Fødsler bør skje på sykehus

1 month ago 27



Publisert: 01.08.2024 23:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Professor og jordmor Ellen Blix påstår i Aftenposten 25. juli at jeg «synser» når det gjelder relevante fakta og forskningsresultater som viser at hjemmefødsler kan være risikofylt. Hun gjentok dette i Dagsnytt 18 samme dag, og det er tydeligvis den tilnærmingen hun har til problemstillingen.

I 2018 hadde anestesioverlege Trond Nordseth ved St. Olavs hospital et debattinnlegg i Adresseavisen der han også drøftet risikoen ved en hjemmefødsel. Han ble raskt beskyldt av Blix for å spre skremselspropaganda, og hun påsto at han ikke var kompetent til å mene noe om temaet.

Blix burde heller referere til sin egen skandinaviske studie fra 2016, der nesten 12 prosent av kvinnene i fødsel og over 1,2 prosent av nyfødte barn måtte hasteoverflyttes til sykehus på grunn av akutte komplikasjoner hos mor eller barn – tall som hun også bekreftet i Dagsnytt 18.

Å utsette nesten 12 prosent av fødende og over 1,2 prosent av nyfødte for en akutt overføring som kunne vært unngått, strider mot alle vurderinger av akseptabel medisinsk risiko. Akutt overflytting kan i seg selv være risikofylt og ressurskrevende og unngås ved en planlagt sykehusfødsel.

Helsedirektoratet har i 2012 utarbeidet retningslinjer for hjemmefødsel med visse kriterier for hvilke svangerskap dette kan gjelde. Listen er imidlertid ikke uttømmende, skiller ikke mellom førstegangsfødende og flergangsfødende og gjelder hovedsakelig yngre fødende (20-37 år). Det er heller ikke krav om avstand til nærmeste sykehus.

Førstegangsfødendes alder er nå over 30 år, og fødselsraten så lav at de fleste fødende vil være «eldre» førstegangsfødende. Fødsler bør derfor foregå på sykehus.

Dag Bratlid

Professor emeritus, barnelege

Read Entire Article