– En historisk seier, sier leder Truls Gulowsen i Naturvernforbundet. En EU-domstol mener økonomiske hensyn ikke er god nok grunn til å forurense fjorden.
Publisert: 05.03.2025 14:24 | Oppdatert: 05.03.2025 14:53
Etter årevis med klager, omkamper og flere runder i retten, startet selskapet Nordic Mining produksjon av mineraler fra Engebøfjellet lille julaften.
Selskapet skal fjerne deler av toppen av fjellet for å utvinne rutil, et hvitt pulver som brukes til hvitmaling og fremstilling av titan. Avfallet fra gruvedriften skal deponeres et steinkast unna, på bunnen av Førdefjorden.
Miljøbevegelsen har hele tiden ment at tillatelsen til sjødeponi var gitt i strid med EUs vanndirektiv, som er del av norsk lov. Onsdag fikk de støtte for sin tolkning av EFTA-domstolen.
Avgjørelsen er bare rådgivende. Men den kan bli avgjørende for ankesaken mellom Natur og Ungdom, Naturvernforbundet og staten, som skal opp i lagmannsretten til høsten.
Hva skal til for å forurense vannet?
Miljøorganisasjonene tapte første runde i Oslo tingrett. Der kom dommeren frem til at tillatelsen til sjødeponi var gitt i tråd med loven.
Gruveslammet inneholder mest oppmalt stein, iblandet noe kjemikalier. Vannkvaliteten i deler av fjorden til gå fra «god» til «dårlig» som følge av deponiet.
Striden har enkelt forklart stått om hva som skal til for å tillate foruresning av en fjord. Direktivet krever at det må være «overordnede samfunnsinteresser» til stede for å ødelegge vannkvaliteten.
Staten argumenterte i sin tillatelse med at prosjektet ville gi lokale arbeidsplasser og skatteinntekter til staten. Det mener EFTA-domstolen ikke holder.
Mener Norge feiltolker loven
– Dette er en stor seier, og det betyr at dommen fra Oslo tingrett var feil. Nå ser vi fram til å møte staten i lagmannsretten for å sette en endelig stopper for dumping av gruveavfall i Førdefjorden, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.
I dommen fra Oslo tingrett står det at retten ikke kan slå fast at statens begrunnelse faller utenfor vanndirektivets bestemmelse om overordnede samfunnsinteresser. Dommen fra EFTA-domstolen slår fast at denne tolkningen er feil.
– Dette viser at vi hadde god grunn til å ta denne saken til EFTA-domstolen. Staten brøt vanndirektivet da tillatelsen til gruvedumping ble gitt, og tingrettens dom bygger på den samme uriktige tolkningen. Nå forventer vi at lagmannsretten retter opp denne feilen og kjenner tillatelsen ugyldig, sier Gulowsen.