Flere land ber om våpenhvile mellom Israel og Hizbollah

1 week ago 15



Israel bomber mål i Libanon for å forberede en mulig bakkeoperasjon, sier høytstående generaler. Nå kalles reservetropper inn. Samtidig krever USA og Frankrike våpenhvile.

Røyk stiger opp fra et israelsk luftangrep nord for Beirut, i landsbyen Ras Osta, Byblos-distriktet, sett fra Maaysrah, Libanon, onsdag 25. september 2024. Foto: Bilal Hussein / AP / NTB

Publisert: 25.09.2024 18:21 | Oppdatert: 26.09.2024 06:57

I tre dager har Israel drevet intens bombing av Hizbollah-mål i Libanon.

Minst 51 mennesker er drept og 223 såret i israelske angrep mot ulike mål i Libanon onsdag, ifølge Libanons helseminister.

To av landsbyene som ble angrepet, var Joun i sørøst og Maaysrah som ligger omtrent 25 kilometer nord for hovedstaden Beirut. Disse ligger utenfor området der Hizbollah vanligvis antas å holde til.

Flere signaler om «innmarsj» og bakkeoperasjon

General Herzi Halevi talte til troppene ved grensen til Libanon onsdag ettermiddag. Han sa da at angrepene de siste dagene både var for å svekke Hizbollah og for å forberede en mulig «bakkeoperasjon» i Libanon.

– Vi har gjennomført angrep hele dagen. Dette er både for å legge til rette for mulig innmarsj og for å fortsette å bryte ned Hizbollah, sier Halevi til en stridsvognenhet.

Det er andre gang en israelsk militærtopp har sagt at en bakkeoperasjon kan være nært forestående onsdag. Israels øverste general i nord, generalmajor Ori Gordin, sa at militæret «må være fullt forberedt på manøvrer».

Det kommer også bare timer etter at det Israelske forsvaret sa at de kaller opp to reservebrigader på grunn av konflikten med Hizbollah.

Pentagons talsperson Sabrina Singh uttalte ifølge Reuters onsdag at det amerikanske militæret ikke gir etterretningsstøtte til Israel for operasjoner i Libanon. Hun sa også at det ikke ser ut til at noen israelsk bakkeoperasjon er nært forestående.

Flere land med krav om våpenhvile

Da FN samlet seg i New York for et krisemøte i Sikkerhetsrådet denne uken, brukte Emmanuel Macron og Joe Biden tiden til å forhandle frem en samlet uttalelse. Der ber Frankrike og USA om en umiddelbar våpenhvile mellom Israel og Libanon.

«Vi oppfordrer alle parter, inkludert regjeringene i Israel og Libanon, til å umiddelbart stille seg bak en umiddelbar våpenhvile» heter det i uttalelsen.

Den har allerede fått støtte fra Australia, Canada, EU, Tyskland, Italia, Japan, Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater og Qatar, skriver Reuters.

Titusener på flukt

Over 90.000 libanesere er på flukt i Libanon, ifølge FN.

En talsperson for den israelske hæren, Avichay Adraee, advarer på x libanesere mot å returnere til hjemmene sine.

Etter at Israel gikk inn i Gaza i oktober i fjor, ble også innbyggere nord i Israel evakuert. Årsaken er rakettangrep fra sør i Libanon. Statsminister Benjamin Netanyahu gjentok onsdag et løfte om å returnere titusenvis israelere til sine hjem.

Det er antatt at rundt 60.000 er evakuert fra grenseområdene mot Libanon. Han sa at den Iran-støttede Hizbollah-bevegelsen ble rammet hardere «enn den kunne forestille seg».

Read Entire Article