Er NRKs dokumentar om landslaget bedre underholdning enn selve laget?

1 month ago 34



ULLEVAAL STADION (Aftenposten): Norges mislykkede kvalifisering til EM i Tyskland ble til god TV, ifølge Erik Solbakken. Men landslagssjefen orket ikke å se humordokumentaren om fiaskoen.

Alexander Sørloth feiret med Erling Braut Haaland etter å ha sendt Norge i ledelsen mot Slovakia. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Ingrid Borvik

Publisert: 26.03.2024 22:14

Kortversjonen

Norge - Slovakia 1–1

Betyr ikke landslaget så mye for stjernene? Slike anklager er bare tull, mener Erik Solbakken, som fulgte gjengen tett gjennom fjoråret.

Tirsdag gikk laget på en ny smell. I lett regnvær over det brunflekkete gresset ble det tidvis ropt etter Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard. Ellers var det glissent på Ullevaals tribuner i privatlandskampen mellom Norge og Slovakia midt i påskeferien.

Norge spilte uavgjort 1–1 mot slovakerne.

En kamp Norge dominerte i store perioder. Oscar Bobb, Haaland og Ødegaard glimtet til. Det gikk også et lykkebrøl da Antonio Nusa endelig var tilbake i splitter nye drakter. Norge ledet lenge.

Men tre minutter før ordinær tid gjennopplevde Ståle Solbakken en av marerittscenene fra juni i fjor. Slik Skottland gjorde i den avgjørende kvalifiseringskampen, utlignet Slovakia minutter før ordinær tid.

Måtte endre retning

Minnene fra i fjor sommer lever enda, selv om landslagssjefen forsøker å glemme dem.

I den fem episoder lange dokumentarserien «Drømmen om EM» fulgte Erik Solbakken og Morten Ramm landslaget på treningssamlinger og spillere på deres hjemmebane i utlandet.

Serien har skapt engasjement i sosiale medier. «Nydelig underholdning», skriver en bruker på X. En annen skrev at vedkommende «ble ordentlig glad i landslaget igjen etter kvalik-fiaskoen» da hen så serien på NRK.

Programleder Erik Solbakken forteller at det som først startet som en dokumentarserie om reisen mot jublende tyske supportere, måtte endres da kvalifiseringen ble en fjernere og fjernere drøm.

Morten Ramm og Erik Solbakken lagde dokumentar om landslagets kvalifiseringer til EM i Tyskland. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– De trodde liksom ikke på noe annet. Ikke vi heller

– Da vi presenterte prosjektet for NRK, viste vi bilder fra det fantastiske verdensmesterskapet i 2006 med jublende tyske fans. «Dette er målet, endelig skal Norge få oppleve et mesterskap igjen», forteller Erik Solbakken til Aftenposten.

– Det var nesten så vi flirte selv da vi intervjuet spillerne om noe kom til å komme i veien for kvalifiseringen. De trodde liksom ikke på noe annet. Ikke vi heller, sier Solbakken.

I løpet av fjoråret gikk Norges unge spillere gikk fra å være skråsikre 20–åringer som lo av spørsmålet om det ble kvalik eller ikke, til å begynne å tro på landslagsforbannelsen.

Vendepunktet

Så kom vendepunktet. Kampen mot Skottland der det raknet totalt for den norske troppen. I kampen Norge måtte vinne, raknet de siste tre minuttene av ordinær tid.

– Det sjokket der sitter i enda. Det er til dags den vondeste sportsopplevelsen jeg har opplevd, forteller Solbakken.

– Har ikke orket

Landslagssjef Ståle Solbakken har derimot ikke hatt mot til å se klippene fra fjoråret.

– Jeg har ikke orket å gå gjennom den kvaliken i bilder. Min kone har sett den og likt den, men da har jeg sittet med ørepropper, sa Ståle Solbakken da Aftenposten spurte han om NRKs dokumentarserie om landslaget.

– Er du redd for at interessen rundt landslaget, slik den var den gangen, faller uten EM?

– Nå spiller vi to kamper midt i påsken på en regnfull bane i mars, det er naturlig at det er glissent. Jeg er nesten sikker på fullt hus mot Kosovo i juni.

– Dette skal vi ta tak i og tåle, og glede oss over også. Jeg tror at vi kommer til å bidra til at det engasjementet kommer tilbake til der vi var for et år siden, forteller landslagssjefen selvsikkert.

Ståle Solbakken orker ikke å se dokumentaren om EM-fiaskoen. Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN

Tvil om motivasjon for landslaget

Erik Solbakken mener at folk har et galt inntrykk av landslaget.

– Det har vært mye negativ journalistikk rundt landslaget. Både hvordan NFFNFFNorges Fotballforbund organiserer spillet og om spillerne er motivert for landslaget.

– Hvis det er noen som tviler på om det å spille for landet sitt ikke er så viktig når de tjener millioner i store klubber, så viser dette noe helt annet. Du ser at landslaget betyr mer.

Solbakken roser særlig kapteinen, Martin Ødegaard, som en samlende kraft i denne perioden.

– Vi ønsker virkelig å berømme Martin for å tro på prosjektet og være åpen om det både før og etter at drømmen gikk i knus, forteller Solbakken.

Martin Ødegaard får skryt av Erik Solbakken for åpenhet i dokumentarserien. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Tragedien som ble til en suksess

– Er den beste opplevelsen vi har fått fra landslaget, dette humorprogrammet fra NRK om at de ikke kom til EM?

– Det der er en klassisk bjørnefelle, og jeg skal la andre vurdere akkurat det! Men det du merker er at spillerne byr mer på seg selv enn de er vant til. Og det er bra, dette er de samme unge spillerne som vi kommer til å juble for de neste ti årene, sier Erik Solbakken.

– Det skjer noe med nordmenn når du samler våre beste menn og kvinner. Interessen stiger, og landslaget i fotball kommer alltid til å være det landsalget vi er mest nysgjerrig på til enhver tid.

Read Entire Article