– Endelig blir vi hørt

1 month ago 27



Pakkeforløp for voldsutsatte:

Voldsutsatte Veronica Bratseth gleder seg over Bergen kommunes forslag til handlingsplan mot vold i nære relasjoner. Bare 36 prosent av kommunene har en slik plan.

 Håvard Sjursen / TV 2
RØRT: Veronica Bratseth og flere voldsutsatte kvinner tryglet Bergen kommune om en koordinator, og ble hørt. Foto: Håvard Sjursen / TV 2

Publisert 16.08.2024 22:43 Sist oppdatert 14 minutter siden

Etter flere partnerdrap, rettssaker om voldtekter og omfattende overgrep, har mange tusen demonstrert i norske byer og krevd flere tiltak for å stoppe volden. I hvert fjerde drap i Norge er avdøde enten nåværende eller tidligere partner av den som drepte.

Veronica Bratseth gikk i bresjen for markeringen mot vold i Bergen 11. april. Etter selv å ha blitt utsatt for vold, startet hun gruppen Aldri alene, der voldsutsatte støtter hverandre og jobber for bedre hjelp og forebygging. 

 Sorosh Sadat / TV 2
DEMONSTRASJON: Bratseth var en av flere som holdt appeller på Festplassen i Bergen 11. april 2024. Foto: Sorosh Sadat / TV 2

Nå har kvinnene delt sine erfaringer med Bergen kommune.

– Jeg blir rørt over motet de viser ved å fortelle om noe som er så skambelagt, sier Bratseth.

Roser innspill

Byråd for barnevern, sosiale tjenester og mangfold, Charlotte Spurkeland, (H), hyller engasjementet for handlingsplanen mot vold i nære relasjoner som nå er sendt på høring.

 Håvard Sjursen / TV 2
OMFATTENDE: Byråd Charlotte Spurkeland (H) foreslår pakkeforløp og en egen koordinator for voldsutsatte. Foto: Håvard Sjursen / TV 2

– Jeg setter utrolig stor pris på at de er så åpne. Vi ser om vi kan ha pakkeforløp for voldsutsatte, med en koordinator, så de ikke skal oppleve å kjempe mot systemet, forklarer Spurkeland.

Bratseth forteller hvor krevende det å finne ut hva du skal gjøre når du blir utsatt for vold fra en du har bodd med, og kanskje har barn sammen.

 Håvard Sjursen / TV 2
UTMATTENDE: Bratseth forteller hvor viktig det er å koordinere hjelpen. Foto: Håvard Sjursen / TV 2

Rørt over gjennomslag

– Jeg er ydmyk og litt stolt. Vi ser igjen det vi har bedt om. Med en koordinator vil de som er utsatt for vold slippe å fortelle om volden igjen og igjen til ulike hjelpeinstanser.

Et av stedene voldsutsatte søker hjelp, er kompetansesenter mot seksuelle overgrep, Nok.

 Håvard Sjursen / TV 2
HJELPER: Daglig leder Anne Merete Ødven i Nok. Bergen hjelper de som er utsatt for seksuell vold. Foto: Håvard Sjursen / TV 2

– De aller fleste overgrep skjer i nære relasjoner. Et samlet hjelpeapparat må møtes, snakke sammen og samhandle slik at familier, som gjerne er i stor krise, slipper å løpe rundt til ulike instanser og fortelle sine historier på nytt og nytt, sier daglig leder Anne Merete Ødven.

Selv om det er 17 år siden regjeringen anbefalte alle kommuner å utarbeide en handlingsplan for vold i nære relasjoner, har kun 129 av Norges 357 kommuner en politisk plan mot vold i nære relasjoner, ifølge Statistisk sentralbyrå (2023).

Det er kun 36 prosent av kommunene. Sjekk om din kommune har en plan mot vold fra en du kjenner.

Skuffet

 Privat
SKUFFET: Cecilie Daae i NKVTS. Foto: Privat

Direktør Cecilie Daae i Nasjonalt kompetansesenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) reagerer på at bare litt flere enn en av tre kommuner har en slik handlingsplan.

– Det er skuffende! Det er behov for å lov- og forskriftsfeste en handlingsplan mot vold i nære relasjoner. Det er et ekstremt stort, alvorlig og økende samfunnsproblem.

Under Arendalsuka ble pakkeforløp for voldsutsatte diskutert.

– Pakkeforløp er et kjempegodt forslag! Det gjør hjelpen håndgripelig, med krav til hva du kan kreve fra kommunen.

Hun berømmer Bergensbyrådens forord

– Vi er veldig glade for at kommunen setter vold i nære relasjoner på agendaen så tydelig som Bergen gjør. 

 Sorosh Sadat / TV 2
STØTTE: Organisasjoner som Vi tror deg og Aldri alene samarbeider for å forebygge vold. Foto: Sorosh Sadat / TV 2

Nulltoleranse

 Thomas Bjørnflaten
KRAV: Tove Gundersen har nulltoleranse for vold. Foto: Thomas Bjørnflaten

Generalsekretær Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse mener alle kommuner må innføre handlingsplaner for vold i nære relasjoner for forekomsten av vold i nære relasjoner og alvorlige seksuelle overgrep øker.

Trenger du noen å snakke med?

Dinutvei.no har en spørsmål- og svartjeneste om vold i nære relasjoner, voldtekt og andre seksuelle overgrep. (NKVTS)

Mental Helses hjelpetelefon: 116 123 (døgnåpent)

Kirkens SOS: 22 40 00 40 (døgnåpent)

– Vold og overgrep er et av våre aller største folkehelseproblem og en av de største risikofaktorene vi kjenner til for å utvikle psykiske lidelser. Det må ligge et krav til at alle kommuner har en handlingsplan mot vold og overgrep med konkrete tiltak, helhetlig innsats og nulltoleranse mot vold.

De har beregnet at vold i nære relasjoner kostet samfunnet 92,7 milliarder kroner i 2021.

– Det er et problem at flere av de største kommunene ikke har en handlingsplan til tross for at verktøyene er lett tilgjengelige og klare til å ta i bruk.

 Sorosh Sadat / TV 2
HÅPEFULL: Etter et år med markeringer og møter, håper Bratseth på resultater. Foto: Sorosh Sadat / TV 2

Bratseth har nilest høringsforslaget fra Bergen kommune. I margen har hun tegnet hjerter utenfor noen av punktene hun har kjempet for å få gjennomført.

– Nulltoleranse! Endelig blir vi hørt. Jeg kjenner tårene presse på, avslutter hun. 

Read Entire Article