Et kræsjkurs i sykmelding

1 month ago 23



Publisert: 27.08.2024 23:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Alle kan ha nytte av å vite hvordan reglene for sykmelding egentlig er.

Folketrygdloven sier at for å ha rett til sykepenger, så må det være klart vist at sykdom (eller skade) er årsak til at man ikke kan gå på jobb. Denne sammenhengen er det en lege som må dokumentere. Det betyr at legen må vurdere om det foreligger sykdom, og om det faktisk er sykdommen som gjør at en person ikke kan gå på jobb.

Og om legen finner at det er slik, må legen også vurdere om pasienten likevel kan gå litt på jobb til tross for sykdom (gradert sykmelding). Når legen sender inn sykmeldingen til Nav, så attesterer legen at det er sammenheng mellom sykdom og tapt evne til å være i jobb. Det er likevel ingen garanti om at sykepenger blir utbetalt. Det er det Nav som bestemmer.

Det er svært sjelden at Nav ikke betaler ut sykepenger når en lege skriver en sykmelding. En ikke uvanlig grunn til at det likevel skjer, er når arbeidsgiveren protesterer, for eksempel når sykmeldingen sammenfaller med en arbeidskonflikt. Og det er kanskje ikke så rart, siden det er arbeidsgiveren som betaler for de 16 første dagene av sykmeldingen, og arbeidskonflikt gir ingen rett til sykepenger.

I slike tilfeller ber gjerne Nav legen om å gjøre rede for sin vurdering, og da legges det særlig vekt på journalnotater tidsnært til sykmeldingen. Forklaringer som kommer i etterkant, når Nav har bestemt seg for å se nærmere på saken, veier ikke så tungt. Da ser Nav etter legens begrunnelse for at det foreligger sykdom og legens vurdering av evnen til å være i jobb. Hvis dette ikke er tydelig beskrevet, ja, så er det ikke sikkert at pasienten får sykepengene.

Følgende råd kan være kloke å følge:

Lege: Skriv et grundig journalnotat når du velger å sykmelde og skjønner at Nav eller andre kan stille spørsmål ved vurderingen din.

Pasient: Sykmelding er egentlig ikke noe du bare kan peke på når du synes du trenger det. Det bare virker sånn.

Arbeidsgiver: Det er arbeidsgivers dialog med sine arbeidstagere som holder folk i jobb, selv når de er syke.

Bjørn B. Hansen

Spesialist i allmennmedisin, rådgivende overlege i Nav, underviser i trygdemedisin ved Universitetet i Tromsø

Read Entire Article