Fadderuken er ikke for alle

1 month ago 14



Fadderrullan på BI er prakteksempelet på hvordan man ikke bør organisere uken, skriver Petter Hov Jacobsen (bildet). Foto: Unge Høyre

Utenforskapet i russetiden fortsetter i fadderuken.

Publisert: 20.08.2024 11:08

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Se for deg at du skal begynne på drømmestudiet. Du går spent hele sommeren og har endelig landet en plass å bo i en helt annen by. Rundt første sving venter fadderuken, en uke som er ment for å bli kjent med dine medstudenter.

Når uken nå er over for de fleste, er det mange som ennå ikke er blitt kjent med noen.

I år har jeg selv vært fadder sammen med noen av mine nærmeste venner. Jeg hadde fått beskjed om at det var 30 fadderbarn på min gruppe. Den første dagen møtte bare syv personer opp. Jeg mener fadderuken har en del av skylden for dette.

Dyrt og eksklusivt

Fadderuken organiseres ulikt på de forskjellige skolene og universitetene. Fadderrullan på BI er prakteksempelet på hvordan man ikke bør organisere uken.

Fadderrullan fremstår først og fremst som en gjennomført festival med hele tre konsertkvelder, organiserte seilbåtturer, barhopping og mye mer.

Problemet? At hver aktivitet i år kostet mellom 300 kroner og 800 kroner å delta på, og at billettene ble revet bort raskere enn til Ed Sheeran-konserten på Ullevaal stadion.

Når studentindeksen viser at studenter i snitt bare har 2126 kroner til overs uten ekstra inntekt, kan man ikke bare ta seg råd til å delta på alt Fadderullan arrangerer.

Mange ensomme studenter

Når vi vet at 80 prosent av ferske studenter føler seg ensomme, så må fadderuken være løsningen på – ikke pådriveren til – ensomhet.

Fadderuken må være åpen for alle. Da er ikke svaret å gjøre fadderuken størst mulig, men stor nok til at man gidder å dra og tilgjengelig nok til at alle kan delta. Den balansen har ikke fadderuken funnet.

Jeg er helt sikker på at alle ildsjelene som organiserer fadderuken, er veldig engasjerte og flinke. Arbeidet de gjør, er viktig, men fadderuken kommer til kort på ett punkt: Er den egentlig for alle?

Akkurat nå er svaret nei.

Read Entire Article