Eldre kvinner oppsøkt av falskt politi i eget hjem: – Bare et spørsmål om tid før noe går galt

5 days ago 11



– Disse kriminelle er hjemme hos de eldre i flere timer. Det er det mest alvorlige sakskomplekset vi jobber med, sier en alvorlig bekymret sikkerhetssjef hos DNB.

Her bruker svindlere fornærmedes bankkort like etter et «hjemmebesøk» i september i år. Foto: Politiet

Publisert: 01.10.2024 16:50

Kortversjonen

Mandag fikk to eldre kvinner i Oslo besøk av personer som utga seg for å være politi. Én av kvinnene ble svindlet for over 100.000 kroner.

– Dette er våre kunder, sier Sebastian Claydon Takle, avdelingsleder i Cyber Crime Center hos DNB.

Storbanken har i år hatt 45 slike saker, 16 av dem i september. Politiet opplyser til Aftenposten at de har nesten 50 slike saker i år. Her er det store mørketall, tror politiet.

– Vi er midt i en kritisk situasjon. Dette er våre mest sårbare kunder og de er svært utsatt når svindlerne kommer hjem til dem, sier Takle.

Politiet bekrefter den alvorlige situasjonen overfor Aftenposten.

– Vi sitter igjen med en del traumatiserte eldre damer. Dette er grovt og vi snakker om kriminelle som holder det gående i flere timer og mange ganger over flere dager, sier politiførstebetjent Mikael Sorter ved Oslo politidistrikt.

– Når kriminelle er hjemme hos eldre i flere timer, er jeg redd for hva som kan gå galt, sier Sebastian Claydon Takle, avdelingsleder i Cyber Crime Center hos DNB. Foto: Stig B. Fiksdal, DNB.

Mange likhetstrekk

De to episodene mandag har mange likhetstrekk med det Takle har sett siden i sommer. Svindlerne ringer og forklarer, ironisk nok, at noen har forsøkt å svindle dem.

De utgir seg for å være politi eller banken og sier at noen har tatt kontroll over kontoen deres, eller at noen har tatt opp et lån i deres navn. Så informerer de om at politiet er på vei for å bistå.

Når svindlerne kommer hjem til offeret, kan offeret overføre penger fra sin PC eller telefon hjemme, eller så tilbyr de seg å ta med seg kort, PC og telefon.

Telefonsamtalen som startet det hele, fortsetter ofte samtidig som de falske politimennene er der, trolig for å forvirre offeret enda mer.

Her bruker svindlere fornærmedes bankkort hos en urmaker like etter et «hjemmebesøk» i september i år. Foto: Politiet

– Disse fysiske besøkene skjer i hovedsak i Oslo, Bærum og Asker, sier Takle.

Bortført til Dubai

Han mener nå at alle banker, politi og familie må skjerpe sikkerheten for denne gruppen eldre.

– Disse kriminelle er hjemme hos sårbare folk i flere timer. Og de ønsker seg noe av dem. Det er bare et spørsmål om tid før noe går galt. Det kan være at noen dyttes, faller ned en trapp eller noe annet som kan få fatale følger, sier Takle.

En av de verste eksemplene på disse svindelforsøkene, endte i bortføring. Det skjedde i april i år. Kvinnen fra Asker ble bortført til Dubai samtidig som flere millioner kroner forsvant fra kontoen hennes.

Hun var der i to uker før DNB, politiet og utenriksdepartementet i samarbeid med politiet i Dubai fikk henne til ambassaden i Abu Dhabi og så hjem til Norge. NRK omtalte saken i juni.

– Vi er svært redde for at en slik frihetsberøvelse kan skje igjen. Eller at noen blir alvorlig skadet, sier Takle.

Her bruker svindlere fornærmedes bankkort på Oslo S like etter et «hjemmebesøk» i september i år. Foto: Politiet

Metoden svindlerne benytter seg av, er den samme som i fjor sommer. De overbeviser eldre om at de er blitt utsatt for svindel og sier at pengene må flyttes til en sikker konto. I realiteten flytter de så pengene til sin egen konto.

– Nå går de et skritt lengre og møter fysisk opp hos offeret, sier Takle.

100 saker i uken i Sverige

I Sverige har de nå rundt 100 slike «hjemmebesøk»-saker i uken, flere med dødelig utfall.

– I utgangspunktet er dette et bedrageri. Men det er altså kriminelle hjemme hos disse eldre. Det er en situasjon vi absolutt ikke ønsker oss.

Han mener det er en håndfull kriminelle gjenger som driver med dette. DNB jobber tett med politiet om hvordan disse gjengene er organisert og hvordan bakmennene jobber.

– Det som er sikkert, er at de har en voldsom gjennomføringsevne, sier han.

Politiet hadde en aksjon for 10 dager siden, der de pågrep 6 personer.

– Likevel fortsetter disse hjemmebesøkene, så det er flere grupperinger, sier Sorter.

De jobber med identifisering av de mistenkte og flere av dem er kjent for politiet fra før.

Svindlet for 10 millioner

– I de 45 sakene har svindlerne fått med seg 10 millioner kroner. Vi har stoppet et tilsvarende beløp, sier han.

I flere av sakene er det DNBs datasystemer som har avdekket unormal aktivitet på bankkontoene. Rutinene da er å stoppe transaksjonene.

– Nå oppfordrer vi alle banker til å stramme til alle sikkerhetstiltakene. Ja, det koster, men vi må forsøke å stoppe dette, sier han og skryter av samarbeidet med politiet i disse sakene.

Oppfordring til barnebarna

Samtidig kommer han med to oppfordringer til for å forsøke å stoppe disse svindlene:

– Snakk med foreldre og besteforeldre om dette. Og politiet må nå klare å ha to tanker i hodet samtidig: jakte på de som kommer hjem til folk og finne bakmennene, sier han.

Flere avdelinger i politiet jobber nå for å se på nettverket bak de som utfører svindelen.

Det er ikke nok å google telefonnummeret det ringes fra. I saken mandag ble det benyttet et telefonnummer knyttet til Sørvest politidistrikt, opplyser politiet i Oslo. Dette er såkalt «spoofing»«spoofing»Spoofing, eller å spoofe, betyr å forfalske en avsender i kommunikasjon. Innen informasjonssikkerhet knyttes begrepet vanligvis til digital kommunikasjon, gjerne avsenderen av en e-post, tekstmelding (SMS) eller telefonsamtale., det vil si at svindlerne har forfalsket avsenderen av telefonnummeret. Den som egentlig har dette telefonnummeret, er en uskyldig tredjepart.

Read Entire Article