Det kryr av brødre og søstre i verdenseliten. Pappa Hagen har en teori om hvorfor.
Publisert: 28.02.2025 08:42 | Oppdatert: 28.02.2025 08:53
På Scandic-hotellet på Lerkendal, der VM-stjernene bor, vil mange i pressen ha en bit av søstrene Ida Marie og Mille Marie Hagen.
Ida Marie er et av de store medaljehåpene. Mille Marie har kjempet seg tilbake i toppsjiktet etter sykdom og skader.
Dessuten er de eksempel på en snakkis i kombinert-verdenen: Det kryr av søsken.
Søstrene utgjør sammen med brødrene Jens og Einar Lurås Oftebro en drøy tredel av Norges landslag i kombinert.
Det ville vært enda flere om ikke Marte Leinan Lunds søster, Mari, trakk seg fra troppen med en skade i tolvte time.
Gjør «alt» sammen
For søstrene Hagen betyr suksessen at de tilbringer mer tid med hverandre enn noen andre. De trener sammen, spiser sammen – og har de ferie så reiser de sammen.
– Det er først de siste årene vi har begynt å trene sammen og bruke hverandre på en så god måte. Det har gjort det mye morsommere. Nå er vi mye mer et team, sier storesøster Ida.
De trente med hvert sitt årskull i oppveksten. De takker miljøet de vokste opp i Haslum, med trenerne og jentegjengen, for mye av suksessen.
– Det var veldig mye fokus på lek, moro og skiferdigheter, sier Mille.
Det vanskelige spørsmålet
Fenomenet er ikke bare en norsk greie. Også andre nasjoner har med seg søsken på lasset:
- USA har fire: Annika og Niklas Malacinski, samt Alexa og Haley Brabec
- Japan stiller med stjernesøstrene Haruka og Yuna Kasai som nylig sto sammen på pallen etter en første- og andreplass i verdenscupen. De har også med Shogo Sana Azegami, og brødrene Yoshito og Akito Watabe.
- Østerrikerne stiller med brødrene Tomas og Stefan Rettenegger.
Sportssjef Ivar Stuan tror at nettopp Kasai-søstrene kan bli en utfordring i medaljejakten.
– Vi ser at Kasai-jentene, som var veldig gode i Otepää, fortsetter å være veldig gode. De setter standarden. Så må vi opp i ringene, sier sportssjefen.
Det er ett spørsmål søstrene Hagen har blitt lei av. De får det nesten hver gang det blir snakk om søster-relasjonen.
– Det er den der … «hvor mye betyr Ida for deg»? Det spørsmålet er så vanskelig å svare på, for alle sier at det betyr alt. Men det er jo det gjør, sier Mille.
– Vi har hele hverdagen sammen, sier Ida.
Vokste opp i kombinert-flokk
VM-stjernene Jarl Magnus Riiber, Aleksander Skoglund og Gyda Westvold Hansen har alle vokst opp med søsken som holdt på med kombinert.
Hansen tror det har vært en fordel ved at de har pushet hverandre hele veien. Dessuten er det praktisk å være flere.
– Det er jo en idrett som er tidkrevende. Den er dyr. Du må ha foreldre som støtter.
Mener storesøsteren var avgjørende
Foreldrestøtten har vært viktig også for Hagen-søstrene. Mamma Renee Marie Olsen er med på nesten alle treningsøkter. I oppveksten var pappa Jo Morten Hagen trener for begge.
– Det har hatt veldig mye å si for dem å ha denne gleden sammen. De tar vare på hverandre, og er et tospann i personlighet. De er veldig like, sier pappa Jo Morten.
Mens Ida ble tidlig god, var Mille litt seinere. Hun har dessuten hatt en kronglete vei til verdenseliten med skader og en heftig kyssesyke.
– Uten at Ida hadde vært der, tror jeg ikke Mille ville fortsatt. Ida er tøff som rakkern, men veldig snill. Det er de egentlig begge to. De er veldig flink til å støtte hverandre.
1 av 2Foto: Geir Olsen / NTB
Han har en teori om hvorfor det er så mange søsken i kombinert-sporten. Han tror mye handler om selve hoppet. Han sier de fleste som prøver seg blir hekta.
– Det er en helt vill opplevelse å hoppe langt på ski, sier han.
Samtidig er det for mange av oss ufyselig skummelt å skulle sette utfor bakken.
– Det er noen som ikke tør. Du må manne deg litt opp for å hoppe i bakken, men hvis søstra di gjør det, så gjør du også det. Det blir lettere å ta steget videre.
Les også
Gislefoss om VM-været: – Tror ikke det vil legge en demper på stemningen
Medaljepresset: – Kjenner på det
Ida Marie er sammen med Gyda Westvold Hansen kombinert-kvinnes kanskje største medaljehåp. Torsdag står hun på startstreken når Norge skal forsvare VM-gullet i miks-lagkonkurransen.
Hagen har hatt en god vinter og ligger på tredjeplass sammenlagt i verdenscupen, bak tyske Nathalie Armbruster og japanske Haruka Kasai.
– Kjenner du på presset?
– Jeg kjenner selvfølgelig på det, og det kan til tider være utfordrende, men jeg vil jo helst være i denne situasjonen. Jeg elsker å konkurrere, jeg elsker å vinne. Det hjelper å vite at det jeg har gjort tidligere i år funker, og kanskje gjør det at jeg kan slippe skuldrene mer ned.