Foreslår forbod mot syrin og andre plantar som skader norsk natur

2 weeks ago 10



Miljødirektoratet foreslår forbod mot innførsel, omsetjing og utsetjing av 97 framande plantar som skader norsk natur.

Syrin og kjend klatreplante blir foreslått forbode, ifølgje ei pressemelding frå Miljødirektoratet.

Forslaget er at det skal bli forbode å innføre dei skadelege plantane til Noreg, å selje eller gi dei bort og å plante dei ut. Mange er plantar som framleis blir brukte som prydplantar i hagar og grøntanlegg, slik som den velkjende syrinen Syringa vulgaris eller klatreplanten villvin.

– Syrin utgjer med dei førekomstane som finst i dag eit stort problem, særleg i Oslofjordområdet. Ved å forby innførsel, omsetjing og utsetjing av syrin og fleire andre framande skadelege planteartar ønskjer vi å forhindre ytterlegare spreiing, og redusere framtidige nedkjempingskostnader for samfunnet, seier miljødirektør Ellen Hambro.

Forbodet er ikkje foreslått å ha tilbakeverkande kraft. Det vil seie at dei som har desse plantane i hagen frå før kan behalde dei, men ikkje dele dei med andre, setje ut eller kaste dei i naturen, slik at dei kan spreie seg.

Problemet med dei framande skadelege planteartane er at dei utkonkurrerer plantar som høyrer heime i norsk natur, og som er viktige for mellom anna insekt og anna naturmangfald. Syrin til dømes, dannar tette kratt som gjer det vanskeleg for andre plantar å sameksistere. Den kan fortrengje kritisk trua artar som dvergtistel, solrose, fargemyske, smaltimian og den sårbare arten drakehovud, som er ein prioritert art etter naturmangfaldlova.

Read Entire Article