Er det Trumps «små grønne menn» som er kommet til Grønland? Ingen tror på USAs påskudd for besøket.

1 month ago 23



Foto: Illustrasjonsbilde. Stein Bjørge / Aftenposten

USA øker presset på Grønland i en sårbar tid for øya. Nå spør flere seg: Er det Trumps versjon av «små grønne menn» som er kommet?

Publisert: 24.03.2025 15:30 | Oppdatert: 24.03.2025 15:46

Kortversjonen

Det var ikke småtteri USA sendte fra Camp Springs i Maryland til Nuuk på søndag.

På hovedstadens internasjonale flyplass landet to av USAs militære transportfly av typen Hercules. Ut av dem kom en «fortropp» bestående av flere titalls sikkerhetsfolk, og flere skuddsikre biler.

Ett av de to militære transportflyene av typen Hercules, som USA sendte til Grønland søndag. Ifølge en talsperson ved det amerikanske konsulatet ankom de amerikanske Herculesene for å yte logistisk støtte i forbindelse med det kommende besøket til visepresident J.D. Vances kone. Foto: X

Etter ankomst ble personellet kjørt inn til Nuuk sentrum, hvor de innlosjerte seg på Hotel Aurora Apartments.

Ifølge USA er årsaken til besøket at visepresident J.D. Vances kone skal se på hundesledeløp. Lørdag går det årlige hundesledeløpet i Sisimiut, en av Grønlands største kulturbegivenheter, av stabelen.

Men bakteppet er langt mer alvorlig.

Nå trekkes det paralleller mellom det som skjer på Grønland og det som skjedde på Krym, like før og under annekteringen av halvøya fra Ukraina i 2014.

Da sendte Russland soldater uten uniformsmerker, såkalte «små grønne menn», og gjennomførte senere en «folkeavstemning» uten internasjonal legitimitet.

Er det virkelig noe i det? Er det Trumps «små grønne menn» som er kommet til Grønland?

– Enn så lenge er de allierte

Det er et godt spørsmål på noen måter, mener Gunhild Hoogensen Gjørv ved UiT.

Gjørv vil ikke fullt og helt trekke paralleller mellom det som skjedde på Krym og det som skjer nå, men sier hun kan skjønne hvorfor noen sier dette.

– Dette er en vekkerklokke, sier hun.

Gunhild Hoogensen Gjørv

Professor i sikkerhet og geopolitikk ved UiT Norges arktiske universitet.

– Så langt har alt skjedd i åpenhet og innenfor lovlige prosedyrer. Samtidig kan dette tolkes som en demonstrasjon av makt, en form for press, og her må det komme svar. Ikke et militært svar, men et sterkt svar fra Danmark, Grønland, hele Europa og Canada.

Gjørv har tidligere kalt besøket «frekt».

– Det er fordi slike demonstrasjoner, slik utøvelse av makt som symboler, er uakseptabel overfor allierte. Og enn så lenge er de allierte, sier hun.

Danmark styrker sikkerheten

Det var ikke bare USA som sendte sikkerhetsstyrker til Grønland søndag.

Søndag kveld ankom to fly med til sammen 40 danske politifolk og to politihunder til Sisimiut, der hundesledeløpet Avannaata Qimussersu avholdes på lørdag.

Søndag sa Trump-administrasjonen i en melding at Usha Vance kom til å overvære løpet med ett av sine barn.

«Ms. Vance og delegasjonen er begeistret for å være vitne til dette monumentale løpet og feire grønlandsk kultur og enhet,» het det i uttalelsen.

Kona til USAs visepresident J.D. Vance, Usha Vance, har dratt til Grønland for å se på hundesledeløp. Mange mener imidlertid årsaken til besøket er langt dypere enn det. Foto: Allison Joyce / AP

I tillegg er det bekreftet at USAs energiminister Chris Wright og USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Mike Waltz kommer til Grønland i løpet av uken.

De to skal besøke Space Force-basen i Pituffik, det amerikanske forsvarsdepartementets (DoD) nordligste installasjon.

USAs base i Pituffik på Grønland. Basen ligger strategisk til for USA og bidrar til tidlig missildeteksjon, missilforsvar og overvåking i verdensrommet. Bildet er tatt i 2018. Foto: RITZAU SCANPIX / Reuters

USA sier formålet er å samle informasjon og utforske lokal kultur.

– Det bør ikke være en overraskelse at den nasjonale sikkerhetsrådgiveren og energiministeren besøker en amerikansk rombase for å få førstehånds orienteringer fra våre tjenestepersoner på bakken, sier Brian Hughes, talsmann for det nasjonale sikkerhetsrådet, ifølge The New York Times.

– Vi ser også frem til å oppleve Grønlands berømte gjestfrihet og er trygge på at besøket byr på en anledning til å bygge på partnerskap som respekterer Grønlands selvbestemmelsesrett og fremmer økonomisk samarbeid. Dette er et besøk for å lære om Grønland, dets kultur, historie og folk, sier han.

Flere har imidlertid påpekt at timingen neppe er tilfeldig.

Donald Trumps sønn, Donald Trump jr., var i januar på Grønland. Verdens største øy har på kort tid seilt opp som en tilsynelatende favorittferiedestinasjon for personer tilknyttet Trump-administrasjonen. Foto: Emil Stach / AP

Sårbar tid for Grønland

USAs president, Donald J. Trump, har gjentatte ganger sagt at han vil at USA skal sikre seg kontroll over verdens største øy, som er i et riksfellesskap med Nato-landet Danmark.

Mandag var det imidlertid ingenting som tydet på at Trump har sendt «små grønne menn» til Grønland. Målet kan likevel være å påvirke grønlandsk politikk.

Økt amerikansk innflytelse eller kontroll over Grønland, slik Trump ønsker, er avhengig av enten amerikansk fiendtlighet overfor en Nato-alliert – et alternativ som er tilnærmet utenkelig – sjarmoffensiver eller påvirkningsoperasjoner.

Besøkene kommer midt i de grønlandske regjeringsforhandlingene og valgkampen frem mot kommunevalget 1. april

Kampen står om hvilken Nalakkersuisut – regjering – Grønland skal få. Det igjen vil være av betydning for eventuelle forhandlinger med Danmark og USA om selvstendighet.

Det er «ingen» i Christiansborg – Danmarks maktsentrum – som tror på at Usha Vance er på Grønland for å se på hundesledeløp, sier Danmark Radios politiske analytiker Jens Ringberg.

Istedenfor blir det sett på som en demonstrasjon, provokasjon eller maktdemonstrasjon fra USAs side, mener han.

– Det er tydelig at Grønlands politikk står midt i et rungende tomrom, sier Berlingskes nordiske korrespondent, Peter Suppli Beson.

Han mener Grønland «desperat» mangler en sterk regjering som kan tale med én stemme utad.

Sisimiut, Grønland. Her avholdes det et stort hundesledeløp førstkommende lørdag. Danmark har sendt flere titalls polititropper for å styrke sikkerheten.  Foto: Emilio Morenatti / AP

Ber Norge si ifra

Ifølge Gjørv må det som nå skjer tas på alvor, fordi det er USA, og fordi Trump har kommet med uttalelsene han har

Hun antyder at en felleseuropeisk «totalforsvarsøvelse» – med de grønlandske myndigheter og folk i sentrum – kan bli aktuelt på øya.

– Europa må virkelig ta seg sammen, og være proaktive. Det ville vært fint om Europa bestemte seg for å stå sammen. Norge må bli med på det også. Vi må være i forkant i denne saken, heller enn å vente på det neste som skjer, sier hun.

Gjørv mener den norske regjeringen også må ta bladet fra munnen:

– Selv om Norge ikke er en del av EU har vi absolutt en forpliktelse overfor Europa og Danmark. Alle stemmer må bli hørt nå, i støtte til Grønland og Danmark, sier hun.

Read Entire Article