Flere overdoser i Trondheim: – Vi rykker ut med alle ambulanser

1 month ago 15



I løpet av onsdag kveld og torsdag formiddag har ni personer havnet på sykehus etter overdoser i Trondheim. Politiet advarer om et potensielt svært farlig narkotisk stoff.

Lamoparken var et av stedene helse- og overdoseteamet rykket ut til torsdag. Foto: Christine Schefte

Publisert: 12.09.2024 10:43 | Oppdatert: 12.09.2024 10:59

Avdelingslederen ved Helse- og overdoseteamet, Anita Mian, forteller til Adresseavisen at de rykker ut med alle ambulanser de har tilgjengelig til parker rundt om i Trondheim torsdag formiddag.

Anita Mian. Foto: Håvard Haugseth Jensen

Grunnen til dette er at de har fått inn opplysninger om ni overdoser på tolv timer, oppgir Mian. Overdosene er knyttet til bruk av stoffet GHB.

– De fleste er funnet i parker rundt omkring i Trondheim. Personene er beskrevet som dypt bevisstløse, det vil si at det er snakk om å redde liv.

Mian bekrefter at de ni personene er i alderen 20 til 60 år.

Nora Skånøy og Frode Berge-Ødegaard fra Helse- og overdoseteamet er i Lamoparken torsdag formiddag. Foto: Kristoffer Furberg

Fem tilfeller torsdag

Sykepleier Frode Berge-Ødegaard i helse- og overdoseteamet i Trondheim kommune bekrefter at de per i 10.00-tiden torsdag har mottatt melding om åtte overdoser.

– Fem er rapportert i dag og tre ble meldt i går kveld, opplyser han.

Berge-Ødegaard forteller at alle meldingene har kommet i løpet av de siste 12-13 timene.

– Den siste meldingen fikk vi for bare 10-20 minutter siden, forteller Berge-Ødegaard som i titida selv har rykket ut til en park i Trondheim.

– Det er spesielt, sier han om situasjonen.

Ifølge Berge-Ødegaard gikk den siste meldingen ut på at det var en mulig overdose i Lamoparken.

Foto: Kristoffer Furberg

– Det blir beskrevet som de har inntatt GHB. Vi prøver å få tak i litt av stoffet slik at vi kan få analysert det. Enn så lenge vet vi bare at de angivelig har inntatt GHB, opplyser han.

– Alle de åtte personene har overlevd?

– Ja, vi har ikke fått rapporter om noe annet. De blir dypt bevisstløse. Faren er dersom de inntar dette uten å være sammen med andre. Da kan de bli liggende med ufrie luftveier, svarer han og bekrefter at dette kan føre til kvelning.

Alle i Trondheim

Berge-Ødegaard opplyser at alle de åtte overdosene har skjedd i Trondheim. Han forteller at de gjennom arbeidet i helse- og overdoseteamet kjenner til de fleste som har tatt overdose onsdag og torsdag.

– Men den siste meldingen i dag var om en person som ikke er kjent for oss som rusmisbruker, sier Berge-Ødegaard.

- Dette er ikke bare folk i miljøet. Det er skremmende, sier han.

Nora Skånøy og Frode Berge-Ødegaard fra Helse- og overdoseteamet jobber med å opplyse om det farlige stoffet. Foto: Kristoffer Furberg

– Har du en oppfordring til folk?

– Ikke ta GHB. Rett og slett. Nå vet vi ikke om stoffet som er i omløp også inneholder noe annet. En del som er vant til å ta GHB blir nå bevisstløse og får en unormal reaksjon. Vi er veldig nysgjerrige på hva stoffet inneholder, svarer sykepleieren.

Berge-Ødegaard opplyser at de torsdag formiddag drar ut fysisk og oppsøker rusmiljø i Trondheim blant annet for å opplyse om det farlige stoffet.

Politiet: – Svært alvorlig

På politiets pressetjeneste advarer operasjonsleder Ketil Stene om det potensielt farlige narkotiske stoffet.

– Tips for å avverge eller analysere dette meldes inn på politiets nettside «politiet.no».

Stene sier til Adresseavisen de jobber med å forsøke å få stoffet bort fra gata for å hindre flere overdoser.

– Vi bruker de ressursene vi har nå på å kartlegge og oppsøke miljøer for å høre om de vet noe. Vi ser veldig alvorlig på dette.

Han sier de fikk tak i noe GHB i går, men at det er usikkert om det tilhører riktig parti. Nå ber politiet om tips fra de som måtte ha kunnskap om saken.

– Vi er interesserte i tips om distribusjon og hvor det kommer fra. Vi vil veldig gjerne få tak i selve stoffet sånn at vi får analysert det. Vår oppfordring er at hvis noen leser dette og vet noe, så ta kontakt med politiet og hjelp oss med å få stoppet dette og redde liv, sier Stene.

– Det som er ute av GHB på gata i Trondheim bør man aboslutt la være å ta. Ta heller kontakt med politiet, legger han til.

Read Entire Article