Fjernstyrte maskingevær og mikrobomber i telefoner. I natt ble Hamas-lederen drept.

1 month ago 17



Drapet på Ismail Haniyeh i Iran anses som en stor eskalering av konfliktnivået i Midtøsten. Men Israel har flere uttalte drapsmål.

Hamas-leder Ismail Haniyeh var i Teheran i forbindelse med innsettelsen av Irans nye president, Masoud Pezeshkian. Foto: Majid Asgaripour, Reuters / NTB

Publisert: 31.07.2024 12:37 | Oppdatert: 31.07.2024 13:12

Kortversjonen

Hamas-lederen Ismail Haniyeh (62) ble drept klokken 02.00 natt til onsdag, lokal tid, mens han befant seg i en «spesiell bolig for krigsveteraner i det nordlige Teheran», ifølge iranske medier.

NourNews, en nyhetstjeneste tilknyttet den iranske revolusjonsgarden, sier huset ble truffet at et prosjektil som kom fra luften. Men dette er ikke bekreftet.

Israel har hittil ikke kommentert hendelsen direkte. Men onsdag formiddag postet israelske myndigheter et bilde av Haniyeh på Facebook.

På bildet hadde han et rødt stempel i pannen der det sto «eliminert». Bildet ble tatt vekk etter en times tid.

Israels offisielle pressekontor omtaler nå Ismail Haniyeh som «eliminert». Foto: GPO

Som leder av Hamas sto Haniyeh helt på toppen av israelernes drapsliste etter Hamas-angrepet 7. oktober i fjor, der over 1200 mennesker ble drept.

Den internasjonale straffedomstolens aktor sa i mai i år at han ville ha Haniyeh tiltalt for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten etter angrepet på Israel. Israel har stemplet ham som leder av en terrororganisasjon.

Drapet på Haniyeh er et alvorlig slag for Hamas, skriver flere internasjonale medier. Men gruppens talspersoner insisterer på at Hamas lever videre.

Ismail Haniyeh beskrives som viktig for Hamas’ diplomatiske arbeid opp mot resten av verden. Dagen før han ble drept møtte han Irans øverste leder, Ali Khamenei, i Teheran. Foto: Office of the Iranian Supreme Leader / Reuters / NTB

Han var den palestinerne ville ha i 2006

Ismail Haniyeh ble født i en flyktningleir ved Gaza by og sluttet seg til Hamas da gruppen oppsto under den første intifadaenførste intifadaenPalestinsk opprør som startet i desember 1987 og som var frem til 1991. på slutten av 80-tallet.

Etter at Hamas vant valget i 2006, ble han statsminister for den palestinske selvstyremyndigheten. Det lederskapet ble kortvarig. FatahFatahDen største fraksjonen i Palestinernes frigjøringsorganisasjon (PLO). Konkurrent til Hamas som styrer Vestbredden og Den palestinske selvstyremyndigheten. Fatah er sekulært, mens religionen er svært viktig for Hamas. tok styringen på Vestbredden mens Hamas har kontrollert Gazastripen.

Haniyeh er til dags dato den eneste som er blitt palestinsk statsminister etter å ha fått velgernes tillit, skriver CNN.

Ismail Haniyeh beskrives som Hamas-grunnleggeren Ahmed Yassins protesjé. Bildet er fra 2002. Foto: Ahmed Jadallah, Reuters / NTB

Han overtok som Hamas-leder i 2017 og drev organisasjonen fra sitt eksil i Qatar. Han var sentral for gruppens politiske og diplomatiske arbeid. Deriblant forhandlingene med Israel om en våpenhvile i Gaza og utveksling av gisler.

De forhandlingene har stått i stampe. Partene har skyldt på hverandre. Drapet på Haniyeh vil antagelig utløse en gjengjeldelse. Dermed kan det bli vanskeligere å få slutt på den katastrofale krigen i Gaza.

Fjernstyrte drapsmaskiner og eksploderende telefoner

Det er ikke første gang at sentrale personer er blitt likvidert i Iran. Et eksempel: I 2020 ble «det iranske atomprogrammets far», Mohsen Fakhrizadeh, drept med det The New York Times omtalte som «en fjernstyrt drapsmaskin». Et maskingevær som skal ha blitt styrt med bruk av kunstig intelligens.

Det iranske atomprogrammets far ble drept i 2020. Bilen hans ble gjennomhullet av kuler fra et fjernstyrt maskingevær. Foto: AP / NTB

Det er heller ikke første gang en Hamas-leder er blitt drept. Grunnleggeren av Hamas, Ahmed Yassin, ble i 2004 drept av et missil avfyrt fra et israelsk helikopter. Det skjedde mens han var på vei til bønn i Gaza.

Etterfølgeren hans var i live i en knapp måned før også han ble drept i et israelsk angrep.

Det er en lang historie for at Israels fiender har fått et plutselig endelikt.

En av de mest kjente er drapet på Hamas’ bombe-ingeniør, Yahya Ayyash, i 1996. Han ble drept av en bombe på 15 gram som lå gjemt inne i telefonen hans.

Drapet på Haniyeh kommer mindre enn et døgn etter at Fuad Shukr ble drept i Beirut. Han omtales som Hizbollah-leder Hassan Nasrallahs høyre hånd.

Den Iran-støttede libanesiske gruppen hadde krysset en rød linje, skrev Israels forsvarsminister på X, tidligere Twitter. Et svar på missilet som lørdag drepte 12 barn i de israelskokkuperte Golanhøydene.

Israels fiender sverger hevn

Onsdag formiddag hadde det ikke kommet noen kommentar fra Israels ledelse til drapet på Haniyeh. Israel tar sjelden umiddelbart ansvar for slike attentat.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu vil foreta en sikkerhetsvurdering, melder israelske medier. Alt tyder på at de må forberede seg på en kraftig opptrapping av den uerklærte krigen mot Iran og Irans mange stedfortredere i regionen.

  • Hizbollah lover hevn etter at deres nestleder ble drept.
  • Hamas sier «det feige angrepet» på Haniyeh ikke vil skje ustraffet.
  • Irans ferske president, Masoud Pezeshkian, sier de vil få «terroristokkupantene til å angre sin feige handling». Haniyeh var i Teheran for å gratulere ham med presidentjobben.

Skal vi tro det Israels ledere har gjentatt igjen og igjen, så kommer de ikke til å stoppe med drapet på Haniyeh. De har helt siden 7. oktober sagt at Hamas-lederne er «døde menn som fremdeles går rundt», uansett hvor de befinner seg.

Yahya Sinwar står igjen på toppen av Israels dødsliste. Foto: Khalil Hamra, AP / NTB

To Hamas-ledere står på toppen av drapslisten. De to som antas å ha vært helt sentrale under planleggingen av 7. oktober-angrepet.

  • Yahya Sinwar er Hamas’ leder på Gazastripen. Han satt i Israelsk fengsel i 22 år før han var en av over 1000 Hamas-folk som ble byttet mot én israelsk soldat i 2011.
  • Mohammed Deif, Hamas’ militær leder i Gaza. Det var han som 7. oktober gikk ut på radio og erklærte at angrepet hadde startet.
Read Entire Article