«Flat-Lista er opptatt!»

1 month ago 21



Grovfôrproduksjonen innen «Flyplassen» er helt avgjørende for noen bruk på Lista, og eierne ønsker å videreføre disse avtalene, i overskuelig framtid så lenge de ikke er til hinder for Farsund Lufthavns primærfunksjoner. Farsund Lufthavn har konsesjon fram til 2032.

Er ikke bøndenes arbeidsplasser på Lista viktige for kommunen? I tillegg til bøndene er det 120 arbeidsplasser på flyplassen. Og det er lav arbeidsledighet i kommunen. Med alternativ plassering i Lundevågen industriområde, hvorfor «selger» man da sjela - det åpne Lista-landskapet?

Leserskribenten: Odny Mathisen. Foto: privat

Agders største landbruksaktør bygges ned del 1

I forbindelse med jordbruksdrift i og omkring planområdet, er det i over 100 år gjennomført dreneringstiltak i det som opprinnelig var et svært stort og sammenhengende våtmarksområde. Vil dreneringen som heller mot Vanse, stå seg mot flom/ høyere havnivå og de varslede klimaendringene, når store deler av flyplassen ligger under marin grense? Eller flyttes vannutfordringene til Vanse, hvor de allerede er store i stedet? Biogassanlegget har allerede fått ny tomt en gang på grunn av flomfare.

2.500-3.000 arbeidsplasser og 7.000 biler og tungtransport gjennom Vanse daglig, er planen. Det er spesielt smalt langs skoleveien mellom Rema og Skollevollbygget. Hvordan løser man dette? Jeg oppfordrer ordføreren til å ta et stopp her på befaringen.

Det blir ikke mye matjord igjen når nye veier og annen infrastruktur og boliger må på plass.

Fuglene og pollinatorene (insektene) forsvinner fordi vi fortrenger og tar leveområdene fra dem. Planområdet er særdeles viktig for fugl, og industrien som planlegges har stort potensiale for irreversibel forurensing av Ramsarområdet i umiddelbar nærhet.

Vi forurenser havet så mye med oppdrettsanlegg etc., at Listabøndenes tradisjonsrike tilleggsnæring kilenotfiske ble forbudt. Nylig ble også laksefiske i et tredvetalls elver forbudt. Nå skal holmer sprenges og matjord bygges ned, for fisken skal på land. Hvor i alle dager er vi på vei?

Planene på Lista er store også i regional målestokk.

Nedbygging av natur og matjord til industri, gigantiske tanker og 25 meter høye piper til biogassanlegg, fiskeoppdrett, hydrogenanlegg, datatalagringssenter og batterifabrikk med mere.

Denne nedbyggingen dreier seg også om mange menneskers liv og livskvalitet. Risiko og sikkerhets analysene forespeiler naboene og andre berørte på Lista store konsekvenser:

1. Konstant industristøy

2. Anleggsperiodestøy over mange år

3. Potensielle giftutslipp og evakuering (Ammoniakk)

4. Jevnlig ubehagelig lukt utslipp

5. Tap av LNF-område

6. Ødeleggelse av resterende våtmark og myr

7. CO2 utslipp

8. Tap av fugleliv

9. Tap av rekreasjonsområde

10. Tap av mulighet for sykkelferdselsgjennomgang

11. 20-25 meter høye bygninger og piper vil framstå som en mur og vil kunne sees fra store deler av Lista.

12. Tap av kulturhistoriske verdier

13. Potensielle utslipp av bakterier fra kjøleanlegg

14. Potensielt terrormål

15. Potensielle storulykker

16. Potensiell Irreversibel forurensing av Ramsar-våtmarkområde

17. Potensielle tungtransportulykker langs skolevei

18. Og sist, men ikke minst: total ødeleggelse av det åpne Lista-landskapet

Hvem taler de nærmeste naboene på Langåker, Slevdal, Råstad, Ore og Maberg sin sak?

Fra før har vi Lista Vindkraftverk, som har lagt beslag på 15 kvadratkilometer av det som var vårt eneste uberørte hei/ fjellområde. Vindkraftverket medfører støy og mange andre ulemper for naboene. For enkelte ble det i eget hjem ulevelig. De «valgte» å flytte fra husene sine uten å få noen form for kompensasjon. Vindkraftverket er synlig fra hele Lista-halvøya og mere til. Flere og høyere turbiner og solcellepaneler i terrenget rundt turbinene er på planstadiet hos Fred. Olsen Renewables.

Nå kommer havvindaktøren Ventyr med 7 alternative traseer fra Søndre Nordsjø II med jordkabler i verneområder og luftspenn over Lista-heiene, noen ønsker også kjernekraftverk.

Som om ikke dette var nok, planlegges sjøkabel og transformatoranlegg med luftkraftledninger i Lista-heiene, for å dekke kraftbehovet til Aker BPs Poseidon (CO2 fangsten som skal lagres i Nordsjøen).

Demokratiet står i fare når det over «ikke-byråkrater» / lekfolk nærmest «hagler» med første, andre og tredjegangs-høringer med tusenvis av dokumentsider. Folk gir opp å sette seg inn i konsekvensene, og det er kanskje det utbyggerne håper på. Hvor skal det ende? Når Lista har blitt et eneste stort industriområde? Stykkevis og delt, bit for bit. Det er et stort behov for helhetstenking i samfunnet.

Flat-Lista er ikke et flatt område som skriker etter å bli nedbygget. Flat-Lista er opptatt! Opptatt med å være Agders største landbruksaktør, fugleparadis, og fantastisk natur.

Flat-Lista er opptatt!

Vi forstår ikke hva vi er så heldige å ha, før vi har mistet det.

Jeg har lenge sagt: Takk og lov for Statsforvalteren!

Håper jeg snart kan si det samme om Kommunal- og distriktsdepartementet.

Odny Mathisen,

født og oppvokst på Lista,

og glad i det som er igjen av Listanaturen

Holdt nye møter om Lista-plan

Har satt dato for befaring

Befaringen blir ikke før til høsten

Departementet varsler befaring på Lista

Håper på positivt svar fra departementet

Frustrert over lang behandlingstid

Read Entire Article