Får meldinger fra sinte menn hun aldri har møtt

22 hours ago 7



Helt ferske tall innhentet av Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo viser at nesten alle nordmenn fjerner kroppshår i en eller annen grad.

2000 nordmenn deltok i studien, rundt halvparten var kvinner og halvparten menn.

 Privat
FORSKER: Anna Ivanova ved UiO. Foto: Privat

Resultatene er så ferske at resultatene ikke er publisert ennå, men forskerne har allerede sett tydelige trender i dataene:

Nesten 90 prosent av kvinner sier at de gjør det på et eller flere steder på kroppen.

Mens 80 prosent sier at de fjerner noe eller alt kjønnshår.

3 prosent av kvinner sa at de aldri fjerner noe kroppshår.

– Det er store tall, men det er veldig likt de tallene vi har fra andre vestlige land, forteller stipendiat Anna Ivanova.

– Vil du si at det er sosialt akseptert å la kroppshårene gro for kvinner i Norge?

– Nei, det er fortsatt en sterk sosial forventning om at kvinner i Norge skal fjerne kroppshår.

Ringt ned

Det er fem år siden danske Eldina Jaganjac tok et valg som fikk uventet mye oppmerksomhet. Medier over hele verden omtalte 34-åringen som ikke lenger ville være en del av skjønnhetspresset for kvinner.

 Privat
VISER FRAM: Eldina Jaganjac synes det er viktig at noen viser at alle er forskjellige. Foto: Privat

At folk i land som Kina, Mexico og Chile kunne lese om henne fordi hun lot pinsetten ligge, synes hun bekrefter akkurat det poenget hun er opptatt av å få fram.

– Hvis jeg hadde vært en mann, så hadde jeg ikke fått noen reaksjoner, sier hun til TV 2 i dag.

Hun ble rett og slett ringt ned av journalister som ville intervjue henne.

– At jeg gikk viralt over hele verden, bare ved å ikke fjerne hår. Noe så teit som det, det sier litt. Det skjer så mye annet, så det er interessant at det i det hele tatt får oppmerksomhet.

– Er liksom et krav

Bakgrunnen for valget var at København-kvinnen rett og slett hadde fått nok av samfunnets krav til kvinner, krav som ikke i samme grad stilles til menn. 

– Jeg ble bare lei av merkelige forventninger til kvinner. Det handler om samfunnets behov for å på en måte kontrollere kvinner og gi oss mer krav. Krav som ikke stilles til menn.

Plutselig skjønte Merete hvorfor hun var så sliten

I tillegg ville hun få frem at hårfjerning hos kvinner ikke egentlig er et reelt valg.

– Mange sier at det med å fjerne hår bare er mote, men det er viktig å tenke på at mote er noe man kan velge å følge eller ikke. Men det er liksom et krav at kvinner skal fjerne hår.

– Mange ble sinte

I sosiale medier valgte hun derfor å stolt vise frem hårveksten i ansiktet. Hun vil at unge kvinner skal føle seg bedre med seg selv.

– Vi ser ut som vi gjør, og alle er forskjellige. Og det skal det være plass til.

34-åringen er ærlig på at hun fikk masse reaksjoner, både positive og negative i tiden etterpå.

– Mange ble sinte for at jeg ikke nappet øyenbrynene, og jeg fikk sinte meldinger. Men det tar jeg ikke så tungt. De kommer aldri til å møte meg eller se meg, men likevel var det irriterende for dem.

Jaganjac synes det positive ved at hun gikk viralt, var at hun nådde ut til masse kvinner med budskapet sitt. 

– Jeg fikk mye støtte. Mange synes det var fint at jeg brakte temaet på banen.

Fjerner hår av og til

34-åringen mener det har skjedd en endring de siste årene, og aksepten for at kvinner lar hårene gro, er større. 

– Jeg får ikke så mye blikk lenger. Det har blitt flere som slapper av og lar kropp være kropp. Det er mer vanlig å ikke fjerne hår nå. Men man skiller seg jo litt ut.

Har du dette hjemme, kan du tjene mye penger

Samtidig er hun ærlig på at hun av og til fjerner hår. 

– Nå hender det at jeg fjerner hår, det kommer litt an på om jeg gidder eller ikke. Jeg har lys hud og veldig mørke hår, så det er veldig mye tydeligere på meg enn på en med lys hud og lyse hår.

Og hvis hun vil blende inn, eller få gå fred, hender det at hun tar frem pinsetten.

– Alle er påvirket av samfunnet, og hvis jeg i en sammenheng ikke vil skille meg ut, så fjerner jeg hår. Noen ganger vil jeg bare ikke bli gjenkjent.

Uenighet om hvorfor

Ifølge Anna Ivanova ved Universitetet i Oslo, har kvinner fjernet kroppshår i én eller annen for til alle tider. Blant annet i Romerriket og i noen afrikanske samfunn. Mens det i Europa i middelalderen ikke var spesielt vanlig.

Fra 1900-tallet begynte samfunnet å endre seg, og hårfjerning ble mer vanlig også her.

– Det er kun kulturelt og sosialt konstruert, det finnes ingen andre grunner til å fjerne hår, sier Ivanova. 

Hva det var som gjorde at stadig flere kvinner tok barberhøvelen fatt, er noe uklart. Men det er to teorier:

Gillette kom med barberhøvler for kvinner og begynte å reklamere for dem

Kvinnelig frigjøring

– Så det er uenighet om hvorfor, men det er nok knyttet til motens utvikling, for eksempel med at bikinien kom, og at man begynte å gå med kortere skjørt og bare armer, noe som gjorde at mer av kroppen ble vist.

– Liksom noe galt

Ivanova sier at skjønnhetsidealet om at man skal være tynn, hårløs på deler av kroppen og ha et langt, vakkert hår, gjør at det nå er slik at det forventes at kvinner fjerner hår fra puberteten.

– Det er en så bred praksis at mange ikke ser at de kan gjøre noe annerledes. Det er en norm i samfunnet, og ved å ikke fjerne kroppshår, så skiller man seg ut så mye at man føler man må forklare seg. Da er det liksom noe galt. 

Forskeren tror det som skal til for å endre denne normen, er om det blir flere og flere som viser at det går fint an å være kvinne uten å fjerne kroppshår.

– Om flere og flere kvinner slutter å fjerne hår, og det blir flere og flere som har ulik mening om det å fjerne hår, så kan normen falle fra hverandre.

Read Entire Article