Færre ukrainere vil få kollektiv beskyttelse i Norge

1 month ago 27



Seks fylker i Ukraina er nå definert som trygge.

 Ole Berg-Rusten / NTB
ENDRER REGLENE: Regjeringen avslutter ordningen med kollektiv midlertidig beskyttelse for alle ukrainere. Her ser vi arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) og justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) under pressekonferansen Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Publisert 27.09.2024 12:19 Sist oppdatert nå

Helt siden Russland gikk til krig mot Ukraina i februar 2022, har de aller fleste som kommer til Norge fra Ukraina fått midlertidig kollektiv beskyttelse i Norge.

Det betyr at myndighetene ikke har behandlet hver søknad individuelt.

Under en pressekonferanse fredag opplyser justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) at fra og med i dag endres disse reglene.

– Nå strammer vi inn, slik at det ikke gjelder for de som kommer fra områder som UDI anser som trygge, sier Mehl.

Seks fylker vest i Ukraina er nå definert som trygge.

– Må være kontrollert

Personer som kommer til Norge fra områdene som defineres som trygge, vil heretter bli behandler etter det ordinære regelverket for asyl.

– Innvandringen til Norge må være kontrollert og bærekraftig og ikke uforholdsmessig større enn i land det er naturlig at vi sammenligner oss med, som de nordiske landene, sier Mehl.

– Fremover vil derfor asylsøkere fra Ukraina i større grad likebehandles med andre asylsøkere. Ordningen med kollektiv beskyttelse rettes nå mer presist mot dem som har et beskyttelsesbehov, legger hun til.

Mehl legger til at regjeringen allerede har gjort flere innstramminger.

– Andelen ukrainere som kom til Norge gikk også ned etter disse innstrammingene, sier hun.

– Skal bli tatt godt imot

Norge har tatt imot 85.000 ukrainere siden krigens start, ifølge Regjeringen.

– Ukrainere som får beskyttelse i Norge, skal bli tatt godt imot. Samtidig begynner det å bli fullt i norske kommuner. Det er mangel på boliger og press i velferdstjenestene, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap).

Brenna er tydelig på at vi skal ha kontroll over innvandringen til Norge.

– Endringene som vi nå foreslår, er nødvendig for at kommuner over hele landet skal klare å ta imot de som kommer og sikre god integrering. Ukrainere som kommer til Norge skal lære norsk, komme i arbeid og utdanning, legger Brenna til.

Read Entire Article