– Fortjener å bli like kjent som Klæbo og Johaug

1 month ago 45



Guro Kvarving endte i rullestol for litt over to år siden. Nå er hun på plass for å heie på de «ukjente» VM-håpene som skal gå for Norge.

Guro Kvarving var tidlig på plass i Granåsen onsdag morgen. Foto: camilla kilnes
  • Camilla Kilnes

    Camilla Kilnes

Publisert: 05.03.2025 09:05 | Oppdatert: 05.03.2025 09:15

Guro Kvarving (20) fra Stjørdal sitter helt fremst på store stå-tribunen. Hun skal få med seg den historiske dagen under ski-VM.

– Det er jo første gang de får være med, sier hun fornøyd.

Ukjent trønder kan bli verdensmester

For første gang er para-sprint for stående, sittende og synshemmede en del av det offisielle VM-programmet i nordiske grener.

Fire norske parautøvere gikk kvalifisering under tøffe forhold i Granåsen tirsdag formiddag. Men de norske utøverne tok seg alle videre til semifinaler onsdag. De som skal i aksjon er: Vilde Nilsen, Kjartan Nesbakken Haugen, Indira Milena Hopsdal Liseth og Thomas Karbøl Oxaal.

Parautøver Kjartan Nesbakken Haugen er fra Trondheim. Foto: Terje Pedersen / NTB

Sett med trønderske øyne er det ekstra gledelig at Kjartan Nesbakken Haugen har kvalifisert seg til VM på hjemmebane. Han er opprinnelig fra Trondheim, men bor nå i Bærum.

– Jeg tror Vilde kan gjøre det veldig bra, sier Kvarving, som er blant de første på plass på tribunen sammen med pappa Knut Egil Kvarving.

Guro Kvarving har med et «lykketroll» som forhåpentligvis gir resultat i edelt metall til de norske utøverne. - Det var pappa som insisterte på å ta med ham. Foto: camilla kilnes

– Få folk på tribunene

Hun mener det er svært viktig at folk får øynene opp for også parautøverne.

– Parautøverne har ofte merket at det er veldig få tilskuere på sine renn. Folk tenker kanskje at det ikke angår dem og dermed trenger de ikke møte opp. De fortjener like mye støtte som en person som ikke har en funksjonshemming. VM er for alle, fastslår 20-åringen.

Hun tror det kommer til å bli en ny opplevelse for mange parautøvere å gå for så mange tilskuere som i Granåsen.

– Det blir artig at det er så mange som får se dem i dag. Det blir nok i alle fall mange som får sett dem under finalen. De har neppe gått for så mange tidligere, sier hun.

Våknet og var lam i beina

Kvarving havnet i rullestol for cirka to år siden. Hun har en nevrologisk sykdom som gjør at signalene mellom kroppen og hjernen svekkes.

– Jeg bare våknet og dag og så hadde jeg ikke følelse i beina. Det kan komme tilbake og det kan ikke komme tilbake. Det er ingen vet, sier hun.

Hun legger ikke skjul på at livet ble forandret drastisk.

– Det var en veldig tøff beskjed å få, sier hun.

– Inspirerende

Men Kvarving har nettopp startet med sittende langrenn selv og er del av et langrennsmiljø for parautøvere i Trondheim.

– Jeg tenker å fortsette med det. Det er veldig bra at parautøverne får være med i VM. Det er veldig fint å se at de også blir innlemmet. Det er inspirerende rett og slett, sier hun.

Kvarving skryter av det gode miljøet.

– Alle som er i miljøet har én utfordring og det blir samhold gjennom det.

– Håper på gull

Gjennom miljøet har hun fått tips og gode råd til rehabiliteringsopphold og aktiviteter som passer for folk i rullestol.

– Det blir mye fellesskap og samhold i sånne paragrupper.

– Syns du også at parautøverne skal få like mye oppmerksomhet som det Johannes Høsflot Klæbo og Therese Johaug får?

– Ja, jeg syns jo det. Det er jo imponerende det de gjør. Jeg syns de skal få like mye kred, ja.

Nå håper hun at en norsk parautøver tar medalje på hjemmebane.

– Det kunne vært kjempekult om det skjedde. Men jeg tenker uansett at det er en seier i seg selv at de får være med i VM på lik linje med funksjonsfriske. Uansett om de vinner eller ikke.

Read Entire Article