– Dette var nesten det siste som gjenstod, sier Morten Wagle, administrerende direktør i GreenH.
Han er godt fornøyd etter at Enova i dag presenterte nyheten om at de gir over 777 millioner kroner til fem prosjekter som skal være med på å legge grunnlaget for bruk av hydrogen som drivstoff i norsk skipsfart.
Et av prosjektene er planlagt i Bodø og får 128 millioner. Her skal GreenH skrive historie, mener de selv.
Unike planer
På Langstranda i nordlandshovedstaden skal det bygges et anlegg som skal produsere 6–10 tonn hydrogen per dag.
Det i seg selv er på ingen måte unikt. Det produseres 70 millioner tonn hydrogen globalt årlig.
Men i Bodø har GreenH unike planer. Hydrogenen som produseres skal gå rett inn i verdens to største hydrogenskip, og skipene skal bunkre rett fra fabrikken.
GreenH har allerede signert avtale med Torghatten. Og fra 2026 skal fergene stå klar til å frakte folk og biler over Vestfjorden fra Bodø til Lofoten.
Statens vegvesen har beregnet at hydrogenfergene til sammen vil bidra til å kutte 26.500 tonn CO₂ hvert år, eller utslippet fra cirka 13.000 dieselbiler.
– Dette er ikke gjort noe annet sted i verden, sier Wagle.
– Svært sikre
Nå er GreenH veldig nærme å ta en endelig finansieringsbeslutning og sett spaden i jorda. Selve prosjektet vil koste over én milliard, og Wagle mener de er i rute og at anlegget vil stå klart i 2026.
Totalt er det snakk om 300–400 årsverk i forbindelse med byggingen av fabrikken. Etter hvert vil det være 10–20 årsverk på selve anlegget.
Historien om grønne industrieventyr som aldri ble realisert er lang i Nordland. Sist ut er batterieventyret Freyr i Mo i Rana.
Men Wagle mener det samme ikke vil skje i Bodø.
– Vi føler oss svært sikre på at dette blir en realitet. Pengene fra Enova var den siste delen som det var viktig å få på plass. Nå er det veldig sikkert at dette blir noe av.
– Vil gjøre hydrogen mer tilgjengelig
Det er ikke bare i Bodø at GreenH har planer. De får også penger fra Enova til anlegg i Kristiansund og Tønsberg.
– Nå får vi mulighet til å levere grønt hydrogen direkte til skip, lastebiler og annen transport fra anlegg nært der forbruket skjer. Anleggene våre i Bodø, Kristiansund og Slagentangen ved Tønsberg vil bidra til et nettverk av havner for produksjon og bunkring langs kysten, sier Watle.
Enova tildelte totalt 777 millioner til fem ulike prosjekter. Utover GreenHs tre prosjekter, ble det tildelt støtte til hydrogenanlegg i Florø og Egersund.
– Denne satsingen er unik i verdenssammenheng, den norske maritime sektoren går foran, nok en gang. Om vi lykkes, vil vi ikke bare legge grunnlaget for å ta den norske maritime næringen til nullutslipp. Satsingen vil også kunne bidra til omstillingen i resten av Europa og verden, siden norske redere er til stede med sine fartøy og teknologier i alle verdenshjørner, sier klima -og miljøminister Tore O. Sandvik (Ap).
Kan produsere 40 tonn hydrogen per dag
Målet med Enovas støtte er å etablere den første fungerende verdikjeden for hydrogen i Norge, som et springbrett for videre utvikling. Slik at hydrogen på sikt kan bli et mer tilgjengelig og bærekraftig drivstoff, også økonomisk.
– Prosjektene som får støtte vil bli del av et nettverk av hydrogenprodusenter langs den norske kystlinjen, fra Slagentangen i sørøst til Bodø i nord. Dette vil gjøre hydrogen mer tilgjengelig for de som ønsker å satse på en bærekraftig skipsfart, sier Nils Kristian Nakstad, administrerende direktør i Enova.
Ifølge tall fra Enova kan prosjektene som nå har fått støtte samlet gi en produkjsonskapasitet som tilsvarer cirka 40 tonn hydrogen per dag.
De opplyser videre at prosjektene som har fått støtte under Enovas satsing nå, i tillegg til de som fikk støtte i 2022, kan bidra til en utslippsreduksjon på 200.000 tonn CO₂ per år.
Publisert 05.11.2024, kl. 13.51 Oppdatert 05.11.2024, kl. 13.59