Fem grunner til at Kamala Harris kan være i ferd med å tape

2 hours ago 6



Det er dødt løp mellom Donald Trump og Kamala Harris på den siste store meningsmålingen fra Siena/New York Times fredag. Den nasjonale målingen viser at begge har 48 prosent oppslutning.

Støtten til Harris har imidlertid falt siden den siste lignende målingen ble utført i begynnelsen av oktober.

I det demokratiske partiet øker nervøsiteten.

I tillegg viser tallene for forhåndsstemming i flere av de avgjørende vippestatene at velgere registrert av det republikanske partiet ivrig møter opp. Ifølge CNN har 18 millioner forhåndsstemt.

Democratic presidential nominee U.S. Vice President Kamala Harris campaigns in Georgia

GIVE ME FIVE: NRKs USA-korrespondent ser fem faretegn for Kamala Harris.

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Det er også et stort flertall av hvite velgere som forhåndsstemmer.

Ved tidligere valg har demokrater forhåndsstemt i langt høyere antall enn republikanere. Denne gangen kan det virke som ikke minst eldre velgere forhåndsstemmer i langt større antall enn vanlig.

Her er fem faretegn for Kamala Harris:

Harris distanserer seg ikke fra Biden

Velgerne i USA sier de ønsker forandring. Kamala Harris sier hun er kandidaten som står for endring, men det virker ikke som velgerne tror på det.

I det ene intervjuet etter det andre unnlater Harris å svare på hva hun vil gjøre annerledes enn Biden dersom hun blir president.

One month before the US presidential election package

SAMMEN: President Joe Biden og Kamala Harris under fyrverkeriet 4. juli i år.

Foto: MANDEL NGAN / AFP

Sjefen hennes har vært historisk upopulær i folket. Harris har likevel flere ganger de siste ukene ikke ønsket å svare på hvordan hennes politikk vil skille seg fra Bidens. I stedet har hun dreid svarene sine over til å snakke om at Donald Trump er farlig eller at hun vil hjelpe barnefamilier som sliter økonomisk

Fokuserer på republikanere

De siste ukene har Kamala Harris fokusert mye på republikanske politikere som gir henne sin støtte.

Hun har hatt valgmøter sammen med Liz Cheney. Hun frontet etterforskningen etter stormingen av kongressen i 2021, men er egentlig en erkekonservativ republikaner og datter til tidligere visepresident Dick Cheney som forbindes med Irak-krigen og Guanatamofengselet på Cuba.

Harris appellert til mer moderate velgere i det republikanske partiet og sier at de er velkommen hos demokratene og skryter av at hundrevis av republikanske politikere støtter henne.

Men i 2016 tapte Hillary Clinton trolig valget ved å fri for mye til velgere på høyresida. Demokratenes senatsleder Chuck Schumer skal den gangen ha gitt henne råd om at hun ikke trengte stemmene til arbeiderklassen i Pennsylvania hvis hun kunne få rike republikanere i samme delstat til å stemme demokratisk. Flere kommentatorer på venstresida mener Kamala Harris er i ferd med å gjøre den samme feilen.

Fokuserer ikke på venstresida

Harris vil ikke fortelle demokrater på venstresida hva hun konkret vil gjøre for å spare sivile liv i Gaza. Hun kom med nok et rundt, og lite konkret, svar da hun fikk spørsmål om dette i CNNs direktesendte folkemøte denne uka. Spørsmålet var om hun ville trekke tilbake amerikanske våpenleveranser dersom Israel fortsetter å bruke dem til å drepe sivile.

Hun unnlot å svare direkte på det, og sa bare at for mange sivile liv går tapt og at våpenhvile og frigivelse av gisler er hennes prioriteringer slik de er president Bidens.

Tallene for forhåndsstemming så langt viser svak oppslutning fra unge velgere. Harris er ingen venstreorientert demokrat selv om Trump kaller henne både marxist og sosialist.

I tillegg svarer mange unge velgere jeg snakker med at klimasaken faktisk er viktig for dem. Men denne saken får liten oppmerksomhet i Harris valgkamptaler.

Kvinner mot menn

Kvinner sier de vil støtte Harris med 16 prosentpoengs overvekt, mens menn i større grad enn i 2016 og 2020 sier de vil stemme på Trump.

Ikke minst blant unge menn er tendensen at de går til høyre, slik en ny måling fra Ipsos i Norge blant velgere i aldersgruppen 18–29 viser at norske unge menn gjør.

Democratic presidential nominee U.S. Vice President Kamala Harris campaigns in Georgia

FANS: Kvinner som støtter Kamala Harris i Georgia denne uken.

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Dersom Harris også blør svarte mannlige velgere og unge menn med latinamerikansk bakgrunn, kan hun få alvorlig trøbbel.

Samtidig strømmer kvinner i alle aldersgrupper til valgmøtene hennes. Abortsaken er viktig for mange av dem, og den har mobilisert demokrater i folkeavstemninger og mellomvalg siden 2022. Fredag holde Harris valgmøte om abort i Texas der Beyoncé visstnok dukker opp på scenen.

Men vil kvinnemobiliseringen være stor nok til at den veier opp for at Harris mister støtte blant menn?

«Lovløse» Trump mot «feilfrie» Harris

Donald Trump får være «lawless» mens Kamala Harris må være «flawless», sukket CNN-kommentator Van Jones etter folkemøtet til TV-selskapet denne uka. Han mener Trump slipper unna med ekstreme beskrivelser av Harris og uttalelser om mye annet mens Harris ikke har lov til å gjøre en eneste feil i amerikanske mediers og velgeres øyne.

 Former U.S. President Donald Trump and U.S. Vice President Kamala Harris in combo photograph

Foto: Eduardo Munoz / Reuters

Det er en enorm forskjell på bakgrunnen, retorikken og stilen til de to presidentkandidatene.

Kamala Harris kan bli USAs første kvinnelige president med annen hudfarge enn hvit. Hvorvidt det er for mye for amerikanske velgere på midten, er det av de store spørsmålene nå i valgkampinnspurten.

Men til syvende å sist er mener mange analytikere at det viktigste for velgerne er at Harris kan overbevise dem om at hun faktisk planlegger å skape forandring. At hun ikke bare vil videreføre Bidens politikk.

Kamala Harris talte på et valgkampmøte i Wisconsin tirsdag kveld.

Må være mer enn et symbol

Tallenes tydelige tale viser at Kamala Harris har falt tilbake etter at hun ble mottatt med åpne armer som en redningskvinne da hun lanserte kandidaturet sitt 21. juli.

Hun er et symbol på forandring for mange amerikanere med minoritetsbakgrunn akkurat slik Barack Obama var det, og ikke minst derfor fikk hun raskt høy oppslutning.

Hun har også samlet inn rekordsummer i de tre månedene som har gått.

Men velgerne må også tro på det hun sier og at hun faktisk kommer til å skape en ny framtid i USA.

Publisert 26.10.2024, kl. 23.37

Read Entire Article