Flere menn går i kloster

2 days ago 4



Unge finske menn fascineres av det enkle klosterlivet. Trenden overrasker eksperter.

 Allessandro Rampazzo / AFP / NTB
MUNK: Fader Raphael holder øye med saueflokken til Valamo-klosteret som ligger i Uusi-Valamo sørøst i Finland. Bildet er tatt 14. august i år. Foto: Allessandro Rampazzo / AFP / NTB

Publisert 16.09.2024 20:09 Sist oppdatert 3 minutter siden

I et land kjent for sekularisme og progressive verdier, strømmer stadig flere unge menn til klosterlivet, skriver nyhetsbyrået AFP.

Selv om den gjengse forventningen var at finske ungdommer skulle bli mindre religiøse, har kristendommen begynt å få bedre fotfeste blant unge menn.

Andelen er liten, men det er en merkbar økning i dem som tiltrekkes av de strenge rutinene og konservative verdier, som finnes i kloster.

 Allessandro Rampazzo / AFP / NTB
VALAMO-KLOSTERET: Klosteret ligger like ved det lille tettstedet Heinävesi midt blant idylliske innsjøer sør-øst i Finland. Det har tradisjoner tilbake til 1717. i Foto: Allessandro Rampazzo / AFP / NTB

Et fenomen som også er omtalt av den finske rikskringkasteren YLE.

Strenge rutiner og ro

Inne i det blendende hvite Valamo-klosteret, landets eneste ortodokse abbedi, starter dagen klokken 06:00 med bønn, etterfulgt av frokost og arbeidsoppgaver. 

Livet her er som det har vært i hundrevis av år. 

Til tross for det spartanske livet, har brorskapet vokst raskt, fra rundt ti til 18 munker på få år. 

 Allessandro Rampazzo / AFP / NTB
OPPGANG: Fader Michael forteller at flere unge menn er nysgjerrige på om brorskapet kan være noe for dem. Foto: Allessandro Rampazzo / AFP / NTB

– Covid-pandemien var et vendepunkt. Etter det begynte vi å se en enorm økning i interessen for klosterlivet, forteller fader Michael til AFP. 

Han mottar jevnlig eposter fra unge menn som ønsker å diskutere troen – og, noen ganger, ønsker om å bli novise, altså få prøvetid i klosteret. 

– Jeg tror det skyldes usikre tider. Folk vil ha noe solid, noe å stå fast på, sier han. 

Andelen finner som identifiserer seg som kristne har samtidig vært synkende i flere tiår. 

Forsker var skeptisk

Forskere begynte for fem år siden å legge merke til en økning i religiøs interesse blant unge menn, og spirituelle kurs der folk oppfordres til å finne ro, har blitt mer og mer populære.

– Jeg var først veldig skeptisk til fenomenet, sier Kati Tervo Niemela, til AFP.

 Allessandro Rampazzo / AFP / NTB
MUNK: En munk er en religiøs mann som vier livet sitt til religionen og lever i et lukket fellesskap som er isolert fra det vanlige samfunnet. Man finner munke- og nonneordninger i flere religioner. Foto: Allessandro Rampazzo / AFP / NTB

Hun er professor i praktisk teologi ved Universitetet i Øst-Finland. 

– Men de samme resultatene har dukket opp igjen og igjen i undersøkelsesdataene, sier hun. 

– Reduserer jordisk stress

Inne i en gammel trekirke dekorert med ikoner, forteller Fader Stefanos, som vokste opp i en ortodoks familie, at han alltid har visst at han ville bli munk. 

– Det har vært fantastisk, sier 23-åringen, og legger til at det tar bort «alle disse jordiske stresstypene» folk har.

Han var student og bodde alene for første gang da han tok steget inn i klosterlivet for to år siden.

 Allessandro Rampazzo / AFP / NTB
STRENGE RUTINER: Pater Stefanos forteller om rutinene i klosteret. Hver morgen starterr med bønner klokken seks. Foto: Allessandro Rampazzo / AFP / NTB

Han kjente på bekymringer for studiegjeld og det føltes overveldende å skulle finne sin plass i livet.

– Så startet krigen i Ukraina, noe som la enda mer til allerede eksisterende bekymringer, sier han.

Liten andel

Omtrent 63 prosent av finnene er evangelisk-lutherske, mens bare en prosent tilhører den ortodokse kirken. 

Den ortodokse kirken er under autoriteten til patriarken av Konstantinopel i Istanbul. 

Selv om den sporer sine røtter til nabolandet Russland, kuttet Valamo-klosteret båndene til Moskva da Finland ble en uavhengig nasjon i 1917.

 Allessandro Rampazzo / AFP / NTB
ARKIMANDRITT: Fader Michel (til høyre) er en ordinert munk overordnet de andre munkene og novisene i klosteret. Foto: Allessandro Rampazzo / AFP / NTB

Konservative verdier

Professor Tervo Niemela forklarer at noen unge menn finner religiøse grupper som den ortodokse kirke som matcher deres konservative verdier. 

Den ortodokse kirken tillater for eksempel ikke kvinnelige prester. 

Undersøkelser viser også at det blant unge finnes motstand mot samkjønnede ekteskap, ifølge henne.

Noen unge menn nevner også den kanadiske tradisjonalisten Jordan Peterson som inspirasjonskilde. 

– Unge menn kan finne at kristendommen støtter dem som menn i et samfunn hvor de opplever at maskulinitet generelt ikke er verdsatt, sier professoren.

 Allessandro Rampazzo / AFP / NTB
ENKELT LIV: En munk skal leve et enkelt liv viet til religionen. Foto: Allessandro Rampazzo / AFP / NTB

Imens fortsetter unge kvinner i Finland å holde fast ved mer liberale verdier, legger Tervo Niemela til. 

– Vi har mange flere menn som forventer at kvinner skal tilpasse seg en tradisjonell kvinnelig rolle, enn kvinner som ønsker å være i den rollen, sier hun. 

– Fant svar

Kledd i svart kappe, med langt hår bundet i en knute, forteller 29 år gamle diakonen Rafael til AFP at han trådte inn i Valamo-klosteret for seks år siden, etter å ha fullført en filosofigrad. 

– Jeg hadde en veldig vanlig oppvekst som lutheraner i Finland. Vi gikk kanskje til kirken en eller to ganger i året. Så vi var ikke spesielt religiøse, sier han.

 Allessandro Rampazzo / AFP / NTB
VALGTE ANNERLEDES: Fader Raphael forteller til AFP at han en gang så for seg et vanlig familie- og karriereliv. Men etter hvert skjønte han at han ville velge annerledes. Foto: Allessandro Rampazzo / AFP / NTB

– Jeg lette etter svar, og de kunne kirkefedrene besvare veldig godt. De mest fullkomne svarene fant jeg i den ortodokse kirke, sier han.

Munken sier han tror at unge menn nå er mer konservative enn kvinner.

– Ortodoksi er på en måte veldig patriarkalsk og konservativ tradisjon med stor «T», noe som er grunnen til at det tiltrekker seg menn, mener han. 

Ved inngangen til livet som munk avlegges tre klosterløfter. Løftene innebærer sølibat, å leve i fattigdom, og lydighet. 

Read Entire Article