Folkets dom: Oslo er trygg og pen. Men har ett stort problem.

1 month ago 46



Hva mener Oslo-folk om egen by? Her er dommen.

Mange mener mye om Oslo. Men seks av ti Osloboere synes byen er vakker. Politikken skiller synet. Foto: Stein J. Bjørge, Aftenposten

Publisert: 04.03.2025 22:11

Kortversjonen

Hva skal til for å trekke barnefamilier til sentrum? Hva er pensjonistene mest misfornøyde med når de handler? Og hvor drar flest når de skal spise ute? Dette og mange andre spørsmål har Oslo Handelstands Forening svar på.

Foreningen har fått Respons analyse til å stille en lang rekke spørsmål til folk som bruker Oslo. Svarene er tankevekkende.

– Folk synes byen er bra, men dyr. Det er det viktigste funnet, sier Daniel Torkildsens Lea, adm.dir. i foreningen.

Han mener også politikerne bør merke seg at mange er misfornøyde med bilpolitikk og parkering.

Trygg og pen?

Men vi startet med det grunnleggende: Oppleves Oslo som en pen by? Og som en trygg by?

Det er mye snakk om vold og kriminalitet i Oslo. Men så mange som 67 prosent mener byen er trygg. Forskjellene mellom aldersgruppene er liten. Både unge og pensjonister er omtrent like trygge. Men politisk er det skiller: Åtte av ti av de som stemmer på venstresiden føler seg trygge. Bare drøyt fem av ti på blå side gjør det samme.

Til tross for Arkitekturopprør og klaging på nybygg, mener hele 60 prosent at Oslo er en pen by. Men også her er venstresiden mest fornøyd (67 prosent), mens bare 57 prosent på blå side gleder seg over estetikken.

Men på ett område er det samling på bred front: 91 prosent er enige i at Oslo er en dyr by. Og de to politiske fløyene er nøyaktig like misfornøyde. På spørsmål om hva som skal til for at folk skal bruke byen mer, var vanligste svar totalt (46 prosent) «at det ble rimeligere».

En gruppe skiller seg likevel ut: Seks av ti unge uten barn mener rimeligere priser er desidert viktigste for å ville oppsøke sentrum mer.

Det virker ikke alltid sånn. Men de fleste mener faktisk Oslo er en pen by. Foto: Morten uglum / Aftenposten

Bil og parkering skiller

Dårlige parkeringsmuligheter var nest vanligste svar (29 prosent). Og også der skiller høyre- og venstresiden lag: 15 prosent på rød side savner bedre parkering. Mer enn dobbelt så mange, 39 prosent, på blå gjør det samme.

Men også når folk handler dagligvarer slår politikken inn: 18 prosent av de «røde» ønsker bedre p-tilbud. På blå side savner hele 45 prosent p-plass ved dagligvarebutikken. Også når det skal handles i sentrum, bruker de blå (17 prosent) bilen dobbelt så mye som de røde (8 prosent).

Lite overraskende er de som stemmer blått, slett ikke fornøyde med «mulighetene til å ferdes med bil». 52 prosent er misfornøyde. På rød side er bare 24 det samme.

Folk er også spurt om de synes Oslo har mye byliv: 84 prosent svarer ja. Og enigheten er tverrpolitisk.

Det er også bred enighet i folket om at Oslo har gode kulturtilbud.

Parkering og bilrestriksjoner skiller de politiske fløyene. Foto: Monica Strømdahl / Aftenposten

Delt uteliv

Oslos uteliv får høy skår fra de fleste. Hele 86 prosent mener tilbudet er bra. Men hvem drar hvor?

Av alle de spurte foretrekker over seks av ti «sentrum». Unge, både med og uten barn, trekker til sentrum og Grünerløkka. Det samme gjør «godt voksne». Ser vi på politiske skillelinjer, er de blå dominerende på Aker brygge på Tjuvholmen og i Bogstadveien. De røde foretrekker Grünerløkka, Youngstorget/Stortorget og Tøyen/Grønland.

Og hvilken gruppe melder at de ikke besøker noen av utestedene? Fire prosent av pensjonistene.

Cafe Sara i Storgata ligger midt i smørøyet for folk som stemmer rød-grønt. Foto: Dan P. Neegaard / Aftenposten

Bra by å vokse opp i

Men om Oslo er en god utelivsby, hvor bra er det for barn å vokse opp her? 56 prosent, altså litt over halvparten, mener byen er bra. Men, mer interessant: hele 72 prosent av unge barnefamilier svarer ja.

Folk har uttalt seg om mye. Men hvor mange er fornøyde med jobben det borgerlige byrådet gjør?

15 prosent av de røde og 39 prosent av de blå velgerne er fornøyde. Det er også 26 prosent av folket totalt.

Så hvordan står det egentlig til med trivselen i Oslo?

Ifølge Daniel Lea i Handelsstandsforeningen elsker folk byen sin og vil bruke enda mer.

Fine lekeplasser, som Kirsebærlunden på Tøyen, bidrar til det mange opplever som en god by å vokse opp i. Foto: Bjørge, Stein / Aftenposten
Read Entire Article