– Både barnehagen og skolen er jo bygget for framtiden. Derfor må vi ha ledig kapasitet i dag hvis vi skal fylle dette med boliger hele veien, sier Lillian Skjærvik.
Hun er ordfører for Arbeiderpartiet i Elverum, og viser fram nye bygg langs Trysilveien. Byen i Innlandet har i dag 21.809 innbyggere, men skal vokse med 1000 nye elverumsinger på knappe tre år, forteller ordføreren entusiastisk.
Det var Østlendingen som først fortalte om vekstplanene.
Statistisk sentralbyrå (SSB) forteller en annen historie. Deres prognoser sier at Elverum skal vokse med 238 nye innbyggere frem mot 2030. Nær en fjerdedel av ordførerens mål, og fordelt på tre flere år.
Men ordføreren mener Elverum kan slå SSBs prognose.
– Altså, når jeg møter på Oslo-innbyggere, og dette med statistikker og alt dette her kommer opp, så sier de at det blir en viss død over bygde-Norge og Innlandet. Den sakte døden vil ikke vi være med på, sier ordføreren bestemt.
Vil løse økonomisk trøbbel med vekst
Over hele landet går norske kommuner mot færre barn og flere eldre. Samtidig vokser kostandene, som legger et press på kommuneøkonomien.
I høst har kommunepolitikerne som kutter i tilbud for å ta regningen blitt upopulære.
Men Elverum er én av flere kommuner som vil trosse befolkningsprognosen, og satser på ¨vokse seg ut av problemene de nærmeste årene.
Kommuner får penger fra staten for hver innbygger de har. Dersom byen når målet om 1000 nye innbyggere, vil staten gi 70 millioner kroner ekstra til kommunekassen i tilskudd.
Ordfører Lillian Skjærvik mener det er riktig å sette et ambisiøst mål.
– Det er slik det skal være. Vi skal være framme i skoa, sier hun.
Forsker: Feil strategi ni av ti ganger
– Det er mindretallet av kommuner som får det til. Det er vanskelig, for kommunene kjemper om folk som alle andre kommuner også vil ha, sier forsker Knut Vareide.
Han forsker på regional utvikling ved stiftelsen Telemarksforsking.
– Jeg tror det er et generelt problem at kommunene er overoptimistiske i planleggingen sin, sier Vareide.
De aller fleste kommunene må nemlig regne med at befolkningsprognosene slår til, og avfolkingen fortsetter, ifølge han:
– Hvis en kommune planlegger for noe som har 10 prosent sjanse for å lykkes, så vil de i ni av ti tilfeller planlegge feil.
Derfor burde flere kommuner ta innover seg demografiprognosene, og heller bygge sykehjem enn skoler, mener Vareide.
– Alle norske kommuner kommer til å trenge en mye større innsats i eldreomsorgen fremover, samtidig som det store flertallet vil få færre barn som skal i skole og barnehage i de neste tiårene.
Tror Elverum har en fordel
Men Elverum kan dra nytte av noen spesielle fordeler, mener Vareide.
– De har en stor offentlig sektor innenfor sykehus, folkehøgskole og forsvar. Og de har veldig høy boligbyggingstakt i fjor, så det vil jo hjelpe, sier han.
Vareide påpeker at befolkningsframskrivingene til SSB ikke er skrevet i sten.
I Elverum sentrum stopper Viktor Nybråten for en prat. Han tror ordførerens mål er mulig å nå på tre år.
– Jeg vil anbefale folk å flytte hit. Det er en fin plass å bo. Og ja, det skjer mye her, sier han til NRK.
Publisert 05.11.2024, kl. 12.17