Mens livet står fullstendig på hodet, hopper Johann Forfang bedre enn noen gang. Samboeren skjønner ikke hvordan han får det til.
Publisert: 02.03.2025 07:13
– Dette er fristedet mitt.
Johann André Forfang og samboeren Kristin Solberg har gitt Adresseavisen audiens i sitt helt spesielle prosjekt på Stavset.
Siden januar har Norges beste mannlige skihopper tilbragt mange timer i huset som er iferd med å gå gjennom en fullstendig transformasjon.
Det er her familien som snart teller tre skal slå rot.
– Det å gå rundt her og se hvordan livet skal bli det neste året, er veldig fint. Jeg ser veldig frem til alt som skal skje, sier han.
Planen er at de flytter inn i slutten av mai. Forfang har selv tegnet hvordan han vil ha det. Han har vært med på rivingen av det gamle. Få dager etter intervjuet skal han ut på trappe-shopping.
VM-boblen får nesten vente litt til.
Et fristed har det vært god bruk for for Forfang denne vinteren. En drøy uke før julaften fikk pappa Hugo den tøffe beskjeden om at han har fått kreft, noe han selv fortalte til Nordlys i slutten av januar.
– Hvordan klarer du å holde fokus på sporten i en sånn situasjon?
– Nei, altså... det er jo ikke lett. Jeg merker jo at det er tanker som kommer hele tiden. Om jeg sitter og tar i bindingen på toppen av hoppbakken, så kan faderen ramle inn i tankene. Sånn er det jo. Ting som er vondt, og som du ikke ønsker å tenke på til enhver tid, det dukker jo opp. Så må man klare å håndtere det, da.
Vurderte å gi seg
Han begynner å få god trening på å håndtere vanskelige situasjoner, 29-åringen fra Tromsø som flyttet til Trondheim som 15-åring.
Det er ikke mer enn tre-fire år siden han reiste verden rundt for å hoppe på ski, og kjente på tungsinn.
Resultatene uteble. Inntektene var lave. Og Forfang måtte vurdere om dette var noe han ville drive med.
– Når du føler det ikke er forsvarlig økonomisk lenger, så er det veldig vanskelig å forsvare det å reise rundt og være ulykkelig i hoppbakken. Da er det veldig få ting som taler for at dette er bærekraftig, så det var absolutt en del av vurderingen. At det ikke føltes trygt, verken økonomisk eller for min egen mentale helse, forteller han nå.
– Var du ulykkelig?
– Ja, jeg var ganske langt nede. Det var veldig, veldig tungt. Jeg er såpass tett knyttet til sporten min at når det går dårlig i bakken er det lett å ramle litt i staver, svarer han ærlig.
I 2020 møtte han samboeren Kristin. Dermed fikk hun sett kjærestens kamp på nært hold, og medgir at det var tungt.
Men det er når intervjuet tar oss til 2023/24-sesongen, Solberg virkelig blir preget.
– Utrolig hvor mye han tåler
Stående i skallet av det som skal bli familiens stue tenker hun tilbake til bråket som dominerte norsk hoppsport fullstendig. Med tidligere landslagstrener Alexander Stöckl og tidligere hoppsjef Clas Brede Bråthen på den ene siden.
De norske hopperne på den andre. Og i front for dem: Johann Forfang. Som utover i sesongen begynte å prestere på et nivå han ikke har vært på siden 2019.
Og som han har klart å holde gjennom denne sesongen, til tross for farens sykdom.
– Jeg synes det er helt utrolig hvor mye han klarer å tåle og hvordan han presterer under alt det der. Jeg hadde aldri klart det, og jeg kjenner få personer som kunne gjort det samme, sier Solberg om samboeren.
– Jeg er bare utrolig imponert over hvor tøff han er mentalt, følger hun opp.
Følte på urettferdighet
– Hvordan blir han påvirket?
– Jeg tror nesten det var tøffere for oss rundt. Johann hoppet i hvert fall bedre enn noensinne før, og klarte å sortere ut det negative som kom på en mye bedre måte enn vi rundt. Jeg skjønner ikke hvordan han klarer det.
– Hvordan påvirket det dere rundt?
– For min del var det veldig tungt. Såpass ærlig må jeg være, sier Solberg - tydelig preget og med tårer i øyekrokene.
Det har gått et år, likevel treffer det henne hardt når hun snakker om det.
– Det oppleves veldig urettferdig når den du er mest glad i blir behandlet dårlig, uten at jeg føler det er rett. Jeg følte på en sånn enorm urettferdighet, når han var i en posisjon der han ikke ville forsvare seg selv fordi han skulle beskytte laget, sier hun og ser på mannen hun skal bli forelder sammen med til sommeren.
– Men Johann har aldri vært interessert i å kaste noen under bussen eller ta hevn. Der har vi alle mye å lære.
Pall i halvparten av rennene
Forfang går inn i VM som nummer fire i verdenscupen. Aldri før har han endt bedre enn nummer fem, og det var tilbake i 2016.
Siden Engelberg-rennene rett før jul har han hoppet 15 verdenscuprenn. 14 av dem har endt blant de sju beste. Sju ganger har han havnet på pallen.
- Jo mer som skjer utenfor hoppbakken, jo bedre hopper jeg. Sånn har det vært mange ganger tidligere også. Det hjelper meg nok til å snevre fokuset når jeg må, og jeg klarer å skru av hoppbryteren når jeg ikke er i bakken, sier han.
Og innrømmer at det er noe som skjer med ham når det koker.
– Det er jo det jobben min handler om, det å styre fokuset. Jeg vet ha jeg skal gjøre, og hva jeg ikke skal gjøre. Jeg blir ekstra skjerpet når det er så mange feller å gå i, og det har nok hjulpet meg.
Til sommeren har han bodd halve livet sitt i Trondheim. Det gjør naturlig VM-følelsene enda sterkere.
– Det er jo min plass, det er mitt kontor. Det å kunne se Granåsen fylles opp, med den stemningen det forhåpentligvis blir... Jeg skal sørge for at jeg klarer å nyte hvert eneste sekund av det. Og forhåpentligvis vil det vise seg i hoppingen min.