Forskere fraråder fiske etter kveite i sør og vil innføre kvote i nord

1 week ago 16



– Det har vist seg vanskelig å begrense uttaket gjennom disse reguleringene. Antall fartøy som fisker etter kveite blir flere. Og både innsats og effektivitet i fisket øker. Derfor har vi fått i oppdrag å komme med kvoteråd også på kveite.

Det sier havforsker Erik Berg ved Havforskningsinstituttet (HI).

For 2025 anbefaler Havforskningsinstituttet en kvote på 2054 tonn nord for 62 grader nord, inkludert landinger fra turist- og fritidsfisket.

Sør for 62 grader nord frarådes det mot fiske etter kveite.

Instituttet opplyser at kveitefisket frem til nå kun har vært begrenset av redskapsregulering i form av mengden redskaper, maskevidde på garn, fredningstid for direktefiske, samt minstemål og maksmål.

– Økt fiskeinnsats

Det har tidligere vært en kollaps i kveitebestanden i Norge.

Først etter 1995 så forskerne at landingene i nord økte etter kollapsen. I området i sør har forskerne ikke sett den samme økningen.

– Endring i fangstene i nord skyldes antageligvis en kombinasjon av økt bestandsbiomasse og økt fiskeinnsats. For å unngå overfiske i fremtiden, er bestandsovervåking og kvoteregulering nødvendig, sier Berg.

– Ikke bærekraftig

Fiske etter kveite er populært blant aktørene som tilbyr fiske til turister.

HI opplyser at samlet fangst av kveite fra kommersielt fiske og turist- og fritidsfiske i dag er om lag det dobbelte av kvoten som er anbefalt.

– Dette er ikke bærekraftig. Uttaket må betydelig ned for å unngå overfiske. En langtlevende art som kveite er særlig utsatt dersom bestanden fiskes ned, fordi det tar lang tid å gjenoppbygge den, sier havforskeren.

Kveiter fisket under fritids- og turistfisket i Finnmark.

Fiske etter kveite er ikke bærekraftig som det pågår i dag. Det mener Havforskningsinstituttet i et nytt kvoteråd.

Foto: Erlend Hykkerud / NRK

Mangler data

HI melder at som med flere andre bestander så er fisket etter kveite delt inn i to forvaltningsenheter, sør og nord for 62 grader nord.

Rådgivningen fra HI er basert på uttak fra fisking, antatt bestandsutvikling og tilgjengelig data til bruk i bestandsvurderingen.

– For øyeblikket har vi ikke tilstrekkelig data til å gjøre en tilsvarende bestandsvurdering i sør som i nord. Redskapsbegrensninger og fredningstid har vært ulik i de to områdene, men ble harmonisert i 2023, sier Berg.

Fangstet 92 tonn i forrige uke

Norges Råfisklag melder at det i uke 38 ble omsatt 92 tonn fersk kveite til en fangstverdi av 5,6 millioner fra Nordmøre til Finnmark.

Dette var en reduksjon fra 104 tonn og 6,4 millioner fra uken før, som var bestenotering så langt i år.

Det var i Troms at det største kvantumet ble levert med 24 tonn, etterfulgt av Vest-Finnmark med 23 tonn, I Lofoten og Salten ble det levert 16 tonn, og Helgeland leverte fiskerne 11 tonn.

Publisert 27.09.2024, kl. 13.50 Oppdatert 27.09.2024, kl. 13.55

Read Entire Article