FN-sjefens mulige Russland-besøk setter sinnene i kok i Ukraina

3 hours ago 5



Noen av verdens mektigste ledere skal denne uka stå side-ved-side med Russlands president Vladimir Putin i Russland.

Kinas Xi Jinping. Indias Narendra Modi. Tyrkias Recep Tayyip Erdogan. Og Irans ferske president, Masoud Pezeshkian.

Alle skal delta på Brics-toppmøtet som tirsdag starter i byen Kazan, som ligger ved Volgas bredder 500 kilometer øst for Moskva.

Men særlig ett navn har vakt oppsikt.

Angivelig skal FNs generalsekretær António Guterres være med. Det sa Putins rådgiver Juri Usjakov til det russiske statlige nyhetsbyrået Ria Novosti.

Det er ikke populært i krigsherjede Ukraina.

– FNs generalsekretær takket nei til Ukrainas invitasjon til å delta på fredsmøtet i Sveits, skriver ukrainsk UD på X, med henvisning til sommerens konferanse om Ukrainas fremtid.

– Han har, imidlertid, takket ja til invitasjonen til Kazan fra krigsforbryteren Putin. Dette er et galt valg som ikke fremmer forsøket på fred. Det vil kun skade FNs rykte.

Russlands president Vladimir Putin, Kinas leder Xi Jinping, Brasils president Jair Bolsonaro, Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa og Indias statsminister Narendra Modi på Brics-møtet i 2019.

Fra venstre: Russlands president Vladimir Putin, Kinas leder Xi Jinping, Brasils president Jair Bolsonaro, Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa og Indias statsminister Narendra Modi på Brics-toppmøtet i Brasil i 2019. Bortsett fra Jair Bolsonaro har alle fortsatt samme stilling.

Foto: SERGIO LIMA / AFP

Bekrefter ikke reiseplaner

Brics-organisasjonen beskrives i Russland som det viktigste alternativet i en verden styrt av Vesten. En «motor til en ny verdensorden», skriver den Putin-vennlige russiske tankesmia Valdai-klubben.

FN har på sin side hverken bekreftet eller avkreftet meldingene om at Guterres skal til Russland.

– Kunngjøringer om hans fremtidige reiser vil komme senere, sa talsperson Farham Haq, melder Reuters.

Et konferansesenter dekorert med bannere og plakater med teksten «Brics 2024».

Konferansesenteret i Kazan står klart for å ta imot noen av verdens mektigste ledere.

Foto: Maxim Shemetov / Reuters

Flere enn 90 land deltok på fredsmøtet som Ukraina arrangerte i Sveits i juni. Selv om Guterres ikke var til stede var også FN representert.

Forrige gang Guterres besøkte Russland var i 2022, like etter at Russland hadde gått til fullskala angrep på Ukraina. FN-sjefen ba da Russland avslutte krigen.

Vil vise at Russland ikke står alene

Begrepet «BRIC» ble først brukt tidlig på 2000-tallet som en forkortelse for de fremvoksende markedsøkonomiene Brasil, Russland, India og Kina. «S»-en for Sør-Afrika ble lagt til senere, og i 2009 ble organisasjonen offisielt etablert.

I år ble Brics utvidet til å inkludere ytterligere fire land, Egypt, Etiopia, Iran og De forente arabiske emirater. Saudi Arabias status skal «avklares» på toppmøtet, sa Putins talsperson Dmitry Peskov til Ria Novosti.

Bannere med teksten «Brics 2024» henger på lyktestolper foran kreml i Kazan.

Bannere med teksten «Brics 2024» henger på lyktestolper foran kreml, byfestningen, i Kazan.

Foto: Alexey Nasyrov / Reuters

Totalt skal representanter for flere enn 30 land delta på det to dager lange møtet i Kazan. Brasils president Lula da Silva glimrer imidlertid med sitt fravær. Han meldte avbud etter at han falt og fikk en mindre hjerneblødning.

– For Russland er dette et viktig øyeblikk til å vise Vesten at landet ikke er isolert. Det blir interessant å følge med på hvor langt andre land er villige til å gå med på det Russland ønsker seg: Å gjøre Brics mer antivestlig enn det er, sa Oliver Stuenkel til Foreign Policy.

Stuenkel er professor i internasjonal politikk ved universitetet og tankesmia Fundação Getulio Vargas i Brasil.

– Brasil og India ønsker tydelig å presse tilbake mot det. Så Kazan-toppmøtet gir oss et interessant innblikk i de virkelige politiske dynamikkene i det globale sør mellom Brics-landene, understreker han.

Statskontrollerte russiske medier understreker at en rekke land nå står i kø for å slutte seg til Brics

«Russland vil gjerne invitere inn flere vennlig innstilte land,» skriver RT. «Et utvidet Brics med flere venner på innsiden vil hjelpe Russland med å vende tilbake til en normaltilstand innen handel og investeringer, som er blitt begrenset av amerikansk press.»

Interessert i utenriks? Hør utenriksredaksjonens podkast:

Publisert 22.10.2024, kl. 06.52 Oppdatert 22.10.2024, kl. 07.28

Read Entire Article