Even skal være helt isolert i ni måneder

2 weeks ago 14



Når siste flyet drar i februar, er Even Olsen (41) og fem andre helt isolert de neste ni månedene på forskningsstasjonen Troll i Antarktis.

Spent: Even Olsen er spent på hvordan det blir å være 13 måneder i Antarktis. Frem til han drar er han på jobb i Naturmur. Foto: Janicke Yttervik

– Det blir nok litt rart når siste flyet letter, sier Olsen

Han er mekaniker, og har jobbet 20 år i Norsk Scania, hvor han er utdannet fra. De tre siste årene har han jobbet i Naturmur, men nå tar han permisjon derfra for å ta en helt spesiell jobb de neste 13 månedene. Han er en av et team på seks som skal jobbe på Troll forskningsstasjon i Dronning Maud Land i Antarktis.

– Det er en overvintringsjobb, så det blir 13 måneder på samme kontinent som Sydpolen, sier han.

Dronning Maud Land er delen av det antarktiske kontinent mellom 20° vestlig til 45° østlig lengde som utgjør Norges territoriale krav i Antarktis.

Helårsstasjon

Troll er den norske forskningsstasjonen i Dronning Maud Land i Antarktis. Stasjonen ble i 1989–1990 etablert på 1.275 meter høyde i Jutulsessen, 250 kilometer fra kysten. Forskningsstasjonen fungerer som meteorologisk stasjon, målingsstasjon for UV-stråling, satellittstasjon og feltstasjon for andre forskningsprogram.

Forskningsstasjon: Even Olsen er en av et team på seks som skal jobbe på Troll forskningsstasjon i Dronning Maud Land i Antarktis. Foto: Trine Lise Sviggum Helgerud/Norwegian Polar Institute

I juni 2003 vedtok Miljøverndepartementet at stasjonen skulle opprustes til helårsstasjon. I februar 2005 ble helårsstasjonen og den nye flystripen, Troll flystripe, åpnet av dronning Sonja.

– Jeg leser litt tekniske blader, og den stillingen jeg nå fikk lyses ut hvert år. Jeg har snust litt på den tidligere, men da har det ikke passet å søke. Men det gjorde det nå, sier Olsen.

Passet: Jobben lyses ut hvert år, og Even Olsen har snust på den tidligere også, men først nå passet det å søke. Foto: Janicke Yttervik

Går på psyken

Men det var en stor prosess han måtte gjennom. Det var 90 søkere til stillingen som mekaniker, mens resten av teamet består av rørlegger, elektriker, forskningstekniker, kokk og lege.

– Jeg måtte gjennom to runder med intervju. I jobben skal vi være isolerte, så intervjuene gikk mye på psyken, både når det gjelder det å være isolert over lang tid, og hvordan takle konflikter. For selv ved alvorlig sykdom er det vanskelig å komme seg hjem fra Antarktis, sier Olsen.

1. november drar teamet fra Gardermoen til Cape Town i Sør-Afrika. Der blir de en natt eller to, avhengig av været, før de flyr videre til Troll flystripe i Antarktis, seks timers flytur unna.

Sertifikater: Even Olsen er utdannet mekaniker og har sertifikater på store maskiner og lastebiler. Han tror det var en av grunnene til at han kommer gjennom nåløyet med 90 søkere. Foto: Janicke Yttervik

Stengt flyplass

Flyplassen er åpen til februar/mars, da drar sommerteamet hjem, og været stenger flyplassen. Den blir stengt de neste ni månedene.

– Da er det mørketid og vinter i Antarktis. Når vi kommer dit i november er det sommer og sol, sier han. Kjempevarmt er det likevel ikke, om, sommeren ligger temperaturen på mellom minus fem og minus 20 grader.

– Men på vinteren er det rundt minus 40, og mye vind. Det blir ikke mengder med snø, for den legger seg ikke oppå breen, sier han.

Kaldt: Det er sommer i Antarktis når Even Olsen kommer dit i starten av november. Men veldig varmt er det likevel ikke, temperaturen ligger mellom minus 5 og minus 20 om sommreren. Foto: Trine Lise Sviggum Helgerud Norwegian Polar Institute

Han er spent på hvordan den ekstreme kulden vil oppleves. Dronning Maud Land er stedet hvor de laveste temperaturene i verden kan måles. Her ble det i 2013 satt kulderekord med utrolige 91 minusgrader.

– Jeg er ikke noen frysepinn, men jeg har allerede bestemt meg for å ta med meg stillongs, sier han og ler.

Flere kurs

De siste ukene har teamet hatt ulike øvelser, i Tromsø og i Longyearbyen. Der har de hatt blant annet værmeldingskurs, brannkurs og førstehjelpskurs.

– Vi begynner å bli kjent nå, sier han.

Nå gleder han seg veldig til avreise, selv om han også er spent på hvordan det vil være å være isolert så langt hjemmefra.

Trist: Kollegaene Simen Haugeto (t.v.) og Kristian Hørte synes det er leit at Even Olsen blir borte i 13 måneder, men de synes det er et spennende oppdrag han har fått. Foto: Janicke Yttervik

– Det er en veldig spesiell jobb, og det kan jo komme dager hvor ting kan skje, eller det kan skje ting hjemme, som igjen kan ha innvirkning på hvordan man har det, sier han.

Helsesjekk

Forksningsstasjonen han skal bo i er på fast fjell, med isbre rundt.

– Det vil bli mye jobbing, de første månedene blir det 12 timers dager, for da skal det tas service på alt av maskiner og utstyr, sier han.

I februar drar sommerteamet hjem igjen, og da er de kun seks mann igjen på stasjonen.

Før avreise har han vært gjennom en real helsesjekk, alt fra tannlege til røntgen av lunger og hjertesjekk.

– Den sjekken var grundig. Jeg tror aldri jeg har tatt så mye blodprøver i mitt liv, sier han.

Read Entire Article