Forskere: Har funnet stedet for Putins «uovervinnelige» atommissil

1 month ago 19



 Planet Labs PBC / Reuters / NTBDette satellittbildet skal ifølge forskere trolig vise utplasseringsstedet for Russlands nye atomdrevne kryssermissil. De fem punktene skal vise plasseringen av fem bunkere for atomstridshoder i Vologda. Foto: Planet Labs PBC / Reuters / NTB

Vladimir Putin (71) har omtalt et nytt atomdrevet kryssermissil for «uovervinnelig». To amerikanske forskere hevder å ha funnet hvor det trolig blir utplassert i Russland.

torsdag 5. september kl. 03:02

Kortversjonen

  • Putin omtaler nytt atomdrevet kryssermissil som «uovervinnelig».
  • To amerikanske forskere hevder å ha funnet utplasseringsstedet i Vologda-regionen.
  • Eksperter stiller spørsmål ved missilets verdi og tekniske detaljer.
  • Verken Kreml, CIA, NATO eller det amerikanske utenriksdepartementet kommenterer saken.

Det er nyhetsbyrået Reuters som avslører dette.

Putin har sagt at våpenet – kalt Burevestnik av russerne og SSC-X-9 Skyfall av NATO – har en nesten ubegrenset rekkevidde, kan fly veldig lavt og kan unngå amerikanske luftforsvarssystemer.

Vestlige eksperter har satt spørsmålstegn ved Putins påstander og missilets verdi for Russland.

Eksistensen av dette våpenet ble kjent da Putin holdt sin årlige tale til nasjonen den 1. mars 2018.

Nå mener altså to forskere å ha identifisert det mulige utplasseringsstedet for det nye missilet. Det er i Vologda-regionen, 475 kilometer nord for Moskva.

 VYACHESLAV PROKOFYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL / EPA / NTBVladimir Putin under et besøk på en skole i Tuva-regionen mandag. Foto: VYACHESLAV PROKOFYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL / EPA / NTB

Reuters skriver at de har brukt bilder tatt av Planet Labs, et kommersielt satellittfirma, for å se et byggeprosjekt ved siden av et lagringsanlegg for atomstridshoder.

Decker Eveleth, analytiker ved forsknings- og analyseorganisasjonen CNA, har studert satellittbildene og identifisert det han vurderer som ni horisontale utskytningsramper under bygging.

– De skal være plassert inne i høye voller for å beskytte dem mot angrep eller forhindre at en tilfeldig eksplosjon i én rampe skal utløse missiler i de andre, sier Eveleth til Reuters.

Nyhetsbyrået har ikke klart å få kommentarer verken fra Russlands forsvarsdepartement eller Russlands ambassade i Washington til påstandene fra forskerne.

Kreml, det amerikanske utenriksdepartementet, CIA og NATO er også blant dem som ikke vil kommentere avsløringen overfor Reuters.

 AP / NTBDette er en videograb fra 1. mars 2018 da Vladimir Putin første gang fortalte om utviklingen av det nye atomdrevne missilet. Det er ikke kjent om missilet på bildet er Burevestnik. Foto: AP / NTB

Eveleth og hans kollega Jeffery Lewis fra Middlebury Institute of International Studies i Monterey mener at deres avsløring antyder at Russland går videre med utplassering av det nye missilet - til tross for at de har hatt trøbbel under testing av det nye våpenet.

Lewis støtter Eveleth og sier at satelittbildene «tyder på noe veldig unikt, veldig annerledes. Og selvfølgelig vet vi at Russland utvikler dette atomdrevne missilet».

Påstandene fra de to forskerne er ikke sitert i de store russiske mediene.

I august 2019 var det en eksplosjon i nærheten av Njonoksa i Arkhangelsk-regionen. Fem mennesker mistet livet og ble hedret av Putin. Russiske myndigheter har ikke opplyst hvilken type rakett som ble testet, men både russiske medier og daværende president Donald Trump knyttet ulykken til utviklingen av Burevestnik-missilet.

New York Times skrev i oktober 2023 at Russland drev forberedelser til å teste et atomdrevet kryssermissil. Avisen baserte påstanden på satellittbilder og luftfartsdata fra en avsidesliggende base på Novaja Semlja i det russiske Arktis.

Like etterpå sa president Putin at Russland hadde hatt en «sist vellykket test» av et atomdrevet kryssermissil.

Lite er kjent offentlig om Burevestniks tekniske detaljer. Putin har omtalt den som «atomdrevet» og sagt at missilet vil være «lavtflyvende» med nesten ubegrenset rekkevidde, en uforutsigbar rute og «uovervinnelig» mot dagens og fremtidens forsvarssystemer.

Vestlige eksperter er altså ikke så imponert.

– Det kommer til å være like sårbart som ethvert kryssermissil, sier Hans Møller Kristensen, direktør for Nuclear Information Project ved Federation of American Scientists til Reuters.

– Jo lenger det flyr, jo mer sårbart blir det fordi det er mer tid til å spore det. Jeg forstår ikke Putins tanke her.

Om satelittbildene virkelig viser utplasseringsstedet for Burevestnik, sier Kristensen at det ser ut til å være utskytingsramper og andre trekk som mulig kan knyttes til det nye våpenet. Likevel er han forsiktig med å si noe sikkert, fordi Moskva vanligvis ikke plasserer utskytingsramper for missiler ved siden av lagrer for atomstridshoder.

Read Entire Article