Før var nordmenn redde for å dø i trafikken. Nå er vi redde for noe helt annet

1 week ago 9



Trygghet og beredskap:

Trusselbildet har forandret seg for folk flest. Én helt ny ting er på topplisten over hva nordmenn frykter mest.

 Robert Reinlund / TV 2
MER BEKYMRET: Stadig flere nordmenn svarer at krig er en trussel for deres trygghet. Foto: Robert Reinlund / TV 2

Publisert 27.09.2024 12:47

– Bryter tredje verdenskrig ut, er det en stor trussel, sier Joakim Einelund.

– Jeg tenker ikke så mye på det selv, men slik verden har utviklet seg de siste årene, forstår jeg at folk er redd for krig, sier Rikke Daae Kristiansen.

En fersk undersøkelse, gjort for Norges Offisersforbund, viser at nordmenns trusselbilde har endret seg drastisk de siste årene.

For i 2014 mente nesten halvparten av de spurte at «en trafikkulykke» var den farligste trusselen mot seg og sine. Kun to prosent svarte at «krig» var en reel trussel.

Ti år senere har dette endret seg. 

Krig og økonomi

For i dag mener kun 17 prosent at en trafikkulykke er den største trusselen. I 2014 var denne andelen 49 prosent.  Hele 15 prosent svarer nå at krig er blitt den farligste trusselen for seg og sin families trygghet.

– Dette viser bredden i trusselsituasjonen, sier forbundsleder i Norges offiser- og spesialistforbund, Torbjørn Bongo.

Han tror at Russlands krig i Ukraina, og den spente sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa, har ført til at folk nå kjenner på at krigstrusselen er kommet nærmere. 

– Samtidig ser vi i undersøkelsen at nordmenn flest ikke vet hvilke plikter og oppgaver de ha i en krise eller krigssituasjon. Det må snu, sier Bongo.

 Robert Reinlund / TV 2
FIENDTLIG NABO: – Jeg er bekymret for den sikkerhetspolitiske situasjon i Europa. Det er tross alt Norges nabolandet som har gått til fullskala invasjon på Ukraina, sier Aleksander Fredriksen Klett. Foto: Robert Reinlund / TV 2

Les mer: – Dette skal du gjøre 

Han får støtte fra direktør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Elisabeth Sørbøe Aarsæther.

– Trafikkulykker er en reell trussel for folk i hverdagen. Sånn sett er det leit at trusselforståelsen til folk flytter seg bort fra de daglige hendelsene. Men det er også fullt forståelig, sier Aarsæther. 

 Robert Reinlund / TV 2
MER UTRYGG: – Krig og utrygghet – både i Europa og her hjemme – er noe jeg stadig tenker mer på. Verden kjennes mer utrygg, sier Sigrid Velund. Foto: Robert Reinlund / TV 2

Hun peker på at en endret trusselforståelse skaper et potensial for å snakke mer om situasjonen.

– En måte å møte denne redselen på, er å faktisk gjøre små tiltak. Som at du har den egenberedskapen som er anbefalt å ha i hjemmet, sier Aarsæther.

En ny frykt

Men undersøkelsen viser også en annen utvikling. Nordmenn peker nemlig på en ny frykt, «økonomiske problemer».

– Det bekymrer meg for at sunn mat stadig blir dyrere, og at billig mat ofte er usunt. Det er en trussel for helsen vår, sier Henriette Jacobsen.

 Robert Reinlund / TV 2
USUNN TRUSSEL: – Jeg er bekymret for økte matpriser, sier Henriette Jacobsen. Foto: Robert Reinlund / TV 2

Hele 17 prosent av de spurte svarer at økonomi er den farligste trusselen, og frykten er størst i aldersgruppen 25–34 år.

Det er lærerstudent Sandra Skjærvika enig i.

– Som student bekymrer jeg meg absolutt mest for økonomi. Samtidig tenker jeg at krig er en trussel som har rykket nærmere, sier hun.

 Robert Reinlund
ØKONOMI: – Som student i Bergen kjører jeg lite bil og er ikke bekymret for trafikkulykker. Men personlig økonomi derimot, sier student Sandra. Foto: Robert Reinlund
Read Entire Article