Foreslår å legge ned seks videregående skoler

1 day ago 4



Det var knyttet stor spenning til hva fylkeskommunedirektøren ville legge fram fredag.

Fredag klokka 13 ble forslaget om ny skole- og tilbudsstruktur i Innlandet lagt fram. De foreslår å legge ned Skarnes og Dokka videregående skoler, samt skolestedene på Nordstumoen ved Storsteigen videregående skole, Dombås og Lom ved Nord-Gudbrandsdal videregående skole og Flisa ved Solør videregående skole.

I tillegg er det foreslått flere endringer i tilbudene ved flere skoler.

Forslaget møter sterke reaksjoner og les om de lenger ned i saken.

Fylkeskommunedirektøren skriver i innstillingen at å opprettholde dagens skole- og tilbudsstruktur vil bety dårligere økonomi og strammere rammer for alle de videregående skolene i Innlandet.

– I forslaget som nå legges fram anslår vi at driftskostnadene i en 10-årsperiode vil bli knapt en milliard kroner lavere enn om dagens struktur opprettholdes. Det vil forhåpentligvis bidra til at vi kan holde et godt nivå på tjenestene til elevene og at rammene for skoledrift ikke blir så knappe at det er vanskelig å opprettholde akseptabel kvalitet på utdanningstilbudet, sa Bamrud da han presenterte forslaget fredag.

Sterke reaksjoner

Ordfører i Lom kommune, Kristian Frisvold, reagerer med vantro på forslaget.

– Jeg synes hele prosessen har vært uryddig og lite profesjonelt håndtert. Det virker som om fylkesordføreren har bestemt seg på forhånd. Om Lom videregående skole blir lagt ned betyr det veldig mye for lokalsamfunnet, sier Frisvold.

Han peker på at elevene vil få en lang reisevei og mange må flytte på hybel.

– Tall fra arbeidsgruppa i Skjåk viser at vi ikke vil spare penger på å legge ned skole i Lom. Heller tvert imot. Derfor stiller jeg store spørsmål med begrunnelsen for å legge ned Lom, sier Frisvold.

Kristian Frisvold, ordførar i Lom

REAGERER: Ordfører i Lom kommune, Kristian Frisvold, reagerer kraftig på forslaget som kom fredag.

Foto: Even Lusæther / NRK

Eivind Maurstad Husom er elevrådsleiar ved Nord-Gudbrandsdal skole avdeling Lom.

– Dette har vært en veldig vond dag. Vi har vært forberedt på at dette kom, spesielt når det er basert på feil talgrunnlag. Og dette er etisk betenkelig, spesielt for de av mine medelever som har fysisk og psykiske utfordringer og tilrettelagt undervisning her, sier Husom.

Lom-forslag-nedlagt

ELEVRÅDSLEDER: Eivind Maurstad Husom forteller at elevene i Lom ble svært lei seg etter at beskjeden kom.

Foto: Even Lusæter / NRK

Leder for aksjonsgruppa for å beholde Skarnes videregående skole, Grethe Karlsen, er skuffet etter at forslaget ble lagt fram.

– Skolen er så viktig for hele samfunnet her. Vi kommer til å kjempe videre. Vi sendte 2000 underskrifter til høringa, det må de ta hensyn til. Jeg er overbevist om at skolen vil bestå, sier Karlsen.

Skarnes videregående skole

FORESLÅS LAGT NED: Skarnes videregående skole foreslås lagt ned. Det reagerer Grethe Karlsen i Folkegruppa "La Skarnes videregående skole bestå" på.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– Skal sentraliseres koste hva det koste vil

En av de andre som reagerer sterkt er postdoktor på barne-og ungdomsklinikken ved Haukeland Universitetssykehus, Hanna Flækøy Skjåkødegård fra Skjåk. Hun har kjempet hardt for å beholde Lom videregående skole og vurderer fortløpende om hun og familien skal flytte hjem til Skjåk fra Bergen eller ikke.

– Forskning og fakta viser at Lom videregående skole har livets rett, men fylket vil det annerledes. Her skal det sentraliseres koste hva det koste vil, sier Skjåkødegård.

Nå skal fylkespolitikerne diskutere og behandle forslaget, før spørsmålet til slutt skal avgjøres i fylkestinget 23. oktober. Arbeiderpartiet, Høyre og Miljøpartiet de Grønne har flertall i fylkestinget med 30 av 57 representanter. Allerede lørdag kan mye av føringene bli lagt for videre behandling når Innlandet Arbeiderparti skal møtes for å diskutere saken i representantskapet.

Saken oppdateres

Publisert 04.10.2024, kl. 13.05 Oppdatert 04.10.2024, kl. 14.08

Read Entire Article