«Alle» vil se Moo Deng – nå må hun skjermes

2 hours ago 2



Utrydningstruet internettsensasjon med egen livestream og kryptovaluta. Dette er historien om Moo Deng.

RAWR! Pass deg for Moo Deng. Dvergflodhesten kan ses i dyreparken hvor hun blant annet løper rundt, biter og spiser. Foto: Sakchai Lalit, AP / NTB

Publisert: 28.09.2024 20:45

Kortversjonen

De siste ukene har folk valfartet til dyreparken Khao Kheow Open Zoo sør for Bangkok i Thailand. Alle ville se det samme:

Den to måneder gamle dvergflodhesten Moo Deng (på norsk: sprettent flesk).

«Hun er et ikon. Hun er en legende. Hun er øyeblikket.» skrev Time Magazine om den sjarmerende fleskeklumpen.

«Sprettent flesk»

Moo Deng ble født 10. juli. Hun ble raskt verdenskjent på Tiktok og Instagram etter at dyreparken begynte å dele videoer av den lille flodhesten.

Hun er spretten, klønete og sukkersøt, men også frekk og opprørsk. Hun biter dyrepasserne, selv om hun ikke har tenner ennå, og blir skremt av det aller meste.

På Tiktok legger folk for eksempel ut videoer av hvordan du kan sminke deg for å få Moo Dengs karakteristiske rosekinn.

Skjermer stjernen

Normalt har dyreparken 800 besøkende om dagen på denne tiden av året, sier direktøren til The Independent.

Besøkstallene skal ha doblet seg de siste ukene. I løpet av én helg løste mer enn 20.000 mennesker billett. Areeya Sripanya er blant dem.

– Hun er som en liten klump. Jeg vil forme henne til en ball og svelge henne hel, sier hun til AP.

Nå er det så mange som vil se Moo Deng at dyreparken har begynt å skjerme henne. I helgene får ikke besøkende se på henne i mer enn fem minutter. Hvis man ikke vil stå i kø, kan man følge Moo Deng døgnet rundt på en livestream.

Etter flere episoder der besøkende spruter vann og kaster gjenstander på henne, har dyreparken satt opp flere overvåkingskameraer.

Direktøren sier også at de vil ta rettslige skritt mot folk som plager den lille verdensstjernen.

«Moo Deng Coin»

Forrige uke fikk det spretne flesket også en kryptovaluta oppkalt etter seg. Har du penger du ikke får brukt, kan du investere dem i en Moo Deng Coin. På under en uke er prisen steget med 1400 prosent, ifølge CNN.

Men særlig smart er det trolig ikke, skal vi tro den amerikanske nyhetskanalen. Valutaen har ingen underliggende verdier, og boblen ventes å sprekke om ikke lenge.

Det gjelder de fleste andre meme-baserte kryptovalutaer, såkalte «meme coins», for eksempel dogecoin.

Noen har likevel klart å bli rike på valutaen. Nettstedet Decrypt skriver om en person som investerte 800 dollar i Moo Deng-valutaen da den ble lansert for 18 dager siden. Fredag var verdien 7,5 millioner dollar.

Utrydningstruet

Moo Deng tilhører en sårbar og utrydningstruet art. Dvergflodhesten er opprinnelig fra Vest-Afrika.

Det finnes ikke mer enn mellom 2000 og 2500 igjen av arten i verden. Derfor er den på den internasjonale naturvernforeningens rødliste.

I de delene av Afrika der arten hører hjemme, er habitatet under stort press. Dvergflodhestene trives best i områder der de kan holde huden fuktig: skogkledde steder langs elver, bekker og sumper.

Store områder som dette, blant annet i Elfenbenskysten, er blitt ødelagt for å etablere kommersiell virksomhet, ifølge BBC.

Late dager for Moo Deng. Foto: Sakchai Lalit, AP / NTB

Arten er helt utryddet i Nigeria, mens den fortsatt finnes i Elfenbenskysten, Liberia, Guinea og Sierra Leone.

Dyrerettighetsgruppen PETA er blant dem som er kritiske til oppmerksomheten rundt Moo Deng.

På X skriver de at det «ikke er noe søtt med en baby som er født inn i fangenskap. Moo Deng burde blitt født i det fri, ikke avlet for å underholde mennesker».

Hva som skjer videre med den lille verdensstjernen, er uklart.

Read Entire Article