Men partene er fortsatt uenige om sykelønnsordningen.
Publisert: 12.02.2025 16:08 | Oppdatert: 12.02.2025 16:56
Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) møtte pressen sammen med partene i arbeidslivet onsdag ettermiddag.
Der kunne hun fortelle at det er enighet om ny avtale om inkluderende arbeidsliv (IA-avtale).avtale om inkluderende arbeidsliv (IA-avtale).Avtalen om et mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) er et samarbeid mellom myndighetene og partene i arbeidslivet. IA-avtalen skal skape et arbeidsliv med plass til alle gjennom å forebygge sykefravær og frafall og på denne måten bidra til å øke sysselsettingen.
Tidligere onsdag ble det kjent at partene skulle møtes hos statsråden for å starte nye forhandlinger om avtalen, etter at det ble brudd i desember.
IA-avtalen er en av de viktigste avtalene mellom regjeringen og organisasjonene i arbeidslivet.
Den første avtalen ble inngått i 2001, og den siste gjaldt ut 2024. Hensikten med IA-avtalen har vært å få ned sykefraværet. Istedenfor har sykefraværet økt.
Uenighet om sykelønnsordningensykelønnsordningenI Norge gir den offentlige sykelønnsordningen fra 1978 rett til full lønnskompensasjon ved sykefravær (sykepenger). Man kan motta sykepenger i sammenhengende perioder på inntil ett år. Retten til full lønnskompensasjon gjelder bare for årlige lønnsinntekter opptil seks ganger Folketrygdens grunnbeløp (6G). Mange arbeidsgivere, inkludert stat og kommuner, gir full lønnskompensasjon til sine ansatte også for lønn over dette nivået. Kilde: SNL var hovedårsaken til bruddet. LO krevde at sykelønnsordningen skal fredes i fire år, noe blant andre NHO ikke gikk med på.
– Partene har strukket seg langt for å finne en felles enighet, og det er bra. En ny IA-avtale forplikter oss alle. Vi får til mer i fellesskap enn hver for oss, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) i en pressemelding.
Brenna sier onsdag at det fortsatt er uenighet om sykelønnsordningen.
Den nye IA-avtalen legger opp til:
- Mer arbeid med arbeidsmiljø for å forebygge sykdom
- Bedre sykefraværsoppfølging av arbeidstagere og mer vekt på pliktene alle har.
- Forsterket innsats på den enkelte arbeidsplass
- Innhenting av mer kunnskap om sykefravær og tiltak som kan forhindre at så mange faller ut av arbeidslivet.
Avtalen vil gjelde i fire år.
– Vi er blitt enige, og det er vi glade for. Vi tok et brudd, og så har vi brukt noen måneder til ulik mobilisering i vår egne rekker. Vi hadde ingen bevegelse etter bruddet. Vi erkjente at NHO kom sikkert til å bevege seg, og vi kom sikkert til å bevege oss. Det var vel vi to partene som hadde hovedkonflikten, sier LO-nestleder Steinar Krokstad.
NHO-direktør Ole Erik Almlid sier partene fortsatt er uenige når det gjelder spørsmålet om sykepenger.
– Partene har ulikt syn på sykepengespørsmålet, men vi er enige om en videre prosess for hvordan vi sammen kan jobbe for å få ned sykefraværet og innhente nødvendig kunnskap om alle sider ved fraværet – også sykepengeordningen, sier Almlid.