Fikk flyktningsjokk: – Her er det verken fritt eller trygt

2 weeks ago 19



Storbritannias nye asylplan:

Storbritannias nye asylplan får kritikk fra rwandiske politikere. –Uakseptabelt, sier landets viktigste opposisjonspolitiker til TV 2.

 AP / NTB
HOTEL: Hope Hostel i hovedstaden Kigali i Rwanda er et av stedene som forventes å huse noen av asylsøkerne som skal sendes fra Storbritannia til Rwanda Foto: AP / NTB

Publisert 02.05.2024 10:39

«Asylsøkere som tar seg ulovlig til Storbritannia skal overføres til Rwanda.»

Dette er Storbritannias nye asylplan som ble vedtatt natt til 23. april. Planen vekker både oppsikt og kritikk, også fra rwandiske politikere. 

En av dem er Victoire Ingabire Umuhoza. 

– Rwanda er ikke et trygt land der man kan leve eller uttrykke seg fritt, sier hun til TV 2 og spør: 

–  Skal flyktningene komme til et land som selv produserer flyktninger?

 Bertrand Guay / AFP)
FENGSLET: Opposisjonspolitiker Victoire Ingabire Umuhoza ble løslatt fra fengsel 15. september 2018, etter at president Paul Kagame benådet henne, sammen med to tusen andre fanger. Foto: Bertrand Guay / AFP)

Victoire Ingabire Umuhoza er en kjent opposisjonspolitiker som bor i  Rwandas hovedstad, Kigali.

Hun leder for partiet Development And Liberty For All

– Uakseptabelt

Hun mener britenes asylplan er uakseptabelt for flyktningene, men også for rwandisere. 

– Rwanda er ikke trygt. Det er ikke et fritt land. Her er politiske og borgerlige rettigheter begrenset, sier hun og fortsetter: 

– Selv har jeg betalt og betaler fortsatt en pris for det. 

Victoire Ingabire Umuhoza er også en internasjonalt kjent politiker. På grunn av sine ytringer bodde hun mange år i eksil i Nederland. 

Ingabire, som selv er en hutu, kom tilbake fra eksil i Nederland i januar 2010. Hun kritiserte Rwandas offisielle minnesmerke over folkemordet i 1994. Det inkluderte nemlig ikke noen hutuer.

For dette ble hun dømt til 15 år fengsel i 2012. Hun fikk straffen forkortet og ble benådet i 2018.

Deretter ble hun løslatt under to betingelser:  En av betingelsene er å møte opp i påtalekontoret en gang i måneden, og den andre er å søke tillatelse når hun ønsker å reise ut av landet. 

 Privat
EKSIL: Som følge av restriksjoner får politikeren ikke besøke familien sin i Nederland der hun bodde i eksil i mange år. Foto: Privat

– Rwanda ikke er et trygt land for flyktninger på grunn av mangelfulle menneskerettigheter, sier politikeren til TV 2, og legger til: 

– Rwanda som et utviklingsland har ingenting å tilby til flyktningene som vil bli overført fra Storbritannia.

– Kom som et sjokk

Ifølge Umuhoza bryter det å sende flyktningene til Rwanda den internasjonale flyktningloven.

Hun sier det britiske lovvedtaket kom som et sjokk for rwandesere. 

– Rwandere forstår ikke hvordan landet som ikke kan løse sine egne problemer, later som om de skal håndtere asylsøkerne sendt av et rikt land som Storbritannia, sier politikeren.

– Rwandere har sine egne problemer med arbeidsledighet, matsikkerhet, mangel på boliger. Folk lurer på hvordan vår regjering vil løse disse problemene for flyktninger.

 AP / NTB
HOTEL: Et soverom er sett inne i Hope Hostel, som er et av stedene som forventes å huse noen av asylsøkerne som skal sendes fra Storbritannia til Rwanda. Foto: AP / NTB

Rwanda-avtalen står i sentrum av Rishi Sunak-regjeringens strategi for å få bukt med ulovlig innvandring til Storbritannia.

I retur har det østafrikanske landet så langt fått 240 millioner pund, som tilsvarer nesten 3,3 milliarder norske kroner.

Victoire Ingabire Umuhoza setter også et spørsmåltegn ved tidsbegrensningen i avtalen. 

– Storbritannia vil betale for å støtte overførte asylsøkere i fem år. Min bekymring er hva som vil skje etter disse fem årene, når Storbritannia slutter å gi midler?

Drar til Irland

En uke etter at Storbritannia vedtok loven, har flyktningene begynt å dra til Irland i frykt for å bli sendt til Rwanda. 

 Ben Birchall
AVTALE: Storbritannias innenriksminister, James Cleverly, og Rwandas utenriksminister, Vincent Biruta, signerer ny avtale om overføring av asylsøkere. Foto: Ben Birchall

En av dem er Jad Al Hamarneh.

– Jeg dro fordi jeg var redd og hørte fra mange mennesker at de vil sende oss til Rwanda, sier Hamarneh. 

Situasjonen bekymrer Irland. Landets statsminister, Simon Harris, gjør det klart at Irland vil sette inn tiltak for å stanse en strøm av asylsøkere som kommer til landet via Nord-Irland.

Rekordmange 

Den britiske statsministeren Rishi Sunak sa søndag til Sky News at omstridte plan om å sende asylsøkere til Rwanda, er iverksatt.

Ifølge Sunak vil den nye loven virke avskrekkende på migranter som prøver å ta seg over til Storbritannia på små båter over Den engelske kanal.

Ifølge Sky News har rekordmange migranter og flyktninger har krysset Den engelske kanalen hittil i år. 

I årets første fire måneder ankom rundt 7167 den britiske kysten med migrantbåter, sammenlignet med 5745 i samme periode i fjor. 

Read Entire Article