FHI forbereder seg på neste krise – søker tusenvis av frivillige

3 hours ago 3



I innboksen til mange nordmenn ligger det nå en invitasjon fra Folkehelseinstituttet.

 Vidar Ruud / NTB
TRENGER HJELP: FHI søker frivillige til nytt panel. Foto: Vidar Ruud / NTB

Publisert 31.10.2024 16:59 Sist oppdatert 27 minutter siden

Har du fått en e-post fra Folkehelseinstituttet (FHI)? 

Det er du i så fall ikke alene om. 

FHI har sendt ut e-post til 160.000 tilfeldige personer fra Folkeregisteret for å rekruttere dem til FHI-panelet. 

Tar grep

FHI er i gang med å etablere et fast panel på opptil 25.000 frivillige som skal delta i fremtidige studier om smitteverntiltak og effektiv informasjonsformidling.

Formålet er å forbedre pandemiberedskapen gjennom fortløpende studier på smitteverntiltak og effektiv informasjonsformidling.

– Målet er å få med en gruppe mennesker som er villige til å være med på forskjellige typer studier, sier Atle Fretheim.

Han er leder for Senter for forskning på epidemitiltak og initiativtaker til FHI-panelet.

 Privat
OPTIMISTISK: Fretheim har troen på at dette vil bli en viktig ressurs både i fredstid og som en del av beredskapsarbeidet. Foto: Privat

Fretheim forteller at panelet vil delta i for eksempel spørreundersøkelser og praktiske tester av smitteverntiltak. 

Eksperimenter

Panelet vil ifølge FHI brukes både til nettbaserte spørreundersøkelser som sendes ut til alle i panelet samtidig, eller til eksperimenter med spesifikke grupper. 

Undersøkelsene kan inkludere alt fra smitteverntiltak, som munnbind eller sosial avstand, til ulike måter å formidle informasjon om sykdomsforebygging. 

 Arne Rovick  / TV 2
FRIVILLIGHET OG TILFELDIGHET: Deltakerne kan velge selv om de ønsker å delta på undersøkelsen når de får en forespørsel. Foto: Arne Rovick / TV 2

– Hvis vi lurer på hvordan vi best kan forklare folk fordelene ved å ta en vaksine, kan vi invitere panelet til å delta i et studie der vi presenterer informasjon på to ulike måter. Deretter kan vi måle hvilken metode som gir best forståelse, sier Fretheim.

Raskere svar

Fretheim sier at panelet gir FHI rask og verdifull tilgang til frivillige deltakere som kan være med på studiene.

– Panelet kan bidra til at vi raskt kan skaffe kunnskap om effekten av ulike tiltak. Istedenfor å rekruttere folk fra Facebook og andre medier, kan vi sende undersøkelsen direkte til panelet, sier han.

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
ØNSKE OM Å BIDRA: Deltakernes motivasjon forventes å være høy, spesielt i krisesituasjoner. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Bakgrunnen for initiativet er FHIs erfaringer fra covid-19-pandemien, da det var vanskelig å få tak i rask og sikker informasjon om smitteverntiltak. 

Det var en stor utfordring å finne ut hvordan man best kunne kommunisere viktige helseråd til befolkningen, ifølge Fretheim. 

– Det kom jo et nytt ord under pandemien, nemlig «infodemi», hvor sosiale medier fløyt over av misvisende informasjon. Da er det avgjørende at vi har effektive måter å formidle riktig informasjon på, sier han.

Influensa til nytte

Panelet vil ikke bare brukes ved neste pandemi, men også til gjennomføring av studier i influensasesonger og andre sykdomsutbrudd.

Erfaringer herfra kan bidra til å forbedre kunnskapen om smitteveier og hvordan håndtere nye virustyper.

– Det gir oss en god måte å være bedre forberedt på, både under og mellom epidemier, fordi vi kan teste og evaluere smitteverntiltak gjennom influensasesongene vi har hvert år, sier Fretheim.

Tiltaket vil også virke forbyggende . 

– Å ha en fast gruppe frivillige som kan delta på ulike studier gir oss en måte å teste tiltak på, slik at vi kan handle raskere ved neste krise, sier han. 

Read Entire Article