Flere rare tyverier om sommeren: – Lett å stjele

1 month ago 29



Sommeren er høytid for spesielle tyverier, ifølge forsikringsselskapet If. Frukttrær er blant det som har blitt stjålet.

 Truls Aagedal / TV 2
EPLESLANG: Det er ikke alle som nøyer seg med å bare stjele frukten fra trær. Foto: Truls Aagedal / TV 2

Publisert 24.07.2024 11:46

Hagegnomer, fuglebad, bålpanner, og robotgressklippere. Det er mye rart som blir stjålet om sommeren, forteller forsikringsselskapet If.

Heller ikke ting som har røtter i bakken er trygge.

– Sommeren for tre år siden opplevde en kunde at tyver gravde opp og stjal ti nyplantede frukttrær rett fra bakken utenfor sommerhuset, sier pressesjef Sigmund Clementz i If i en pressemelding. 

– Det gir begrepet selvplukk et helt annet innhold.

Til TV 2 forteller Clementz at frukttre-brekket skjedde ved et sommerhus på Sørlandet.

– Det er litt av problemstillingen. Hytter og sommerhus er ikke alltid i bruk, og kan ligge litt skjermet til. Da er det relativt enkelt å rygge inn og forsyne seg, sier han.

– Nærmest et ritual

I pressemeldingen forteller forsikringsselskapet også om en hageparasoll boltet i veggen som et eksempel på et sommertyveri.

Clementz har selv vært vitne til et noe spesielt tyveri på sommerstid.

– På vei hjem fra kveldsvakt så jeg to kvinner ved Sentrum Scene, som plukket blomsterløker opp i bager. Det er overraskende hvem som gjør seg til tyver av blomster og planter, sier han.

Pressesjefen har en klar teori om hvorfor det blir flere kuriøse tyverier når sola titter fram.

 Ole Thomas Halvorsen / TV2
SÅ TYVERI: Pressesjef Sigmund Clementz i If har selv vært vitne til tyveri av blomsterløker. Foto: Ole Thomas Halvorsen / TV2

– Vinterstid er det ikke så mye attraktivt å stjele ute, selv om for eksempel snøfresere kan være utsatt, sier han.

– Men når man kommer ut i mai, er folk så glade for at det er sol at de tar ut det de har fra sportsboder og lignende. Nordmenn elsker å kose seg ute, og det er nærmest er ritual at gassgrillen skal ut før 17. mai. Og når man har ting ute, er det veldig lett å stjele.

– Det viktigste

Ifølge Clementz er det stor variasjon blant dem som stjeler ting om sommeren.

– Det kan for eksempel være ungdommer på vei fra fest, som finner ut at det hadde vært gøy å sykle på en trehjulssykkel hjem. Det kan også være mobile vinningskriminelle, sier han.

Han kommer også med en klar oppfordring.

– Det viktigste man kan gjøre er å være en god nabo. Vær observant i nabolaget, og se etter aktivitet som skiller seg fra det som er vanlig.

Ting som at noen kjører sakte gjennom nabolaget eller plutselig banker på døren for å spørre om veien, er blant det Clementz trekker fram. Han anbefaler imidlertid ikke å være konfronterende om du ser noe unormalt.

– Spør «hva kan jeg hjelpe deg med?» hvis situasjonen føles riktig. Merk deg uansett signalementet, men vær forsiktig hvis du føler at du tar noen på fersk gjerning. Det har vært saker der vinningskriminelle har gjort dumme ting når de har blitt oppdaget.

– Din egen risiko

Om du skulle være så uheldig å få noe stjålet utenfor boligen eller sommerhuset dit, sier Clementz at mye av dette kan dekkes av forsikringen.

– Selv om mange kanskje tenker at innboforsikring bare dekker det som er inne i huset, er også gjenstander på utearealet til boligen dekket, sier han.

– Tyveri av planter som står i bakken, er dekket for tyveri på husforsikringen.

Samtidig minner Clementz om at det er viktig å huske at forsikringen har en egenandel.

– Hvis det for eksempel blir stjålet en hagegnom eller en annen enkeltgjenstand som er under egenandelen, er det din egen risiko.

Read Entire Article