Er dette USAs farligste gate?

7 hours ago 4



CHICAGO, ILLINOIS (TV 2): Gjengkrigene har gjort O-Block til det farligste kvartalet i Chicago. Nå frykter mange at situasjonen kan bli eksplosiv.

 Frode Hoff / TV 2
O-BLOCK: Det offisielle navnet på O-Block er Parkway Gardens. Det ble bygget på 50-tallet da den svarte befolkningen kun fikk bo sør i Chicago. Foto: Frode Hoff / TV 2

Publisert 21.10.2024 13:39

Når TV 2 blir tilbudt omvisning i USAs «farligste» nabolag, er oppmøtested det antatt tryggeste stedet i South Chigago – bydelens politistasjon. 

– Det kan godt hende dere får sett noen skuddvekslinger. Eller noen som stikker av fra politiet. Eller kanskje får dere ikke se noe, smiler Duane. 

 Frode Hoff / TV 2
GUIDE: Duane ønsker kun å omtales med sitt fornavn når han tar TV 2 med seg på tur inn i USAs farligeste nabolag. Foto: Frode Hoff / TV 2

Han har bodd her hele livet. Etter en kort kriminell karriere og fengselsopphold skaffet han seg jobb i byggebransjen. Denne sommerdagen følger han TV 2s team inn i legendariske O-Block.

– Jeg håper jo ikke vi får se noe dramatisk. Jeg vil at dere skal være trygge, sier han. 

O-Block ligger i bydelen Engelwood. Her lever mange under fattigdomsgrensen, og kriminaliteten er skyhøy. Det er flere skuddvekslinger og drap her enn noe annet sted i USA. 

– Byen vil gå opp i flammer

Her har rivaliserende gjenger kriget i flere tiår. 

Men nå har de fått en ny utfordring. En tilstrømming av ulovlige innvandrere – de fleste på jakt etter et bedre liv, men også noen kriminelle nettverk som utnytter situasjonen.

Det kriminelle nettverket «Tren de Aragua» med utspring fra et fengsel i Venezuela etablerer seg raskt i USA, ifølge New York Times. 

Mange mener situasjonen er som en trykkoker som kan eksplodere når som helst. 

– Når de svarte gjengene her går lei, vil hele Chicago til å gå opp i flammer, sier den tidligere gjengkriminelle Tyrone Muhammad (53) til New York Post.

 Ariana Cubillos / AP / NTB
STORMES: Tocorón-fengselet i Venezuela har vært styrt av Tren de Aragua-gjengen. I 2023 ble det stormet, men gjenglederen og flere andre hadde stukket av. Foto: Ariana Cubillos / AP / NTB

Innvandring i gettoen

Duane forteller at Chicago er en svært segregert by. 

– Svarte bor et sted, hvite bor ett sted, mexicanerne bor et annet.

– Det er veldig mange migranter her. Det er mange venezuelanere og somaliere i byen, sier han. 

Duane kan styre sin begeistring for presidentkandidat Kamala Harris og Demokratene. Spesielt innvandringspolitikken deres.

– I demokratiske byer og stater ser man veldig mange innvandrere. De får tilgang til husly og mat, så mange kommer hit.

– Hva tenker folk her om det?

– Noen tenker at det finnes mange amerikanere som trenger hjelp, men som ingen gjør noe for, sier Duane.

Den svarte befolkningen her føler seg presset og sviktet. Derfor støtter overraskende mange av dem Donald Trump.

Se på Play: Drapshovedstaden

TV 2 Play

Brennbart spørsmål 

Innvandring er et av de mest brennbare spørsmålene forut for valget i USA. Mange amerikanere har gitt uttrykk for at de er mer bekymret for innvandring enn for økonomien. 

Slik er det også i Englewood. 

– Mange ser på forskjellen på de to partiene og mener at Demokratene kontrollerer folk ved å gi dem goder, som de så tar fra dem igjen, sier Duane.

Derfor kommer han til å stemme på Trump.

I 2023 kom det rundt 2,5 millioner innvandrere til USA over den sørlige grensen for å søke asyl. En stor andel av disse er venezuelanere. 

 Andres Leighton / AP / NTB
VENEZULEANERE I USA: Siden Nicolas Maduro ble president for over elleve år siden, har 7,7 millioner venezuelanere forlatt landet, ifølge FN. Foto: Andres Leighton / AP / NTB

Mange mener president Joe Bidens liberale politikk har skylden for den økte tilstrømmingen migranter, og arvtaker Kamala Harris får gjennomgå for håndteringen av grenseproblematikken som visepresident de siste fire årene. 

Det rekordhøye antallet migranter har lenge vært en av hovedsakene for Trump. Et av hans valgløfter er at han som president vil stenge grensen for innvandring. Men også Harris lover strengere innvandringspolitikk.

Lovløst

De som bor i O-Block vet hvordan de skal holde seg unna trøbbel. 

– Hvis du holder deg for deg selv, så går det bra. Jeg går på jobb og holder meg hjemme. Jeg sosialiserer ikke og holder meg ikke med gjengene, sier Stephen Walker.

Han forklarer hvordan bydelen nærmest er lovløs.

 Frode Hoff / TV 2
TØFT LIV: Stephen Walker sier at livet er tøft for svarte i O-Block. Foto: Frode Hoff / TV 2

– Folk her må forsvare seg selv. Politiet gjør ikke noe for å beskytte deg. 

– Livet er tøft her for den svarte befolkningen. For politiet gjør ikke noe for dem. Det er da man får vold, våpen og drap, sier han. 

– Ikke kom

Duanes nevø, Tyrone, bor også her. Han sier nabolaget er roligere nå enn det var da han flyttet hit i 2012. 

 Frode Hoff / TV 2
ADVARER: Tyrone advarer mot å reise inn i bydelen uten at man har noen lokale som kan se etter deg. Foto: Frode Hoff / TV 2

Han er enig i at folk som bor her mangler beskyttelse fra myndighetene, og sier at mye av bråket handler om rivalisering mellom gjengene. 

– De to store lederne fra begge gjengene er døde, så nå er det litt vakuum og litt roligere. Men rådet mitt til alle som vil komme hit er: Ikke kom.

Like ved O-Block finner man et veggmaleri av rapperen King Von. Maleriet er en hyllest til den 26 år gamle rapperen som ble drept i 2020.

Maleriet har vært kontroversielt, men også blitt så berømt at mange reiser hit for å ta bilder av det. 

 Frode Hoff / TV 2
MINNESMERKE: Den drepte rapperen King Von er udødeliggjort med et veggmaleri i like ved O-Block. 26-åringen ble drept i 2020. Foto: Frode Hoff / TV 2

– Et par ganger har folk kommet hit for å ta bilder, og det har endt med at de har blitt skutt. Hvis man ikke kjenner noen her, kan hva som helst skje. 

– Men selv om man advarer folk mot å komme, så kommer de likevel for å ta bilder. Det er ikke trygt, sier han. 

I samme øyeblikk får vi noen sinte tilrop fra en kvinne bak et gjerde, og stemningen snur. TV 2s team blir oppfordret til å komme seg i bilen med en gang, og slik fikk omvisningen en brå slutt.

503 Backend fetch failed

Backend fetch failed

Guru Meditation:

XID: 153592953


Varnish cache server

Read Entire Article