mener «dødsens alvor» om å ta hevn på politiske fiender.
Patel uttalte i forbindelse med slippet av Epstein-dokumentene at «FBI går inn i en ny æra – en som vil bli definert av integritet, ansvarlighet og en urokkelig søken etter rettferdighet».
– Det vil ikke være noen tildekninger, ingen manglende dokumenter, og ingen stein vil forbli usnudd, hevdet han.
– Enhver fra det tidligere eller nåværende byrået som undergraver dette, vil bli raskt forfulgt, sa han.
I et brev fra Bondi til Patel i forbindelse med offentliggjøringen av Epstein-dokumentene, beordrer justisministeren den nybakte FBI-sjefen om å gjennomføre en «umiddelbar etterforskning» internt i byrået.
Ifølge Bondi skal en anonym kilde ha fortalt henne at FBIs New York-avdeling er i besittelse av «tusenvis av sider med dokumenter knyttet til etterforskningen og tiltalen av Epstein».
– Til tross for mine gjentatte forespørsler, avdekket FBI aldri eksistensen av disse filene, skriver hun.
Trump på listen
Dokumentene som ble sluppet torsdag består i hovedsak av flylogger fra 1990-tallet frem til rundt 2005, men også en lang liste med kontakter og en anonymisert listeanonymisert listeListen er anonymisert for å beskytte informasjon om mulige ofre. over massøsermassøserKvinner som utfører massasje. .
Flyloggene gjengir detaljer om reiser med det som var Epsteins mest brukte fly, en Boeing 727 med halenummer N908JE.
Men mange av navnene i dokumentene er også tidligere blitt nevnt i sammenheng med Jeffrey Epstein. Han var i en årrekke kjent for sitt omfattende nettverk av mektige og innflytelsesrike personer og sin utsvevende livsstil.
Også Donald Trump er i kontaktlisten som ble offentliggjort torsdag, uten at det i seg selv indikerer noe kriminelt. Det er kjent at Trump og Epstein festet sammen på 1980-tallet.
En sak innsmurt i konspirasjonsteorier
Epstein-saken har lenge vært en besettelse for enkelte, som er overbevist om at navnene på fremtredende personer involvert i Epsteins nettverk er blitt holdt hemmelig.
Frasen «Jeffrey Epstein didn't kill himself» ble også en populær meme og konspirasjonsteori etter at han døde i fengsel i 2019, 66 år gammel. Rettsmedisinere konkluderte med at det var selvmord.
Både omstendighetene rundt dødsfallet og omgangskretsen hans vært hyppig omdiskutert. I januar i fjor offentliggjorde også en domstol i New York rettsdokumenter knyttet til Epsteins mangeårige samarbeidspartner Ghislaine Maxwell.
Men foreløpig har ingen nye avsløringer eller rettslige handlinger forekommet som følge av offentliggjøringen av dokumenter.