Den 7. mars feiret Fæbrik kvinnedagen ved å invitere inn til en stor frokost.
Fæbrik markedsfører seg gjennom bærekraft og gjenbruk, og ble grunnlagt av Jenny Skavlan, Ingrid Vik Lysne, Maria Norden og Ingrid Bergtun.
«Vi tror på kraften som oppstår når kvinner samles, deler erfaringer og oppmuntrer hverandre», skrev Fæbrik i et innlegg på Instagram fra frokosten.
Anne Lindmo, Live Nelvik, arbeidsminister Tonje Brenna og forfatter Maja Lunde var blant gjestene.
Men da folkerettsforsker Cecilie Hellestveit dukket opp på en av bildene, tok frokosten en ny vending.
Kommentarfeltet på Instagram, etter at Fæbrik la ut bilde av en frokost på kvinnedagen.
Jenny Skavland, Cecilie Hellestveit og Ingrid Vik Lysne under Fæbrik sin frokost på kvinnedagen.
Flere møtte opp på Fæbrik sin frokost.
I kommentarfeltet lurer flere på hvorfor Hellestveit ble invitert på frokosten. Flere mener hun bidrar til å normalisere folkemord.
I etterkant har hun selv svart på reaksjonene i en kronikk i Dagbladet.
Folkerettsforsker Cecilie Hellestveit
Foto: Amanda Iversen Orlich / NRKI tillegg ble Fæbrik kritisert for manglende mangfold blant gjestene.
Handlet om privilegerte kvinner med definisjonsmakt
Sofia Rana, bystyrerepresentant i Oslo Rødt og rådgiver ved antirasistisk senter er en av dem som har kommet med krass kritikk.
– Hvis man skal løfte kvinner som inspirerer, er det rart at man ikke klarer å gjøre det mer mangfoldig. Det er mange palestina-aktivister som kunne passet til en slik frokost. De ble ikke invitert, sier hun til NRK.
Hun mener at det ender opp med å handle om privilegerte kvinner som har definisjonsmakt i samfunnet og klippekort i media.
Sofia Rana, bystyrerepresentant i Oslo Rødt og rådgiver ved antirasistisk senter.
Foto: Amanda Iversen Orlich / NRKDet er en mekanisme i en overklassefeminisme at man ivaretar hverandres interesser på bekostning av marginaliserte grupper, påpeker Rana.
– Jeg forstår reaksjonene, sier hun.
Hva mener du med overklassefeminisme?
– Kvinner i maktposisjoner som ikke bruker sine posisjoner til å løfte frem andre marginaliserte kvinner, sier Rana.
Hun forteller at det er fascinerende å se at mens tusenvis av palestinerne er drept, samler Fæbrik kvinner som er premissleverandører og har makt i samfunnsdebatten.
– De kunne brukt den makta til å adressere palestinske kvinners situasjon. Kvinner i Palestina mangler helsetilbud, mens de diskuterer at noen har vært usaklig.
– Hvor er fokus og perspektivet her? Dette understreker overklassefeminismen jeg beskrev, sier hun videre.
MMarthe Valle er sykepleier og musiker.
- Fæbrik har gått tut med humanitært engasjement tidligere, der de har uttrykt stor fortvilelse over det som skjer i Gaza.
Valle forteller at venner og kolleger sier at en stor del av problemer er at det snakkes om at det er en diffus humanitær katastrofe. Det er det ikke.
- Det er det ikke. Det er en villapolitisk situasjon, det er en palestinsk legitimt i henhold til folkeretten motstandskamp mot okkupasjon. Det de trenger er vår støtte, sier hun.
Lysne: Stemmer ikke med virkeligheten
Ingrid Vik Lysne i Fæbrik sier det er trist å høre kritikken.
– Dette var en frokost hvor vi hadde et mangfold av kvinner. Forfattere, kokker, mediepersonligheter, gründere, bønder. Vi har invitert folk vi står nær og folk vi er nysgjerrig på, sier hun.
Ingrid Vik Lysne i Fæbrik
Foto: Amanda Iversen Orlich / NRK–Bildekarusellen representerer ikke det etniske mangfoldet som var der, så sånn sett kan vi forstå kritikken, men den stemmer altså ikke med virkeligheten. Så skal vi ikke late som vi er perfekte. Vi kan alltid jobbe for mer mangfold og inkludering, sier Lyse videre.
Hun forteller at kritikken rundt Hellestveit oppleves litt absurd.
–Vi har respekt for at folk er uenige med henne, og vi hadde flere gjester som er nettopp det. Likevel er det viktig for oss at folk som er uenige kan samles i samme rom, sier hun.
Dette var jo ikke en frokost som skulle handle om Palestina spesifikt. Vi hadde åpen mikrofon, og gjestene kunne komme opp og snakke om det de brant for, forklarer Lysne.
– Å kalle dette privilegier og ikke kvinnekamp, blir å lage en snever definisjon av feminisme. Akkurat dette er et stjerneeksempel hvor man ikke kritiserer noen for å engasjere seg, men at man gjør det på feil måte. Det er en skummel vei å gå, sier hun.
– Reproduserer sosiale sirkler og maktforhold
– Dette en typisk case hvor man ikke har tenkt over hvem det er man har invitert, fordi man har invitert de innenfor sitt eget nettverk.
Det sier Joakim Aadland. Han er daglig leder i Balansekunst som jobber med mangfold innenfor kulturliv.
Han forteller at dette ofte skjer i kulturlivet, og forklarer at mennesker ofte trekkes mot mennesker som ligner oss selv.
Joakim Aadland, daglig leder i Balansekunst.
Foto: @janelool– Hvis flertallet av de i Fæbrik er hvite kvinner er det da lett for å søke seg mot andre hvite kvinner. Det skjer gjerne ubevisst, man får noen skylapper på og tenker ikke over hvem man ikke inkluderer, sier Aadland.
Det fører til at man går glipp av de perspektivene som andre sitter på, og man reproduserer sosiale sirkler og maktforhold.
– I dette tilfelle hvor det handler om minoritetspersoner eller relasjoner til Gaza som åpner opp rommet og åpner opp samtalen og gir oss noen nye perspektiver og erfaring. Det er viktig at folk belyser dette, sier han.
Aadland håper Fæbrik tar til seg dialogen og kritikken.
Publisert 20.03.2025, kl. 21.17 Oppdatert 20.03.2025, kl. 21.58