– Vi har gitt opp håpet. Det har gått for langt. Å bo her uten barnehage til barna våre går ikke, sier Hanne Sommerseth Olsen.
Nå varsler fire av de fem gjenværende småbarnsfamiliene i Lofot-bygda Digermulen at de flytter.
Når de flytter, vil bygda miste i alt 19 personer. Dermed forsvinner også åtte av ni elever ved Digermulen skole.
NRK har tidligere besøkt familiene som bor helt sør på Hinnøya, øst i Vågan kommune. Da fortalte de at småbarneforeldrene byttet på å passe hverandres barn.
Barna ble sendt fra hus til hus i arbeidstida for å få hverdagen til å gå rundt.
Nærmeste barnehage er nå i Laupstad, 56 kilometer unna – og kommunen sier de ikke har råd til å gjenåpne den tidligere barnehagen ved skolen.
Ikke et forsøk på å presse politikerne
Det er fire år siden Hanne Sommerseth Olsen flyttet fra Bodø til bygda med rundt 100 innbyggere.
Når hun ikke har vært på jobb, har mye av tida til å passe barn. På det meste passer hun fire barn mellom ti måneder og fire år. To av barna er hennes, i tillegg til niesen Vilde (4) og nevøen Emre på ti måneder.
– Vi har stått i en kamp i halvannet år for å få et barnehagetilbud. Det er ikke bra for barna å ha det slik det er nå, med å bli med foreldrene på jobb eller flyttes rundt fra hus til hus, sier hun.
Hanne Sommerseth Olsen
Og legger til:
– Det er hensynet til barnas beste som gjør at flere nå flytter fra bygda. De trenger et tilbud å gå til om dagene.
Hun avviser at utspillet fra familiene er et forsøk på å presse den politiske ledelsen i Vågan.
– Det er helt reelt og ikke noe vi tar lett på. Flere har nå søkt barnehageplass andre steder. Vi leter et sted å bo. De andre har allerede bestemt seg for hvilken by de skal flytte til.
Med bare én elev igjen, så spøker det for fremtiden til Digermulen skole.
Foto: Trude Furuly/NRKRektoren: – Et sjokk
For rektor Hilde-Sofie Aasgaard kom beskjeden fra foreldrene som et sjokk.
– Dette betyr at vi fra høsten 2025 står igjen med én elev ved Digermulen skole. Det er ikke en god skole for denne ene eleven.
Aasgaard sier at hun har full forståelse for situasjonen foreldrene har stått i, og at hun forstår at de må gjøre grep for å få livene til å gå opp.
– Men for skolen sin del, så er dette kroken på døra.
Hilde-Sofie Aasgaard
– Hvordan har det siste døgnet vært?
– Det har vært et veldig trist og vondt døgn. Jeg har ikke sovet særlig i natt. Dette handler om foreldrene, elevene og lærerne. Det er et fantastisk kollegie ved skolen.
– Men dette handler også om hele bygda, for når man legger ned skolen på et lite sted, så rammer det alle som bor her. Jeg snakket med folk på butikken i dag, og flere er engestelige og preget. Det å bli gammel i en bygd hvor det ikke er yngre krefter, er noe folk her i bygda tenker på.
Rektor Hilde-Sofie Aasgaard sier det kom som et sjokk at flere barnefamilier nå vil flytte fra Digermulen. For henne og kollegaene på skolen, kan det bety at de må finne seg andre jobber.
Foto: Trude Furuly / NRKOrdføreren: – Veldig synd
Vågan-ordfører Vidar Tom Benjaminsen (H) synes det er synd at barnefamiliene vil forlate Digermulen.
– Dette er ikke noe vi så for oss. Det slår beina under hele lokalsamfunnet.
Vidar Thom Benjaminsen
Ordfører i Vågan for Høyre
Tirsdag ettermiddag uttalte både ordføreren og varaordføreren at de internt i sine partier vil vurdere om foreldregruppas flytteplaner vil endre forutsetningen for nedleggingen av barnehagen.
Svaret på det har ikke Benjaminsen i dag. Samtidig advarer han mot å tenne et håp hos familiene.
– Her er det en foreldregruppe som har sagt at de vil flytte. Det respekterer vi. De har ikke sagt at de vil flytte hvis ikke vi åpner barnehagen. Det har sagt at de skal flytte, og det respekterer vi.
Hanne Sommerseth Olsen tviler på at det politiske flertallet i Vågan kommer til snu.
– Og hvis det skulle skje må det skje fort. Søknadsfristen til barnehagene over hele landet er 1. mars. Vi må få en avklaring veldig fort eller så blir vi å søke andre steder og flytte.
Hanne Sommerseth Olsen har brukt tiden hun ikke er på jobb til å passe sine egne, og andre barn. Nå er hun lei livet uten barnehage.
Foto: Trude Furuly/NRKPublisert 20.02.2025, kl. 12.06