Fredrikstad reddet av VAR - vant Østfold-derbyet

3 hours ago 4

(Sarpsborg-Fredrikstad 0–1) Et sitrende og dramatisk Østfold-derby endte med Fredrikstad-seier.

1 av 7Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Publisert: 28.09.2024 21:53

I det 90.minutt pekte dommer Rohit Saggi på straffespark for Sarpsborg, men VAR-sjekken viste at ballen ikke traff armen til FFK-spiller Simen Rafn.

Sarpsborg-keeper Carljohan Eriksson serverte Fredrikstad 1–0-målet helt i starten av 2. omgang. Morten Bjørlo var på hugget og la inn til Henrik Skogvold, som satte ballen i nettet og noterte sin første scoring for Fredrikstad.

Nettopp Bjørlo var involvert i den omdiskuterte situasjonen i vårkampen (2–2) da han ble liggende urørlig nede etter at Sarpsborgs Jeppe Andersen hadde dundret inn i ham med skulderen først. Nå fikk Bjørlo «revansj» ved å være nest sist på Fredrikstads 1–0-mål.

Dette betyr at Sarpsborg 08 har kniven på strupen for å unngå nedrykk, mens naboen Fredrikstad lukter på Europa-plass.

Stor stemning på Sarpsborg stadion. Her er det FFK-supporterne som har fått fyr på sine bluss. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Fredrikstads danske sisteskanse Jonathan Fischer har holdt nullen i 11 ligakamper i 2024 - mer enn noen andre.

– Det var hektisk. Vi holdt pusten ved straffen, selv om vi trodde ballen traff bakhodet, sier FFK-trener Andreas Hagen til TV 2.

1. omgang ble målløs, men stemningen var intens både på og utenfor banen. Sarpsborg hadde ballen mest, men FFK var minst like farlige, blant annet ved Morten Bjørlo.

– Enkel fotball med mye vilje og lite risiko fra begge lag, oppsummerer Sarpsborg-kaptein Jo Inge Berget til TV 2 i pausen.

– Vi må tørre mye mer, sier FFK-sjef Andreas Hagen til TV 2 i pausen.

Lagene spilte mot egne supportere etter sidebytte, og FFK-supporterne skulle snart juble hemningsløst. Keeper Carljohan Eriksson spilte ballen rett i beina på Morten Bjørlo, som takket for tilbudet og serverte Henrik Skogvold, som skled inn ballen.

Like etter skulle Sondre Ørjasæter muligens ha hatt straffe. Dommer Rohit Saggi ga ham i stedet gult kort for filming. TV-bildene ga ikke noe klart svar på hvem som hadde rett.

Det gjør heller ikke VGs stillbilde:

Sondre Sørløkk fikk en kjempemulighet til å doble for FFK, men klarte ikke å stokke beina nok til å sette ballen i mål.

FFK reddet seieren i derbyet i et av landets største sammenhengende byarealer - med totalt mer enn 140.000 innbyggere. De var lørdag delt i to; Den blå delen og den rødhvite delen. 8022 av dem fikk plass på stadion.

I ukesvis har folk snakket om kampen, som har delt familier, kameratgjenger og arbeidskolleger i Nedre Glomma-regionen.

Før kampen braket supporterne sammen utenfor stadion.