Fattighuset må stenge i påsken – har ikke nok mat å dele ut

4 weeks ago 26



Fattighuset i Oslo har så stor pågang at de må sende hjem folk uten mat. På grunn av dårlig tilgang på matvarer må de holde stengt i påsken.

Det er stengte dører på Fattighuset på langfredag og 2. påskedag. Foto: Dan P. Neegaard

Publisert: 28.03.2024 16:43

Kortversjonen

Fattighuset holder til i Grønlandsleiret, like ved politistasjonen. Det er en ideell organisasjon, som drives av frivillige.

Lasse Storvik er styremedlem, og var inntil nylig styreleder for Fattighuset. Han forteller til Aftenposten at de fikk delt ut mat til 677 personer på onsdag. Det var NRK som først omtalte at Fattighuset må stenge i påsken. Da NRK publiserte artikkelen, så det ut til at bare 200 personer skulle få mat denne dagen.

– Vi klarte å skaffe mer mat enn det så ut til først. Det er ikke så ille at vi fikk gitt mat til 677 personer, sier Storvik.

Fattighuset har merket økt pågang av folk som trenger matvarer.

– Det var en jevn økning hele forrige år. Nå er kapasiteten vår sprengt, forteller Lasse Storvik.

– Skyldes krigen i Ukraina

Arya Kalhor har nylig blitt styreleder for Fattighuset. Han mener at den viktigste årsaken til økt pågang og mindre tilgang på matvarer er krigen i Ukraina.

– Det har kommet mange flyktninger hit, og krigen har også ført til at matvarene er blitt dyrere. Når du ser i butikkene, er mat og klær blitt nesten dobbelt så dyrt, påpeker Arya Kalhor. Han forteller at det kommer flyktninger fra hele Østlandet til Fattighuset i Oslo.

– Tidligere kom det kanskje 150 til 200 folk om dagen. Maks 300. Nå er de ofte 8–900 innom i løpet av en dag, sier Kalhor. Han er oppgitt over at politikerne ikke bevilger mer penger for å hjelpe alle som er i nød.

På påskens helligdager er de fleste butikkene som donerer mat stengt. Det er også Matsentralen, som er en organisasjon som sørger for at overskuddsmat fra dagligvarebutikkene gis til veldedige organisasjoner.

– Over 90 prosent av maten vi deler ut kommer fra Matsentralen, understreker styrelederen.

Sliter med å skaffe mat til alle som vil ha

Han forteller også at tilgangen på mat er blitt dårligere etter jul. De siste seks ukene har Fattighuset slitt med å skaffe mat til alle som vil ha.

– For de frivillige og meg er det veldig trist. De kommer hit og ber om mat, de vet ikke at vi ikke har nok, sier Kalhor. Han sier at Fattighuset ikke er en rik organisasjon. Pengene kommer fra gaver. Men det blir ikke nok til å handle mat til 900 personer om dagen.

Fattighuset deler ut klær på mandager og mat på onsdager og fredager. Det skulle derfor ikke ha vært utdeling på skjærtorsdag uansett. Men langfredag og 2. påskedag blir det ikke utdeling. Folk møter opp om morgenen på utdelingsdagene. De stiller seg i kø. Så lenge det er mat igjen, får de billetter som garanterer at de får en matpose.

– Vi har vanligvis rundt ti frivillige inne i huset på utdelingsdager. I tillegg er det tre-fire ute som organiserer køen. På fredager kan det være så mange som tjue som pakker poser, forklarer Lasse Storvik.

Arya Kalhor

styreleder for Fattighuset i Oslo

– Det er mange snille folk

Etter at det ble kjent at Fattighuset må holde stengt i påsken, har det kommet inn flere gaver fra privatpersoner.

– Det er mange snille folk. Mange som har et hjerte som banker for og som bryr seg om fattigdom. De er en gruppe som alltid støtter oss. Vi lar ikke folk sulte i vårt samfunn. Jeg takker dem alltid hjertelig, avslutter Arya Kalhor.

Read Entire Article