Elbilforeningen vil fjerne elbilenes automatiske tilgang til kollektivfelt

1 month ago 14



De vil ikke lenger gi elbilene automatisk tilgang og foreslår at elbiler heller skiltes inn, og ikke ut av kollektivfeltene.

Får elbilforeningen det som de vil, blir det slutt på at elbiler skal skiltes ut av kollektivfeltene. Foto: Heiko Junge / NTB
  • Geir Amundsen

Publisert: 06.09.2024 11:52

Siden 2005 har elbiler kunnet kjøre i kollektivfelt hvis ikke annet fremkommer av underskilt. Målet var å stimulere til økt elbilbruk. I 2005 ble det registrert bare syv nye elbiler i Norge.

Nå, med snart 800.000 elbiler på veiene, tar Elbilforeningen til orde for å endre § 5 nr. 2 i trafikkreglene (Forskrift om kjørende og gående trafikk), til ikke lenger å gi elbilene automatisk tilgang til landets kollektivfelt.

– Sitter det langt inne for elbilistenes interesseorganisasjon å foreslå å fjerne denne bruksfordelen?

– Ja, det gjør jo det, men vi foreslår det fordi det er lurt. Elbilene har hatt automatisk tilgang til kollektivfeltene i to tiår. Det har ført til at mange har valgt elbil. Samtidig har vi alltid sagt at når det blir for mange elbiler i kollektivfelt, er svaret samkjøring med elbil. Der er vi nå, men det er ganske krøkkete å skilte med dagens regel, sier leder i Elbilforeningen, Christina Bu.

Hva mener du om elbilenes tilgang til kollektivfelt? Svar i poll nederst i saken!

Christina Bu er generalsekretær i Norsk elbilforening. FOTO: Norsk elbilforening

– Sånn kan vi ikke ha det

Elbilforeningen mener en endring av tilgangen til kollektivfeltene bør komme sammen med en nasjonal regel om at man alltid skal vurdere lokalt om elbiler kan skiltes inn.

– Elbiler skal ha tilgang så sant det er plass, og samkjørende elbiler vil det i de aller fleste tilfeller være plass til. Selv om bussene skal ha førsteprioritet, vil det være plass til elektriske varebiler og lastebiler. De bør derfor fortsatt være automatisk inkludert i kollektivskiltet.

For å få til alt dette mener Elbilforeningen at det er pragmatisk og god klimapolitikk å endre på reglene, og at oppsiden er enklere skilter for alle.

– Bøtene er kraftige for de som kjører ulovlig i kollektivfeltet, og mange har gått på en smell fordi de har misforstått skiltene. Sånn kan vi ikke ha det. Skiltene må være lette å forstå for en elbilist i farta, sier Bu.

Blir du tatt for å kjøre ulovlig i kollektivfeltet vanker det 8200 kroner i bot.

Slik ser Elbilforeningen for seg at nye underskilter hvor elbiler skiltes inn, kan se ut:

Elbilforeningens forslag til innskilting av elbiler i kollektivfelt. Foto: Elbilforeningen

Statens vegvesen anbefaler også endringer

Elbilenes tilgang til kollektivfelt har medført overbelastning og dårligere fremkommelighet for kollektivtransporten i flere områder.

På oppdrag fra Samferdselsdepartementet har derfor Statens vegvesen sammen med Oslo kommune og Ruter utredet hvilke kjøretøy som skal gis tilgang til kollektivfeltene og ulike skiltprinsipper.

I en rapport fra april skisserer de åtte ulike forslag, hvorav tre anbefales. Felles for de tre forslagene er at både elbiler og -varebiler tas ut av bestemmelsen om tilgang til kollektivfelt.

– Det sikrer god fremkommelighet for kollektivtrafikken både på kort og lang sikt. Det vil også bidra til et enhetlig og forståelig skiltprinsipp med lite behov for å skilte grupper ut, skriver Anette Hauge, som er prosjektansvarlig for rapporten i Veivesenet, i en e-post.

– Elbilforeningen vil at elvarebilene fortsatt skal ha automatisk tilgang, mens Veivesenet foreslår at de tas ut?

– For å nå målet om at alle nye varebiler skal være nullutslippskjøretøy i 2030, bør skiltmyndigheten vurdere å skilte inn varebiler der dette ikke går på bekostning av fremkommeligheten til kollektivtrafikken.

Hva skjer videre?

Embetsverket i Samferdselsdepartementet svarer følgende via pressevakten på spørsmål om saksgangen videre og når en eventuell endring av forskriften vil bli innført:

«Samferdselsdepartementet vurderer hvordan rapporten skal følges opp, og har ikke pr. nå nærmere informasjon om videre fremdrift.»

Slik ser Statens vegvesen for seg at elbilene kan skiltes inn:

En endring av trafikkreglene krever nye skilter og underskilter. Foto: Statens vegvesen

Bør trafikkreglene endres slik at elbiler skiltes inn og ikke ut av kollektivfelt?

Ja

Nei, hovedregelen bør fortsatt være at elbiler har tilgang til kollektivfelt

Vet ikke

Read Entire Article