Elbilisters største frustrasjon: Snart må alle laderne tilby tæpping

1 month ago 31



Innen neste år skal all hurtiglading av elbiler kunne betales med kort. Men fortsatt skaper ladingen stor frustrasjon blant landets elbileiere.

Taisir Ahmed har nettopp kjøpt seg sin første elbil. Hun er fornøyd med bilen, men ladingen gjør henne ofte frustrert. - Nå lader jeg bare der de tar kort, sier hun. Foto: Arnfinn Mauren

Publisert: 26.08.2024 05:38

Kortversjonen

– Jeg var ikke forberedt på at det skulle være så komplisert å få ladet bilen, sier Taisir Ahmed.

Hun kjøpte sin første elbil for en måned siden. Nesten umiddelbart etterpå dro hun, ektemannen og to barn på bilferie fra Ålesund til Kristiansand.

Det ble en frustrerende biltur.

– Vi måtte laste ned ulike apper. Noen virket heller ikke. Ett sted måtte vi vippse en annen bilist som brukte sin app. Jeg skulle ønske at vi bare kunne tæppe bankkortet, sier hun.

Det ønsket skal nå oppfylles. Stortinget har krevd at alle nye ladere skal ha kortløsning, og trolig kommer det også en forskrift om at alle eldre ladere skal ha det innen 2025.

Men det er langt igjen. Ifølge en oversikt som Teknisk Ukeblad presenterte i sommer, finnes det i dag ca. 8750 hurtigladere rundt omkring i landet. Bare rundt 2000 av dem tilbyr kortbetaling.

Ni av ti vil ha kort

Elbilforeningen er lei av å vente. Stortinget vedtok at alle nye hurtigladere skal ha kortløsing. Eldre ladere skal ha det ettermontert innen 2025.

– Vår tålmodighet er slutt nå, sier generalsekretær Christina Bu i Norsk Elbilforening.

Frustrasjonen gir seg til kjenne ved ladestasjoner hver dag. Den aller vanligste henvendelsen som foreningen får fra medlemmene, handler om betaling for hurtiglading.

Et stort flertall av medlemmene etterlyser kortbetaling. En undersøkelse blant 15.000 viste at 87 prosent mener at det bør være mulig å betale for hurtiglading ved å tæppe bankkortet.

– Det er stor forskjell på ladeselskapene. Noen er svært godt på vei, mens andre har ikke begynt i det hele tatt, sier Bu.

13 år med ulike apper

Det er 13 år siden daværende samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) åpnet den første hurtigladestasjonen i Norge. Siden har det kommet til 9–10 forskjellige selskaper som tilbyr hurtigladinger.

Selskapene opererer med en rekke ulike betalingsløsninger, hovedsakelig knyttet til egne apper og ladebrikker. Det finnes ikke én betalingsmåte som kan brukes på samtlige ladepumper - slik det er med bensin og dieselkjøp.

Appløsningene har fått sterk kritikk. I tillegg er informasjonen på pumpene nesten utelukkende på norsk. I sommer skal du ikke ha stoppet på mange ladestasjoner før du har møtt frustrerte utenlandske bilister som ikke skjønner noe som helst.

– Vår hovedkritikk av app-løsningene har vært at mange syns det er komplisert å måtte registrere seg i så mange kundeforhold, og at selskapene hindrer konkurranse ved å prøve og låse kunden til bare ett kundeforhold, sier Bu.

Generalsekretær Christina Bu i Norsk Elbilforening er kritisk til at elbilister må binde seg til mange ulike selskaper for å kunne lade bilen. Foto: Jamieson Pothecary/Norsk elbilforening.

Nå jobber Elbilforeningen for å sikre at kravet om ettermontering av kortbetaling innen utgangen av 2025 kommer inn i en forskrift så raskt som mulig.

– Ladeselskapene bør ikke tvile på at vi har tenkt å få gjennomslag også for dette, understreker Bu.

Lover kort innen neste år

Ett av selskapene som i dag har en lav andel ladestasjoner med kortløsninger, er Recharge. Pressekontakt David Lincoln Blom sier imidlertid nå at de ligger i rute til at alle deres ladere skal ha kortbetaling innen 2025.

Han kjenner godt til frustrasjonen som alle de ulike appene kan skape.

– Jeg forstår at kundene etterspør kortterminaler. Det er jo noe som bilistene er blitt vant til fra bensinstasjonene. Vi jobber imidlertid med å gjøre løsningene så enkle som mulig for kundene.

– Men hvorfor kom det ikke kortløsninger fra starten av?

– Vi fant ingen bra løsninger da vi startet opp. I tillegg var de kostbare.

Tekniske utfordringer

Det er langt fra sikkert at alle ladeselskapene vil klare å ettermontere kortterminaler på alle hurtigladere. Ulike tekniske løsninger hos selskapene skaper ulike utfordringer.

– Vi vet ennå ikke hvordan ettermonteringen skal løses. Årsaken er at ulike ladere er godkjent for ulike typer betalingsterminaler, forklarer markeds- og kommunikasjonssjef Tine Holm-Hansen i Kople.

Av selskapets vet 1200 hurtigladere er det i dag rundt en tredjedel som har kortløsning.

– Men kortbruken på disse er ikke så høy som vi hadde forventet, basert på kundeundersøkelsene som er gjort.

Read Entire Article