Markant økning:
Etter at anmeldelser av vold i nære relasjoner økte med 12,9 prosent i fjor, foreslår politikere flere fotlenker og ubegrenset kontaktforbud.

Publisert 06.03.2025 18:42 Sist oppdatert 14 minutter siden
Torsdag kom tallene fra Politidirektoratet (POD): Politiet fikk 3545 anmeldelser for brudd på straffeloven § 282 eller § 283 som gjelder mishandling i nære relasjoner i fjor. Bak den kraftige økningen i anmeldelser på 12,9 prosent skjuler det seg 4788 ektefeller, samboere, kjærester og barn.
− Det er særlig bekymringsfullt at så mange barn og unge vokser opp i hjem med vold, sier avdelingsdirektør Bjørn Vandvik i POD.

Økningen og omfanget bekymrer også stortingspolitikere fra flere politiske partier, deriblant Høyres justispolitiske talsperson, Mari Holm Lønseth.
Nesten ti anmeldelser hver dag
– Tallene er rystende! Det viser at det i snitt ble anmeldt nesten ti tilfeller av vold i nære relasjoner hver eneste dag i fjor. Mishandling i nære relasjoner er et alvorlig samfunnsproblem som vi må gjøre mye mer med, sier Lønseth.
Tre av fire saker ble ikke oppklart, viser oppklaringsprosenten på 24,4 prosent i andre tertial.

– Det er vondt å se at antall anmeldelser øker, når man også vet hvor lav oppklaringsprosenten er, sier Lønseth.
Etter en lovendring i april gjorde det mulig for påtalemyndigheten å pålegge omvendt voldsalarm (OVA), steg tallet for slike elektroniske kontroller fra rundt 20 i året, til 191 i fjor.
Beskytter utsatte
– Ordningen har vist seg å fungere godt, og gir effektivt beskyttelse for trusselutsatte personer. Omvendt voldsalarm legger belastningen i større grad over på gjerningspersonen, sier Vandvik i Politidirektoratet.

Lønseth reager på at det var 19 ganger mer vanlig at fornærmede måtte bære med seg en mobil voldsalarm, enn at voldsutøver måtte gå med omvendt voldsalarm i form av fotlenke (tall fra november 2024).
– Høyre mener byrden må flyttes over på gjerningsperson, og mener normalen må være at voldsutøver bærer voldsalarm, ikke ofrene.
Ressurskrevende
Politioverbetjent Trude Eiane Vatne i Vest politidistrikt som er koordinator for vold i nære relasjoner sier fotlenker krever mye arbeid:
– Vi foretar avhør, kartlegger og lager forbudssoner, og monterer lenken på og av, blant annet under flyreiser. Alarmen går når en med fotlenke bryter forbudssonen, men også når den begynner å gå tom for strøm.

– Jo, omvendt voldsalarm er ressurskrevende, men frem til nå har det vært ressurskrevende for de som har blitt utsatt for volden, understreker Lønseth.
Tvangsflytting og evig forbud
Høyre foreslår at der det er praktisk umulig å bo nær hverandre, er det voldsutøver som må flytte. Hun fremmer følgende forslag for Stortinget: «Pålegge tvangsflytting av gjerningsperson dersom vedkommende bor i nærområdet der ofrene bor».
– Du skal ikke trenge å se deg over skuldra og frykte å møte voldsutøver på gata eller på butikken.

Videre vil Høyre foreslå å gi ofre og etterlatte varsel når domfelte er ute på permisjon eller er løslatt fra fengsel:
«Ofrene for vold må beskyttes mye bedre enn i dag. Det må på plass en automatisk varsling når voldsutøver kommer ut fra fengsel. Mange ofre og pårørende er redd for at volden tar seg opp igjen etter løslatelse."
17. mars vil Høyre, slik Fremskrittspartiet (Frp) foreslo i Stortinget 19. februar, også utvide bruken av kontaktforbud på ubestemt tid.
«Det bør i større grad legges opp til evig kontaktforbud samtidig som gjerningspersonen blir dømt».