En av Norges mest forurensede byer nekter å ta i mot tunnelråd fra vegvesenet

2 weeks ago 22



– Jeg synes det er ufattelig skuffende, sier Ragne Johnsen Megård (SV) til NRK.

Det har i flere år vært jobbet for å få lagt E6, som i dag går rett gjennom sentrum, i tunnel under byen.

Ikke gjennomførbart

Gjennom sentrum kjører det flere hundre vogntog i døgnet og enda flere personbiler.

Overskridende verdier av veistøv i lufta gjør at på de verste dagene har skolene holdt barna inne i friminuttene og anbefalt folk ikke å oppholde seg i sentrum.

En delvis bompengefinansiert modell der bare Narviktunnelen skulle bygges har vært planlagt. Den kom inn i Nasjonal Transportplan (NTP) under Solberg-regjeringen.

Kart over hvor Narviktunnelen er planlagt.

Kart over den planlagte Narviktunnelen.

Grafikk: Statens vegvesen

Men denne løsningen mente Statens vegvesen ikke var gjennomførbar likevel, fordi bommene ikke kunne plasseres som tenkt. Det ville vært i strid med gjeldende lov.

Dermed anbefalte ikke Statens vegvesen Narviktunnelen prioritert inn videre i NTP og Narvik måtte se på andre løsninger.

Det ble selvsagt ramaskrik fra politikerne i Narvik, da tunnelen plutselig var flyttet fra prioriteringslisten til vegvesenets utviklingsportefølje.

Smarteste alternativet

Statens vegvesen anbefalte da Narvik kommune å endre prosjektet sitt, E6 Narviktunnelen, fra en veistrekningsprosjekt delfinansiert med bompenger til et bypakkeprosjekt frem mot neste rullering av NTP, med mål om å få den prioritert som en bypakke.

Vegvesenet mener det er smarteste alternativet for å få prosjektet prioritert i NTP, slik som andre byer i Norge.

Men, det ønsket ikke flertallet i Narvik kommunestyre.

Der stemte Frp, INP og Senterpartiet for Høyres forslag om å si nei til bypakke.

Nå frykter Megård Johnsen at man står på bar bakke. Statens vegvesen har ikke en finansieringsmodell som de kan faglig rådgi storting eller Samferdselskomite til å prioritere.

Narvik sentrum.

Narvik sentrum har E6 rett gjennom byen.

Foto: Frida Brembo / NRK

– Selvskadende og pinlig

– Dette er et selvskadende vedtak for Narvik kommune, sier hun.

Johnsen tilføyer:

– Jeg mener at det er naivt å tro at Narvik er så ekstraordinært at vi skal få tunnel til tross for gjeldende politikk på området. Også Narvik må forholde seg til myndighetene og være villig til å spleise for å få det bysentrumet som vi så kjært trenger, sier hun.

Ragne Johnsen Megård, Sosialistisk venstreparti narvik

Ragne Johnsen Megård er krass i kritikken mot de borgerlige partiene.

Foto: Frida Brembo / NRK

Du syns det er litt pinlig?

– Ja, jeg syns det er pinlig. Jeg syns det er pinlig at et kommunestyre hever seg over, og er så høy og mørk, og tror at vi kommer til å få mer enn alle andre byer i Norge. Det tror jeg ikke vi kommer til å få.

Også prosjektdirektør i Statens vegvesen Stein Johnny Johansen mener at kommunestyret nå setter seg i en særstilling.

– Forslaget fra oss er det erfaringen tilsier, alle byer har bompenger. Hvis ikke Narvik har det, så betyr det at de prøver å sette seg i en særstilling. Og jeg tror den beste muligheten Narvik har for å få tunnelprosjektet gjennom og få gjort tiltak i sentrum er en bypakke. Jeg synes det er veldig synd.

Narviktunnelen E6

Foto: Statens Vegvesen

Dødt prosjekt

Han forklarer at uten bypakke-vedtak legges også prosjektet dødt fra Statens vegvesen sin side.

– Vi oppfatter at Narvik ikke er interessert i en bypakke, og da gjør ikke vi noe mer med det. Vi tenker at da har ikke vi noen rolle i det her lenger.

Syns du det er spesielt det kommunestyret nå har vedtatt?

– Det er alltid en motstand når man begynner å snakke om bompenger, så det er ikke spesielt. Det som kanskje er spesielt, er at Narvik egentlig ikke vil forholde seg til det regimet som finnes med NTP, og hvordan man prioriterer der, påpeker Johansen.

Luftforurensning Narvik sentrum

Narvik har slitt med høye nivåer av veistøv over flere år og ønsker derfor tunnel under sentrum.

Foto: Markus Thonhaugen / NRK

Johansen sier at det Narvik nå satser på er å lobbyere tunnelen inn uten en finansieringsmodell og anbefaling fra Statens vegvesen.

– Det blir ikke så enkelt. Alle byene i Norge har bompengefinansiering i en eller annen form. Det andre er at det nettopp er behandlet en NTP i Stortinget. Og den har jo en rekke prosjekter og der er ikke Narviktunnelen med. Det skal noe til for å rokke om på den prioriteringslista, forklarer han.

Vil ikke ta lengre tid

Argumentasjonen fra flertallet i kommunestyret er at man mister kontrollen over prosjektet og at tunnel og byutvikling bør planlegges hver for seg. De mener også at å utrede saken en gang til, nå som en bypakke, vil ta mye lengre tid.

Kommunestyret har også et tidligere vedtak på noe bompengefinansiering. Men en bypakke vil bety mer bompenger.

– Nei, det vil ikke ta mye lengre tid. Sånn som det ser ut nå er neste anledning å få tunnel inn i NTP i 2028. Før det ville man ha utredet og vedtatt alt som trengs for en bypakke, påpeker Johansen.

– Hvis man går for bompengefinansiert bypakke, så oppnår man to ting. Man signaliserer at man er villig til å bidra noe lokalt. Det vil si at statens andel går ned. Det andre er at i en bypakke så ville man jo få en del andre tiltak også finansiert slik som gang- og sykkelvei og andre trafikksikkerhetstiltak, sier Johansen.

– Vi ønsker jo å bygge Narviktunnelen, og vi ser jo helt klart et behov for å få den bygd. Saken er bare å få den prioritert. I lag med mange andre gode prosjekt og tiltak i hele landet, da må vi ha et politisk vedtak om at det skal bygges. Og vi må ha en finansiering som går i hop, påpeker Johansen.

Satser på ny regjering

Varaordfører (Frp) Rune Østergren har hele tiden vært tydelig på at noe mer bompenger vil han ikke ha. Han mener også at tunnelen er utredet flere ganger og det er unødvendig bruk av tid å utrede bypakke.

Han har også et håp om at hvis Høyre og Frp kommer i posisjon ved neste års stortingsvalg vil det bidra til å få fortgang i tunnelbyggingen.

– Nå skal vi få Narviktunnelen med å kjempe politisk som vi hele tiden har gjort. Vi skal stå på det vi har sagt hele veien. Vi skal ikke vingle, vi skal presse på for å få det hullet i fjellet. Det er det vi trenger, sier han til NRK.

Østergren bryr seg fint lite om rådene fra Statens vegvesen. Han mener at Narviktunnelen har vært nedprioritert av vegvesenet over altfor mange år.

– Om nødvendig får vi gjøre dette til en skikkelig politisk kamp, sånn at heller Vegvesenet blir instruert fra politikerne på Stortinget, sier Østergren.

Vil ikke ha råd fra vegvesenet

Statens vegvesen gir råd basert på erfaringene deres ved å få slike prosjekter realisert?

– Jeg er ikke her for å ta råd fra Vegvesenet. Dette er et E6-prosjekt, og hvis regjering og storting mener alvor med miljøkampen som de fremsetter, så er det tunnel som må bygges. Jeg ser heller ikke at det er rett å gi folk mer kostnader med bompenger slik som økonomien til folk er nå, i tillegg vil det i hovedsak ramme de som bor utenfor byen.

Lenger bak i køa

Det var Høyres forslag å si nei til bypakke. Høyre mener at til tross for at tidigere vedtak på tunnelen ikke er gjennomførbar, skal de få tunnelen inn i NTP uten Statens vegvesen.

– Vi har ment at Narviktunnelen er viktig å få realisert så snart som mulig, og vi mener at det er viktig at det da blir gjort gjennom et vedtak som kan realisere det så snart som mulig. Sånn som vi ser det, så er det her måten å gjøre det på, sier Lars Erik Lillefloth (H) til NRK.

Han sier det samme som Østergren i Frp, om at det er viktig at kommunen ikke vingler i hvilke prosjekt som skal gjennomføres.

Han vil også ta til motmæle om at det bildet som SV og Statens vegvesen prøver å danne er usant.

– Vi mener at å starte en ny utredning vil sette prosjektet tilbake i tid og det er ikke det som er ønskelig. Vi står som parti fortsatt ved at vi skal delfinansiere med bompenger. Og vi mener at den nye sikkerhetssituasjonen tilsier at det haster å få startet byggingen, sier Lillefloth.

Lars Erik Lillefloth

Høyremann Lars Erik Lillefloth mener Narvik klarer seg bedre uten statens vegvesens anbefaling om bypakke.

Foto: Frida Brembo / NRK

Ikke noe fagetater kan ta styringen på

Han påpeker at det er politiske beslutninger som bestemmer hva som skal prioriteres eller ikke og at Statens vegvesen bare er en fagetat og ikke noen som tar den endelige beslutningen.

– Det er ikke første gang at SV misforstår hvordan ting kan gjøres. Her prøver SV å danne et bilde av noe som er usant. Og nettopp det at det var inne i forrige NTP viser jo at det er mulig å få den inn uten en bypakke. Det er et innspill fra vegvesenet at det er en måte å gjøre det på, men det er et premiss vi ikke kjøper. Vi ønsker å understreke at dette er en politisk avgjørelse, ikke noe som én av flere fagetater kan styre retninga på, påpeker Lillefloth.

– Vi hadde Narviktunnelen inne da Høyre satt i regjering sist og ved et regjeringsskifte har vi tro på at vi kan få dette gjennom, sier Lillefloth.

Publisert 04.11.2024, kl. 11.19

Read Entire Article