– Ekstremt belastende

1 month ago 27



Medietrykket mot Høiby:

Det er en stor helserisiko å stå i et så kraftig mediepress, som Marius Borg Høiby gjør nå, sier ekspert.

 Håkon Mosvold Larsen / NTB
I STORMEN: Etter voldssiktelsen har Marius Borg Høiby innrømmet vold mot kjæresten i alkohol- og kokainrus. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Publisert 17.08.2024 06:02

Saken oppsummert

Marius Borg Høiby ble arrestert 6. august, siktet for vold og skadeverk. Saken har generert rundt 600 nyhetssaker.

Psykolog Kim Edgar Karlsen og Fanny Duckert har studert effekten av mediestormer, og beskriver det som overveldende og helsemessig risikofylt.

Karlsen understreker viktigheten av å skille mellom person og handling i mediedekningen, og påpeker at offentliggjøring av private skandaler kan være svært belastende.

Medieekspert Trygve Aas Olsen diskuterer pressens rolle og etiske dilemmaer i dekningen av høyprofilerte saker som involverer offentlige personer.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

Mediestormen rundt Marius Borg Høiby har vært enorm, siden han ble arrestert av politiet forrige søndag og siktet for vold mot kjæresten og skadeverk i leiligheten hennes.

Fra nyheten sprakk 6. august og fram til i dag, er det blitt laget nærmere 600 nyhetssaker om Høiby. 

– Det vil for de fleste være sterkt belastende å stå i en slik storm.

Det sier psykolog Kim Edgar Karlsen. Og han vet hva han snakker om. 

 Per Haugen / TV 2
VIKTIGSTE AV ALT: Psykolog Kim Edgar Karlsen håper Marius Borg Høiby, og de andre som er involvert i saken, er omgitt av et godt støtteapparat. Foto: Per Haugen / TV 2

– Overveldende

Sammen med psykolog og professor Fanny Duckert har han gjennom flere år intervjuet nærmere 70 personer som har opplevd å stå i mediestorm. Intervjuene resulterte i boken «I medienes søkelys». 

– Intensiteten, omfanget og det kritiske personfokuset blir fort overveldende, sier Karlsen. 

Han presiserer at han ikke kjenner til Høibys sak, utover det som har stått i mediene. Men ifølge Karlsen er det generelt sett svært belastende å ha alles øyne på seg på denne måten. 

140824_Front
UTFORDRING: I en uttalelse skrev Høiby: – Jeg har flere psykiske lidelser som gjør at jeg gjennom hele oppveksten og det voksne liv, har hatt, og har utfordringer. Foto: Lise Åserud / NTB

– Vår forskning viser at særlig medieomtale som blir intens, omfattende, ensidig negativ og personfokusert er med på å øke risikoen for helsemessige konsekvenser, sier psykologen. 

Karlsen sier at man kan diskutere hva som er rimelig å tåle for profilerte mennesker som Høiby, som sønn til vår kommende dronning.

– Men vi må vite, og være bevisst på, at de som oftest reagerer omtrent som oss andre. I denne saken er det også kommet frem opplysninger om psykiske lidelser og rusbruk, som bør vektes inn i vurderingene av dekningen, sier Karlsen. 

Hemmeligheter 

Psykologen påpeker at vi alle har hemmeligheter, eller noe vi skammer oss over, som vi helst vil holde for oss selv. Men at de færreste er i en situasjon hvor dette brettes ut i full offentlighet.

 Per Haugen / TV  2
EKSPERT: Kim Edgar Karlsen er psykologspesialist og har forsket på psykologiske reaksjoner ved kritisk medieomtale. Foto: Per Haugen / TV 2

– I en høyprofilert sak som dette er, er det pressens oppgave å dekke alle sider av saken. Men man bør være bevisst på at man beskriver faktiske forhold, fremfor å tegne et bilde av en karakter, sier Karlsen. 

Han mener at det er ytterst viktig å holde tunga rett i munnen i en slik sak.

– Uansett hvordan man snur det, så er dette en tragedie for alle involverte. Det er viktig å kunne fordømme handlingene, uten å glemme de menneskelige sidene i en krisesituasjon som dette, sier psykologen. 

Enkelte mener at mediekjøret mot Marius Borg Høiby har vært for massivt de ti siste dagene. 

Presseetisk dilemma 

Karlsen mener han ikke er riktig person å bedømme mediedekningen og sparker ballen videre til medieeksperter. 

Fagmedarbeider Trygve Aas Olsen, ved Institutt for journalistikk, tar imot ballen. 

– Dette er en sak som absolutt har stor offentlig interesse, og det er naturlig at trykket blir intenst når så mange medier dekker den samme saken, sier Aas Olsen. 

 Sturlason
VOKSENOPPLÆRING: Medieekspert Trygve Aas Olsen sier at i saker som denne er det ekstra viktig at mediene forklarer leserne hvorfor de gjør som de gjør. Foto: Sturlason

Han påpeker at den totale mediebelastningen i slike saker er et problem som er blitt diskutert mange ganger, og som ikke er så lett å gjøre noe med. 

– Man kan ikke si at fordi VG har kjørt så hardt på denne saken, så må TV 2 la være å lage journalistikk på det, sier Aas Olsen. 

Medieeksperten sier at dette er ett av de store dilemmaene i presseetikken. 

– Pressen er jo fri. Men når man ser at presset blir for stort, så kan den enkelte redaktør bestemme om man legger lista litt høyere for om man lager en ny sak, sier Aas Olsen. 

– Ikke en hvem som helst 

Selv om det er blitt laget mange nyhetssaker om Høiby de siste dagene, forsvarer medieeksperten dekningen. Han begrunner det med at saken har vært i stadig utvikling, med mange vesentlige og substansielle steg. 

– Når Marius Borg Høiby bestemmer seg for å delta i den offentlige debatten og framstiller volden som en engangsforseelse, så har pressen en plikt til å ettergå det han sier. 

 Lise Åserud / NTB
MOR OG SØNN: Marius Borg Høiby er ingen hvem som helst, som sønn til kronprinsesse Mette-Marit. Foto: Lise Åserud / NTB

Aas Olsen skjønner at for folk flest så virker det som om mediene grafser i en enkeltpersons privatliv. 

– Men denne enkeltpersonen er ikke en hvem som helst, han er sønnen til vår kommende dronning og etter mitt skjønn en offentlig person. Og da gjør mediene sin plikt ved å dekke saken. 

Medieeksperten håper at pressen er bevisst i sin videre dekning av saken. 

– Det er viktig at det framover er substansielle steg som blir dekt og ikke millimeterforflytning i saken, sier Aas Olsen. 

Read Entire Article