Elon Musk kutter nådeløst i statlig pengebruk. Selskapene hans har fått 406 milliarder fra staten.

1 month ago 32



Selskapene til verdens rikeste mann har fått milliarder i statlige tilskudd og kontrakter de siste årene, ifølge en Washington Post-gransking.

Elon Musk er blitt symbolet på kutt i staten. Selv har han nytt godt av statlige bevilgninger i hundermilliardersklassen. Foto: José Luis Magana/AP/NTB

Publisert: 02.03.2025 20:24

Kortversjonen

Verdens rikeste mann inntok i februar scenen på en konservativ konferanse med en motorsag. Poenget med opptrinnet var å illustrere hvordan Elon Musk har kuttet i statlig pengebruk og statsapparatet i USA.

Effektiviseringskontoret han står i front for, DogeDogeDepartment of Government Efficiency, skryter av å ha kuttet 715 milliarder dollar. Det tallet er trolig overdrevet, ifølge flere medier.

Samtidig er Musk og selskapene hans blant dem som har fått aller mest penger av staten de siste årene. Det viser en gjennomgang utført av The Washington Post.

I alt har Musks selskaper fått 406 milliarder kroner fra staten i kontrakter, tilskudd, lån og skattefordeler de siste 20 årene. Det fordeler seg på Space X og Tesla.

Dette har lagt noe av grunnlaget for at Musk i dag regnes som verdens rikeste, med en formue på 359 milliarder dollar. Det tilsvarer over 4000 milliarder kroner.

To tredjedeler av de statlige milliardene har han fått de siste fem årene, viser avisens oversikt.

Oversikten er ikke komplett. Og i årene som kommer blir summen trolig mye høyere.

En Falcon 9-rakett fra Musks romfartsselskap SpaceX skytes opp fra Kennedy Space Center i Florida i desember 2021. Selskapet har har fått store summer fra amerikanske skattebetalere. Foto: John Raoux / AP / NTB

Tar ikke med hemmelige og kommende kontrakter

Musks selskaper har statlige oppdrag som er hemmeligstemplede, som derfor ikke er med i avisens oversikt. Blant annet nye spionsatellitter for Pentagon, en kontrakt som ifølge The Wall Street Journal er verdt over 20 milliarder kroner.

Washington Post har også funnet nesten et dusin andre lokale tilskudd, refusjoner eller skattegoder med ukjent beløp.

Oversikten teller heller ikke med at Musks selskaper har 52 pågående avtaler med staten.

Disse skal være verdt nærmere 130 milliarder kroner, ifølge avisen. De har også sett nærmere på hva kontraktene består av.

Nasa og forsvaret

Det er særlig forsvar- og Nasa-kontrakter med SpaceX som står for mesteparten.

Tesla har, som flere andre elbil-produsenter, nytt godt av statlige incentiver for å produsere elbiler. Ifølge Washington Post har Tesla fått 125 milliarder i slike incentiver.

Felles for de fleste statlige innskuddene, er at de har kommet tidlig i selskapenes liv, skriver avisen. De nevner særlig et statlig lån Tesla fikk i 2010, som ifølge en anonym kilde Washington Post har pratet med, reddet selskapet fra konkurs.

Isteden ble Tesla børsnotert og etter hvert verdens største elbilprodusent. Musk takket skattebetalerne for dette lånet da det var ferdig nedbetalt tre år senere.

En amerikansk professor kaller all den statlige pengebruken et «paradoks» for Musk.

«Paradoksalt»

Yale-professor Jeffrey Sonnenfeld sier til Washington Post at ingen andre gründerbedrifter har hatt det samme behovet for statlig støtte som det Musks selskaper har hatt.

– I hvert fall ikke Nvidia, Microsoft, Amazon eller Meta, sier han.

Sonnenfeld understreker at flere av de største bevilgningene Musk har fått, har skjedd under Demokratenes administrasjoner. Han mener derfor det blir paradoksalt at Musks Doge nå kutter nådeløst i staten.

– Musk har tjent mye på den statlige industripolitikken, særlig demokratisk industripolitikk, sier han.

Read Entire Article