Eldre må med på partienes valglister

4 weeks ago 18



I årene fremover vil størstedelen av befolkningsveksten her i landet skje i de eldste aldersgruppene.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

I løpet av det neste tiåret vil befolkningen bestå av flere eldre personer over 65 år enn barn og unge under 20 år. Det forventes at en av fem nordmenn vil være 70 år eller eldre i 2050. Befolkningen over 80 år forventes doblet innen 2050.

Eldre over 65 år er den delen av befolkningen som prosentvis utgjør størst andel av de som avgir stemme ved de politiske valgene i vårt land. De utgjør hele 20 prosent av velgerne. Hvorledes eldre stemmer vil dermed ha betydelig innflytelse på valgresultatene.

På Stortinget er eldre over 67 år betydelig underrepresentert. De utgjør kun 1,7 prosent av Stortinget. Det er kun tre representanter som er over 67 år, og kun en av disse er over 70 år.

Mens trenden globalt er at personer over 70 år stadig har mer innflytelse og politiske posisjoner, skiller Norge seg ut ved å gå i motsatt retning, med svært lav representativitet for en stadig voksende eldre befolkning.

Eldrerådet i Kristiansand gjennomførte i juni en eldrerådskonferanse for landets storbyer. Et av temaene var eldre som ressurs i samfunnet. I den forbindelse ble det påpekt hvor viktig det er for samfunnsutviklingen at eldre, med betydelig opparbeidet kunnskap, erfaring og samfunnsforståelse, bidrar. Eldrerådet i Kristiansand oppfordrer partiene til å ha med eldre representanter på sine lister i nominasjonsprosessen som for tiden pågår til neste års stortingsvalg.

Arild Birkenes, leder Jan Torkelsen, nestleder Eldrerådet i Kristiansand

Read Entire Article